zelf kasten maken

Zelf kasten maken

Wil je zelf kasten maken? Op deze pagina vind je handige doe het zelf tips voor het maken van kasten. Zo vind je interessant stappenplan voor het maken van kasten van MDF of hout, tips voor divers gereedschap en bouwtekeningen voor kasten. Bekijk snel onze tips voor zelf kasten maken en ga direct aan de slag!

Stappenplan zelf kasten maken

Hieronder hebben we een handig stappenplan gemaakt voor zelf kasten maken. Doorloop de makkelijke stappen en bouw je eigen kast!

 1. Bepaal de gewenste afmetingen van de kasten: ten eerste is het slim om de afmetingen van de kast te bepalen. Denk hierbij aan de hoogte, de breedte en de diepte van de kast. Hou rekening met openslaande deuren of uitschuifbare kastlades.
 2. Maak een bouwtekening van de kasten: wanneer je de afmetingen paraat hebt, kun je aan de slag met het maken van een bouwtekening. Onderaan deze pagina geven we ook tips voor online bouwtekening voor zelf kasten maken.
 3. Ga op zoek naar geschikt materiaal: heb jij al een idee welk materiaal je het mooiste vindt? In veel gevallen wordt er gekozen voor zelf kasten maken van MDF of hout.
 4. Zaag alles op maat: daarna kun je het materiaal op maat zagen. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de dikte van de zaag bij het zagen van de kastonderdelen.
 5. Schuur de kastonderdelen: als alles op maat gemaakt is, kun je de kastonderdelen schuren. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een schuurmachine. Lees ook de uitgebreide handleiding voor een kast ontvetten en schuren.
 6. Behandel MDF of hout: wanneer je zelf kasten maakt van hout of MDF dien je dit te behandelen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met lak of was.
 7. Monteer de kast: als alles goed opgedroogd is, kun je de bouwtekening er bij pakken. tijd om de kast in elkaar te zetten.

Handig gereedschap voor zelf kasten maken

Bij het maken van de kasten heb je divers gereedschap nodig. Bekijk hieronder een overzicht van geschikt gereedschap voor het zelf maken van kasten.

 • Zaagmachine of handzaag
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Boormachine
 • Schroeven
 • Kwast of verfroller

Voordelen bij zelf kasten maken

Bij het zelf maken van kasten geniet je van enkele voordelen. Om je een duidelijk beeld te geven van de verschillende voordelen, zetten we ze hieronder voor je op een rij.

 • Bepaal zelf de geschikte afmetingen voor de kast: eindeloos zoeken naar die ene afmeting is verleden tijd. Bij zelf kasten maken heb je dit helemaal zelf in de hand.
 • Vaak voordeliger om zelf te maken: bij het maken van een kast ben je vaak minder geld kwijt dan wanneer je de kast koopt in de winkel.
 • Nooit buiten je budget: je hoeft niet meer te schrikken van uiteenlopende kosten bij de meubelmaker. Wanneer je zelf aan de slag gaat met kasten, bepaal je je eigen budget.
 • Unieke kasten: je haalt op deze manier een kast in huis die je nergens anders zult tegenkomen, doordat je ze zelf gemaakt hebt.

Naast bovenstaande voordelen, is het zelf maken van kasten ook een leuke bezigheid. Je kunt straks trots zijn op je zelfgemaakte kast.

Online bouwtekeningen voor het maken van kasten

Bij het maken van een kast kan een bouwtekening niet ontbreken. De bouwtekeningen geven richting aan je project en laten je stap voor stap zien wat je precies kunt uitvoeren.

Online zijn er op verschillende websites bouwtekening te vinden. Deze worden vaak gratis aangeboden. Met name bouwmarkten zijn groot aanbieders van deze bouwtekeningen voor kasten.

Gamma bouwtekening voor zelf vakkenkasten van hout maken

Een mooi voorbeeld zijn de bouwtekening voor vakkenkasten bij bouwmarkt GAMMA. Deze kun je vinden op de website, waar je stap voor stap op weg geholpen wordt bij het maken van een vakkenkast van hout. Bekijk de bouwtekeningen van GAMMA en ga zelf aan de slag.