steigerhouten bijzettafel maken

Steigerhouten bijzettafel maken

Als je buiten in de tuin zit kan een bijzettafel erg handig zijn. Een steigerhouten bijzettafel maken is helemaal niet moeilijk! Op deze pagina zetten we handige tips op een rij voor het maken van een steigerhouten bijzettafel. Volg ons stappenplan en bekijk waar je online bouwtekeningen kunt vinden.

Stappenplan: steigerhouten bijzettafel maken

Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met een bijzettafel van steigerhout dien je diverse stappen te volgen. Hieronder hebben we een handig stappenplan beschreven voor het maken van steigerhouten bijzettafels.

 1. Schets hoe jij de bijzettafel wilt hebben: ga aan de slag met het schetsen van de gewenste bijzettafel. Probeer driedimensionaal te tekenen, zodat je een duidelijk beeld creëert.
 2. Noteer de juiste afmetingen bij de schetsen: met een rolmaat kun je de gewenste afmetingen opmeten. Denk aan de hoogte van de bijzettafel en de lengte en breedte van het tafelblad. Noteer deze afmetingen vervolgens bij de schetsen.
 3. Koop voldoende steigerhouten planken en houten latten: aan de hand van de afmetingen kun je voldoende steigerhouten planken kopen. Vergeet ook niet om latten te kopen: deze helpen je straks bij het verbinden van de steigerhouten delen.
 4. Laat het steigerhout wennen aan de omgeving: wanneer hout een lange tijd binnen heeft gestaan, kan het soms tijd nodig hebben om te wennen aan de temperatuur van buiten. Laat daarom een steigerhouten plank altijd buiten liggen voor een tijdje, alvorens je deze op maat gaat zagen.
 5. Zaag alle onderdelen van de bijzettafel op maat: zaag alle onderdelen netjes op maat. Hou rekening met zaagsneden, soms kan dit enkele centimeters in beslag nemen.
 6. Schuur het steigerhout goed op: wanneer je klaar bent met zagen, is het tijd om alles netjes op te schuren. Maak de bijzettafel helemaal splintervrij en zorg voor een glad oppervlak.
 7. Monteer de steigerhouten bijzettafel: als alles geschuurd is kun je bouwtekeningen erbij pakken. Monteer de steigerhouten bijzettafel volgens plan.
 8. Breng een verf/bescherm laag aan: om lang te kunnen genieten van je nieuwe bijzettafel, raden wij je aan om gebruik te maken van een beschermlaag. Dit kan bijvoorbeeld beits zijn, maar ook houtlak. Dit zorgt niet alleen voor een beschermende laag, maar ook voor een mooi kleurtje.

Het is belangrijk om de schetsen goed op orde te hebben. Als je geen idee hebt hoe je moet beginnen, vertellen we je onderaan de pagina waar je gratis bouwtekeningen kunt vinden voor een steigerhouten bijzettafel maken.

Gereedschap voor een steigerhouten bijzettafel maken

Voor het maken van een steigerhouten bijzettafel heb je verschillende gereedschappen nodig. In de tabel hieronder laten wij precies zien waar je zoal gebruik van kunt maken tijdens het bouwen.

 • Boormachine
 • Schuurmachine
 • Zaagmachine
 • Rolmaat of meetlint
 • Schroeven
 • Kwasten

Voordelen van een zelfgemaakte bijzettafel van steigerhout

Bij het maken van meubels met je eigen handen geniet je van verschillende voordelen. Ook bij een bijzettafel! Hieronder zetten we de voordelen op een rij.

 • Je bepaalt zelf hoe de bijzettafel eruit komt te zien: de kleur, de afmeting en de afwerking bepaal je allemaal zelf van begin tot eind. Maak de steigerhouten bijzettafel precies zoals jij hem wilt hebben.
 • Steigerhouten meubels is een trend: steeds vaker wordt er gekozen voor steigerhout als materiaal voor tuinmeubels. Niet heel gek, want het ziet er ook super gaaf uit.
 • Veel voordeliger dan bijzettafels kopen: je bent in veel gevallen minder kwijt bij het kopen van steigerhout dan het kopen van een kant en klare bijzettafel. Het kost je wel een aantal uur werk.
 • Leuk om zelf te maken: naast de voordelen hierboven is het ook onwijs leuk om zelf aan de slag te gaan. Je kunt straks met trots genieten van je zelfgemaakte bijzettafel!

Bouwtekening voor een steigerhouten bijzettafel maken nodig?

Bij het stappenplan hierboven bestaat stap 1 uit het maken van schetsen. Als jij geen idee hebt hoe je moet beginnen of hoe de steigerhouten bijzettafel vormgegeven moet worden, raden wij je aan om gebruik te maken van een bouwtekening.

Een bouwtekening voor een steigerhouten bijzettafel maken vind je bij diverse websites van bouwmarkten. Neem daar vooral een kijkje: je kunt ze vaak gratis downloaden en uitprinten, waarna je ze bij de hand kunt houden tijdens het maken!

Video: bijzettafel van steigerhout maken

Op YouTube staan vaak video’s over het maken van prachtige steigerhouten meubels. De video hieronder gaat over het maken van een bijzettafel van steigerhout. Doe inspiratie op en ga zelf aan de slag met het maken hiervan!