zelf eettafels maken

Zelf eettafels maken

Wil je zelf eettafels maken? Hieronder geven we een aantal handige tips voor zelf eettafels maken. Ontdek diverse bouwtekeningen, volg ons handige stappenplan en lees tips over het juiste gereedschap voor het maken van eettafels. Bekijk de doe het zelf tips en ga aan de slag met zelf eettafels maken!

Stappenplan: zelf eettafels maken

Voor het maken van een eettafel zijn verschillende stappen benodigd. Hieronder hebben we een stappenplan gemaakt voor zelf eettafels maken.

 1. Maak schetsen van de eettafels die je wilt maken: denk bij het schetsen van de eettafels aan de tafelpoten, het tafelblad en de vorm van de tafel. Hoe meer diepte je geeft aan de schetsen, hoe beter je een beeld krijgt wat voor tafel je wilt hebben.
 2. Verzamel afmetingen van de eettafels: nadat je klaar bent met schetsen, is het zinvol om op zoek te gaan naar de juiste afmetingen. Hiervoor moet je de hoogte, en de diepte en breedte van het tafelblad meenemen.
 3. Doe onderzoek naar het juiste materiaal: elk soort hout heeft zijn eigen voordelen. Bepaal welk soort hout het meeste voordelen biedt voor jou. Ook op het gebied van look en feel is elk hout weer anders.
 4. Scoor voldoende hout op basis van de afmetingen: vervolgens kun je op pad gaan om hout te scoren. Koop voldoende hout op basis van de eerder opgemeten afmetingen.
 5. Zaag het hout in de juiste vormen en afmetingen: het gekochte hout kun je nu gaan verzagen in de juiste onderdelen met de goede afmetingen.
 6. Schuur de zaagranden netjes op: wanneer je klaar bent met zagen dien je de zaagranden goed op te schuren. Dit voorkomt straks splinters en zorgt voor een glad oppervlakte.
 7. Monteer de eettafel volgens de schetsen: nu is het een kwestie van de eettafels monteren naar aanleiding van je eerder gemaakte schetsen.
 8. Werk de eettafels af met een likje verf of lak: het zorgt niet alleen voor bescherming, maar geeft ook eettafels een mooiere look. Maak gebruik van houtlak of -was om te zorgen voor een mooi laagje bovenop de eettafel.

Bovenstaand stappenplan voor zelf eettafels maken is gebaseerd op bouwers die zelf de eettafels ontwerpen. Als je nu nog geen idee hebt hoe je dit kunt doen of een kant en klaar plan wilt gebruiken, kun je straks onze tips lezen voor het vinden van bouwtekeningen.

Handig gereedschap voor eettafels maken

Bij het maken van nieuwe eettafels komt wat gereedschap kijken. Maak gebruik van het juiste gereedschap en probeer zo min mogelijk te knoeien met minder goede gereedschappen. In de tabel hieronder vind je al het gereedschap wat je goed nodig zou kunnen hebben bij zelf eettafels maken.

 • Boormachine
 • Schroeven
 • Schuurmachine
 • Zaagmachine
 • Kwasten

Voordelen van zelf eettafels maken

Bij het zelf maken van eettafels geniet van je diverse voordelen. Zo ben je niet alleen goedkoper uit: je haalt ook een unieke tafel in huis. We hebben alle voordelen van zelf eettafels maken hieronder op een rij gezet.

 • Voordeliger dan eettafels kopen: wanneer je zelf aan de slag gaan, ben je in veel gevallen goedkoper uit dan een eettafel kopen in de woonwinkel. Uiteraard kost het wel wat uren werk.
 • Precies de afmeting die je nodig hebt: stop met zoeken naar eettafels van die ene afmeting die bij jouw in de eetkamer goed past. Wanneer je zelf een eettafel maakt heb je de afmetingen helemaal zelf in de hand.
 • In de juiste kleur en materiaal: maak een eettafel die naadloos aansluit bij het interieur in de eetkamer.
 • Wijzigingen last-minute doorvoeren: als je een eettafel op bestelling laat maken kun je vaak geen wijzigingen meer doorgeven. Als je er nu achterkomt dat het likje verf toch niet zorgt voor de kleur die je had verwacht, kun je dat altijd nog wijzigen.

Daarbij is het natuurlijk ook enorm leuk om lekker zelf aan de slag te gaan. Zie jij het al voor je als straks iedereen aan de eettafel zit en jij kunt zeggen dat je die met eigen handen hebt gemaakt?

Gratis bouwtekeningen voor zelf eettafels maken

Het maken van eettafel vergt, zoals we bij het stappenplan al lieten zien, meerdere stappen. Wanneer jij zelf geen idee hebt hoe je aan de slag moet gaan kun je het beste gebruik maken van handige bouwtekeningen. Hierop staat vaak wat je exact nodig hebt en van welke afmeting.

Veel bouwmarkten als Praxis, GAMMA en Karwei hebben vaak online bouwtekening in de webshop staan. Deze kun je gratis downloaden, waarna je precies de stappen op de tekening kunt volgen. Neem een kijkje bij de bouwmarkten voor gratis mogelijkheden en ga aan de slag met de online bouwtekening voor eettafels.

Interessant: video over eetafels maken

Naast bouwtekeningen en ons stappenplan kun je ook veel inspiratie en informatie halen uit video’s. Daar zie je daadwerkelijk wat er allemaal bij komt kijken bij zelf eettafels maken. Bekijk onderstaande video bijvoorbeeld van vtwonen in samenwerking met Karwei over zelf eettafels maken en ga zelf aan de slag!