steigerhouten hoekbank maken

Steigerhouten hoekbank maken

Zelf een steigerhouten hoekbank maken hoeft helemaal niet lastig te zijn. Op deze pagina geven we je handige doe het zelf tips voor een steigerhouten hoekbank maken, vind je een stappenplan en ontdek je waar je bouwtekeningen kunt downloaden. Ga aan de slag met onze tips en geniet straks van een prachtige hoekbank van steigerhout in de tuin. Van begin tot eind volgens jouw wensen.

Stappenplan: steigerhouten hoekbank maken

Het maken van een steigerhouten hoekbank bestaat uit verschillende stappen. Om ervoor te zorgen dat je de stappen in de juiste volgorde doorloopt hebben we hieronder een stappenplan beschreven.

 1. Teken hoe jij de steigerhouten hoekbank hebben wilt: het is belangrijk om allereerst je idee op papier te hebben. Pak daarom een schetsboek erbij en probeer een zo duidelijk mogelijk plaatje te maken van de hoekbank. Er zijn online ook diverse tekenprogramma’s die je hiervoor kunt raadplegen. Hiermee kun je vaak driedimensionale bouwtekeningen maken.
 2. Noteer de juiste afmetingen bij de schetsen: het is vervolgens noodzaak om de juiste afmetingen erbij te vermelden. Ga met de rolmaat aan de slag en bereken de juiste hoogtes, breedtes en lengtes.
 3. Koop voldoende steigerhouten planken en latten: op basis van de afmetingen kun je voldoende steigerhout kopen. Bij bouwmarkten kun je vaak altijd terecht. Zorg ervoor dat je ook houten latten koopt: deze maken het verbinden van steigerhouten onderdelen mogelijk (direct steigerhouten planken op elkaar monteren is niet mogelijk en zorgt voor scheuren).
 4. Laat het steigerhout wennen aan het klimaat: steigerhout zet uit en krimpt. Als je het koopt vanuit de bouwmarkt heeft het enige tijd binnen gestaan, waardoor je het beste het steigerhout een paar dagen buiten kunt laten liggen. Zo ontstaan er geen lengte verschillen wanneer je de hoekbank monteert.
 5. Verzamel het juiste gereedschap en zaag de planken op maat: leg nu al het gereedschap klaar wat je nodig zal hebben bij een steigerhouten hoekbank maken. Zaag de planken met een zaagmachine of handzaag op maat en hou rekening met de dikte van de zaagsnede.
 6. Schuur alles netjes op voor een egale hoekbank: bij het zagen ontstaan splinters en ruwe zaagranden. Schuur de complete steigerhouten planken op voor een glad en egaal resultaat.
 7. Monteer de steigerhouten hoekbank volgens plan: de eerder gemaakte schetsen zorgen nu voor een montageplan. Monteer de steigerhouten hoekbank volgens plan in elkaar.
 8. Werk de hoekbank af met een beschermende tuinbeits: vanwege het feit dat de hoekbank buiten komt te staan, is het belangrijk om deze op de juiste wijze af te werken. Dit kun je het beste doen door de steigerhouten hoekbank te bewerken met een tuinbeits of houtlak. Dit beschermt, maar zorgt ook voor een kleurrijk uiterlijk van de hoekbank.

Doe het zelf gereedschap voor hoekbanken van steigerhout

Bij een steigerhouten hoekbank maken komt verschillend gereedschap kijken. We raden je aan om dit van te voren paraat te hebben, zodat je tijdens het maken niet misgrijpt. Hieronder vind je al het doe het zelf gereedschap in een overzichtelijke tabel.

 • Zaagmachine of handzaag
 • Boormachine
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Rolmaat
 • Schroeven

Voordelen van zelf steigerhouten hoekbanken maken

Als je zelf aan de slag gaat met een steigerhouten hoekbank maken heb je niet alleen heel veel plezier, maar ook diverse voordelen. Bekijk ze hieronder op een rij.

 • Goedkoper dan een hoekbank van steigerhout kopen: het is vaak veel voordeliger om steigerhout te kopen en zelf aan de slag te gaan, dan een complete hoekbank te kopen in de woonwinkel.
 • Je kunt hem helemaal maken zoals jij hem wilt hebben: je hebt van begin tot eind zelf in de hand hoe je de hoekbank wilt maken. Van formaat tot de afwerking: je bepaalt alles zelf.
 • Wijzigingen last-minute doorvoeren is geen probleem: kom je er tijdens het maken van de hoekbank achter dat de tuinbeits niet mooi staat op het steigerhout? Pas dan de beschermlaag aan! Als je een hoekbank van steigerhout op bestelling laat maken is dit vaak niet meer mogelijk.
 • Geen gedoe met vervoer en aflevering: als je de steigerhouten hoekbank monteert op de plek waar je hem wilt hebben, hoef je niet te sjouwen of van alles te regelen met de bezorging van de hoekbank. Makkelijk!

Daarbij is het natuurlijk ontzettend leuk om lekker te werken aan zo’n hoekbank. Haal een uniek steigerhouten tuinmeubel in de tuin en geniet straks met veel trots van het zonnetje.

Bouwtekeningen voor hoekbanken

Eerder deelden we een handig stappenplan met je. Als je hierbij echter geen idee hebt hoe te beginnen, raden we je aan om op zoek te gaan naar bouwtekeningen voor hoekbanken maken. Deze zijn in veelvoud beschikbaar en vaak gratis te downloaden.

Met name op websites van bouwmarkten vind je heel veel bouwtekeningen voor steigerhouten meubels. Deze bieden ook gelijk een lijst aan met wat je allemaal nodig hebt en wat de juiste afmetingen zijn.

Video: in stappen hoekbank van steigerhout bouwen

Niet alleen stappenplannen en bouwtekeningen helpen je op weg bij het maken. Ook voor wat inspiratie of om eens te zien wat er allemaal bij het bouwen komt kijken, kunnen video’s de helpende hand zijn. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande video, waar je diverse modellen van hoekbanken kunt bekijken.