steigerhouten eettafel maken

Steigerhouten eettafel maken

Een heerlijk grote eettafel kan buiten niet ontbreken. Op deze pagina geven we je handig advies voor een steigerhouten eettafel maken. Een eettafel van steigerhout is niet alleen sterk en robuust: het is ook een ware trend voor in de tuin. Bekijk onze tips, een stappenplan en ontdek bouwtekeningen voor een steigerhouten eettafel maken!

Stappenplan: steigerhouten eettafel maken doe je zo!

Voor het maken van een eettafel van steigerhout komen diverse stappen kijken. Van het schetsen tot aan het monteren van de eettafel. Hieronder hebben we een handig stappenplan gemaakt om niets over het hoofd te zien bij het maken van de eettafel.

 1. Schets hoe jij de eettafel wilt hebben: allereerst is het belangrijk om voor je zelf duidelijk te hebben hoe jij de eettafel straks buiten wilt hebben staan. Denk hierbij aan de afwerking en maak een duidelijke schets. Hou rekening met diepte: zo ontstaat er een goed beeld van hoe jij straks aan de slag kunt gaan.
 2. Meet op wat er mogelijk is qua grootte: het is vervolgens verstandig om met de rolmaat de tuin in te gaan. Hoe groot kan het tafelblad strakjes zijn en wat is de gewenste hoogte van het tafelblad? Hou rekening met de dikte van de planken bij het berekenen van de juiste hoogte. Noteer de afmetingen bij de eerder gemaakte schetsen.
 3. Koop voldoende steigerhouten delen en latten van hout: op basis van de afmetingen kun je nu voldoende steigerhouten delen kopen. Deze vind je bij de bouwmarkt. Vergeet niet om ook direct houten latten te kopen: deze heb je straks nodig bij het monteren van de planken van steigerhout.
 4. Laat het steigerhout wennen aan de omgeving: het steigerhout ligt vaak weken binnen, alvorens je dit koopt. Hout zet uit en krimpt. Om te voorkomen dat je straks alles op maat zaagt en het bij montage opeens centimeters kan verschillen, raden we je aan om het steigerhout even te laten rusten. Leg het op de plek waar jij de tafel wilt hebben.
 5. Zaag de onderdelen van de steigerhouten eettafel op maat: als het hout gewend is aan de temperatuur kun je beginnen met het zagen van de onderdelen. Hou de schetsen met de afmetingen bij de hand en zorg dat je alles netjes op maat zaagt.
 6. Schuur alle onderdelen goed op: bij het zagen ontstaan grove schuurranden. Daarbij vertonen steigerhouten planken op zichzelf al vaak splinters. Schuur daarom alle onderdelen goed op om splinters in de eettafel te voorkomen.
 7. Monteer de eettafel met de steigerhouten onderdelen: wanneer alles netjes opgeschuurd is, kun je aan de slag met de montage. Monteer de steigerhouten eettafel volgens plan en gebruik de houten latten om steigerdelen met elkaar te verbinden.
 8. Werk de eettafel voor buiten af met beits of houtlak: ten slotte is het belangrijk om de steigerhouten eettafel te beschermen. Breng daarom een beits aan voor buiten of een goede houtlak. Dit zorgt niet alleen voor een goede bescherming, maar ook voor een mooi kleurtje. Zo is beits verkrijgbaar in diverse kleuren.

Gereedschap bij het maken van een eettafel van steigerhout

Bij een steigerhouten eettafel maken komt divers gereedschap kijken. In onderstaande tabel hebben we dit gereedschap op een rij gezet. Zorg dat je dit in huis hebt als je begint met het maken van de eettafel.

 • Boormachine
 • Zaagmachine
 • Schuurmachine
 • Kwasten
 • Meetlint of rolmaat

Voordelen van zelf steigerhouten eettafel maken

Bij het maken van een eettafel met je eigen handen, zitten een aantal voordelen. Twijfel je nog om aan de slag te gaan? Bekijk dan snel de voordelen hieronder en je bent overstag!

 • Voordeliger dan eettafel kopen: in veel gevallen is het veel goedkoper om zelf aan de slag te gaan, dan een nieuwe eettafel voor buiten te kopen in de winkel. Het koste je wel werk, maar als je hier het plezier van in ziet weegt dat niet op tegen de kosten van het kopen van een eettafel!
 • Geen vervoer of transport nodig: waar je voorheen moest zorgen voor een goed vervoer van je bestelling, kun je nu gewoon de steigerhouten eettafel op de plek monteren waar je hem wilt hebben. Zo hoef je niet te sjouwen en staat de eettafel gelijk op de goede plek.
 • Helemaal unieke eettafel: je bent straks de enige die deze eettafel buiten heeft staan. Niemand anders heeft exact dezelfde tafel, waardoor je een unieke tuin kunt creëeren.
 • Maak hem zoals jij hem wilt: een aparte afmeting, kleur of afwerking? Jij bepaalt helemaal van begin tot eind hoe de steigerhouten eettafel gemaakt wordt. Lever niet in op afmetingen, omdat de winkel deze niet heeft, maar maak de eettafel tot op de centimeter nauwkeurig op maat.
 • Aanpassingen of wijzigingen zijn geen probleem: kom je er tijdens het maken achter dat de grijze tuinbeits eigenlijk helemaal niet zo mooi staat. Wijzig dan lekker naar een ander kleurtje of afwerking. Bij een steigerhouten eettafel maken op bestelling is dit vaak niet meer mogelijk.

Bouwtekening voor een steigerhouten eettafel

Als je bij het stappenplan al niet wist hoe je moest beginnen met schetsen, hebben we een goed alternatief. Online zijn er namelijk veel kant en klare bouwtekeningen van eettafels van steigerhout. Deze bouwtekeningen laten je stap voor stap zien hoe je aan de slag kunt gaan. Daarbij zie je gelijk hoeveel materialen je nodig hebt, welk gereedschap je kunt gebruiken en waar je dit eventueel kunt aanschaffen.

Met name GAMMA en Praxis hebben veel bouwtekeningen voor meubels online staan. Ook voor een steigerhouten eettafel maken vind je hier bouwtekeningen voor verschillende afmetingen en stijlen.

Video: zelf steigerhouten eettafel maken doe je zo!

Op YouTube zijn heel veel handige klusvideo’s te vinden voor het maken van steigerhouten meubels. Ook voor het maken van een eettafel kun je hier flink wat inspiratie op doen. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande video en doe ideeën op voor jouw eigen eettafel. Aan de slag!