steigerhouten bar maken

Steigerhouten bar maken

Ben je van plan om zelf een steigerhouten bar te gaan maken? Lees voordat je begint eerst even deze pagina door. Op deze pagina vind je een stappenplan en handige doe het zelf tips.

Stappenplan voor een steigerhouten bar maken

Je wilt je eigen steigerhouten bar maken, maar waar begin je? Hieronder staat een stappenplan waarin staat hoe jij stap-voor-stap zelf zo’n bar maakt.

 1. Begin met het schetsen van jouw droom bar: voor je begint is het handig om eerst een schets te maken van de bar die jij wilt maken. Zo wordt het inzichtelijk hoeveel hout je nodig hebt voor het project.
 2. Bereken de afmetingen: nu je weet hoe de bar eruit komt te zien is het handig om te weten hoe lang, hoog, breed en diep de bar moet worden. Meet dit goed en secuur af. Je kunt dit eventueel doen met kranten op de grond, hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de grootte van de bar.
 3. Schaf het steigerhout en de latten aan: na het berekenen van de afmetingen is duidelijk hoeveel hout je nodig hebt. Koop ook latten hierop ga je het steigerhout bevestigen. Neem alle maten ruim en houdt rekening met de zaagsnede.
 4. Zagen van de steigerhouten planken: zaag nu alles op maat. Het is handig om alle planken eerst op maat te zagen, zo kun je in één keer doorgaan.  Soms is het ook nog mogelijk om alles op maat te laten zagen bij de bouwmarkt waar je het hout koopt. Vaak wordt dit zelf ook gratis aangeboden en wordt dit gedaan met professionele machines.
 5. Schuur de planken even op: na het zagen van de planken kunnen er splinters bij de uiteinde ontstaan. Schuur deze even op, hierdoor voorkom je splinters en splijten van het steigerhout.
 6. Monteren van de onderdelen aan elkaar: nu alles op maat gezaagd en geschuurd is, is het tijd om de bar in elkaar te zetten. Begin eerst aan het blad van de bar en daarna pas aan de onderkant. Check of de maat goed is en kort eventueel in.
 7. Afwerking steigerhouten bar: er zijn verschillende manieren om je bar te bewerken. Houdt hierbij rekening met de omgeving waar de bar komt te staan. Staat de bar buiten dan is het verstandig om een beschermlaag aan te brengen.

Extra tips bij het maken van een steigerhouten bar:

 • Zelf zagen? Houdt dan rekening in je berekening met de zaagsnede.
 • Bij het berekenen van het aantal meters hout, is het handig om te kijken welke maten de steigerhouten planken er te koop zijn bij je bouwmarkt.
 • Gebruik bij het meten van de hoogte van de bar een barkruk. Zo kun je de hoogte perfect aan sluiten op de hoogte van de barkruk.
 • Gebruik de mooiste planken voor het blad. Gebruik de lelijke planken voor de onderkant en draai het lelijke vlak naar binnen, dit ziet toch niemand.

Benodigde gereedschappen voor het maken van een steigerhouten bar

Voordat je begint aan je steigerhouten bar is het handig om de benodigde gereedschap in huis te hebben. Hieronder staat een tabel met gereedschap die je nodig hebt voor bovenstaande stappenplan.

 • Handzaag of zaagmachine
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Boormachine
 • Schroeven

Voordelen bij het zelf maken van een steigerhouten bar

Zelf een steigerhouten bar maken is niet alleen leuk maar er zitten ook nog wat voordelen aan. Hieronder hebben we dit even voor je opgesomd zodat je weet waarom je zelf een steigerhouten bank dient te maken.

 • Goedkoper: laat je een steigerhouten bar maken op maat, dan betaal je ook de arbeidskosten van een meubelmaker. Maak je het zelf dan betaal je alleen de kosten van het materiaal.
 • Je kunt op het laatste moment maten wijzigen: heb je een plan gemaakt met afmetingen etc., dan zit je vast aan die afmeting. Kom je bij het monteren van de steigerhouten bar erachter dat de bar toch niet helemaal goed past, dan kun je dit zelf eenvoudig aanpassen. Heb je het laten maken dan is dit toch moeilijker en kost het weer extra geld.
 • Makkelijk en geen verzendkosten: ten eerste is het makkelijker om losse planken te vervoeren dan een gehele bar en ten tweede je betaald geen verzendkosten.

Gebruik gratis online bouwtekeningen voor het maken van een steigerhouten bar

Voor een makkelijke aanpak kun je gratis online bouwtekeningen downloaden. Op zo’n tekening staat alles al voor je uitgemeten. Ook staat er vaak op hoeveel planken en latten je nodig hebt om een steigerhouten bar te maken. Deze tekeningen kun je ook gebruiken als voorbeeld en je eigen afmetingen gebruiken.

De gratis online bouwtekeningen kun je vaak simpel downloaden via diverse bouwmarkten. Hier vragen ze geen vergoeding voor, maar ze hopen dat je bij hun steigerhoutenplanken koopt.

Bekijk hier een video waarin een steigerhouten barkruk gemaakt wordt

Hieronder staat een video waarin een professional laat zien hoe je zelf een steigerhouten barkruk kunt maken. Deze steigerhouten barkrukken zijn een mooie toevoeging voor je eigen steigerhouten bar.