kast schuren en ontvetten

Kast ontvetten en schuren

In de loop van de jaren kan de mooie kast in de woonkamer wat beschadigingen oplopen. Denk aan het stoten met de stofzuiger tegen de onderkant van de kast of het morsen van kaarsvet op de plankjes. Het kan dan goed zijn om de kast eens op te knappen. Met een goede schuurbeurt en een nieuw likje verf kun je de kast weer als nieuw maken! Zo wordt zelf kasten maken overbodig: je oude kast kun je weer omtoveren tot een compleet nieuwe variant met een nieuwe laag verf.

Voordat je echter begint met het verven van de kast, dien je de kast eerst te ontvetten en te schuren. In deze handleiding helpen we je stap voor stap op weg bij een kast schuren en ontvetten !

Benodigdheden voor het schuren en ontvetten van een kast

Laten we eerst op een rij zetten wat je allemaal in huis moet hebben/halen alvorens je van start kunt gaan met het ontvetten en schuren van de kast:

 • St Marc ( standaard ontvetter die iedereen in de bouw gebruikt )
 • Schuurpapier (optioneel: schuurmachine) ( lichte korrel)
 • Droge doeken (pluis-vrije varianten)
 • Vochtige doekjes

Kast ontvetten voor je gaat schuren

Het is belangrijk dat je eerst begint met ontvetten, voor je gelijk aan de slag gaat met het schuren van de kast. Wanneer jouw kast namelijk vettig is (wat hij gegarandeerd is als je deze niet ontvet), kan de verf- of behandellaag slecht hechten en is er kans dat jij straks vuiligheid in de verf terug gaat zien. Volg onderstaande stappen om de kast dus eerst compleet te ontvetten.

Stappenplan kast ontvetten

 1. Breng St Marc aan op de oppervlaktes van de kast.
 2. Neem de kast helemaal goed af
 3. Na afloop complete kast afnemen met vochtige doek
 4. Laat de kast compleet en goed drogen

Na het ontvetten kun je kast schuren

Als de kast helemaal opgedroogd is, nadat je deze met een vochtige doek hebt afgenomen, kun je aan de slag met het schuren van de kast. Je kunt hiervoor een schuurmachine of schuurpapier gebruiken. Wij hebben de voorkeur voor schuurpapier met een houten blokje, zodat je gelijkmatig de kast kunt schuren en in moeilijk bereikbare stukken ook gewoon kunt blijven schuren (vaak lastiger met een grote schuurmachine).

Stappenplan kast schuren

Volg voor het schuren van de kast de volgende eenvoudige stappen:

 1. Pak schuurpapier of schuurmachine
 2. Schuur de toplaag van de kast eraf
 3. Neem de kast opnieuw af met een vochtige doek
 4. Laat de kast weer goed drogen voor je verder gaat

Kast nogmaals ontvetten na het schuren

Is de kast opnieuw compleet opgedroogd na het afnemen met een vochtige doek en zie je geen schuursel meer zitten? Dan dien je de kast nogmaals te ontvetten. Wanneer de kast namelijk gaat schuren ontkom je er niet aan dat je met vuile handen of vuil schuurpapier de kast weer een beetje vuil maakt.

Hiervoor kun je de stappen herhalen bij de eerste keer ontvetten van de kast. Als je vervolgens weer de kast af hebt genomen met de vochtige doek en deze is opgedroogd, kun je van start gaan met de behandeling van de kast!