leren stoel opknappen

Leren stoel opknappen

Wanneer jij een prachtige leren stoel in de kamer hebt staan is de kans groot dat je hier geen afstand kunt doen. Wel kan het goed zijn om de leren stoel eens goed op te knappen: je ziet her en der wat vale plekken in het leer en ook de kleur is misschien niet meer wat het geweest is. Je kunt ervoor kiezen om een leren stoel zelf op te knappen of dit te laten doen door een meubelexpert.

In deze meubel handleiding zetten we allebei de keuzes voor een leren stoel opknappen op een rij en vertellen we hoe je dit kunt doen.

Leren stoel zelf opknappen

De eerste keuze is om de leren stoel zelf te op te knappen. Als je geen twee linkerhanden hebt kun je dit namelijk prima zelf doen! Er zijn speciale verven en crèmes waarmee je leer eenvoudig kunt behandelen.

  • Leerverf voor een nieuwe kleur: er zijn speciale soorten leerverf. Hiermee kun je de stoel een compleet nieuw kleurtje geven. Lees voor een leren stoel verven onze handleiding en ontdek gelijk wat je hiervoor nodig hebt en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.
Merk VerfWaarom is deze leerverf geschikt?Onze Rating*
Angelus LeerverfEén van de bekenste leerverf merken ter wereld9.2
HG LeerverfMeer basis verf voor reparaties en minder kleurrijk. Goede Reviews.9.1
Royal FurnitureZeer veel producten en positieve ervaringen. Basiskleuren & Repair kits8.7

* Ratings zijn op basis van de reviews en toepassingen bij een leren stoel verven. 

  • Leercrème voor het behandelen van vale plekken: als je niet per se een nieuwe kleur wilt aanbrengen op de leren stoel, kun je ook gebruik maken van leercrème. Dit middel wordt vooral gebruikt om de leren stoel op te knappen op het gebied van vale plekken en lichte beschadigingen in het leer. Bij echte scheuren en diepe krassen biedt dit middel helaas geen oplossing.

Er zijn tal van websites waar je middelen kunt kopen voor bovenstaande opties. Vaak krijg je bij het specifieke middel ook een gebruiksaanwijzing. We raden je aan om altijd die stappen te volgen: elk middel voor leer is immers anders en het laatste wat we willen is dat je de stoel onherstelbare schade aanbrengen.

Leren stoel laten opknappen

Een andere mogelijkheid is om een leren stoel opknappen uit te besteden. Er zijn veel meubelmakers die het repareren en opknappen van leren meubels dagelijks doen. Zij weten exact waar ze naar moeten kijken en hoe ze aan de slag moeten gaan. Heb jij dus een fauteuil waar je veel waarde aan hecht, dan zouden wij in jouw geval kiezen voor een expert op dit gebied.

Je hebt bij het laten opknappen keuze uit de volgende mogelijkheden bij een stoel van leer:

  • Stoel opnieuw laten bekleden met leer: wanneer het leer zodanig beschadigd is, kan het noodzaak zijn om de stoel compleet opnieuw te laten bekleden. Vaak schat de meubelmaker in welk materiaal een goede vervanging is en of bijvoorbeeld enkel de zitting of de complete stoel opnieuw voorzien moet worden van een laag leer.
  • Leren stoel laten repareren: is de stoel ook kapot? Denk bijvoorbeeld aan de poten of een versleten zitting. Dan is de keuze voor het laten repareren van de stoel snel gemaakt. Vaak kan dit ook in combinatie met het voorzien van een nieuwe leerlaag.
  • Stoel laten verven met leerverf door experts: er zijn ook mogelijkheden om het verven van de stoel te laten doen door experts. Zij kunnen precies dezelfde kleuren mengen en brengen de verf op de juiste wijze aan.
  • De leren stoel compleet laten reinigen: wist je dat vale plekken ook vuiligheid kunnen zijn? Er hoeft niet altijd sprake te zijn van ‘schade’. Het kan dan ook slim zijn om de stoel eens goed te laten reinigen. Je zult versteld staan hoe ‘nieuw’ de stoel lijkt te zijn na een goede schoonmaakbeurt. Dit kan ook zelf met leer cleaner.

Heb jij ervaring met het opknappen van een leren stoel of heb je aanvullende vragen? Laat het ons weten in de reacties!