stoel verven met textielverf

Stoel verven met textielverf

Wanneer je een stoel in de kamer hebt staan die eigenlijk niet meer bij je interieur past, kun je ervoor kiezen om deze weg te doen. Echter is er een veel interessantere manier om te zorgen voor een ‘nieuwe’ stoel: verven! We horen je denken: “Verven? Een stoel van stof?” Ja dit kan! Er is namelijk speciale textielverf waarmee je een stoffen stoel kunt verven.

Merk VerfGeschiktheid voor Verven StofOnze Rating*
Creotime TextielverfZeer goede reviews / Goed dekkende verf8.9
Creall TextielverfAlleen geschikt voor stoffen shirtjes, niet voor meubels.6.7
Dylon TextielverfAls je de stof van de meubels kan krijgen via handwas of wasautomaat. 8.4

* De rating is gebaseerd op de toepasbaarheid van deze merken bij textielverf voor meubels. 

In deze handleiding lichten we de mogelijkheid voor een stoel verven met textielverf uit. We zetten op een rij wat belangrijk is, de verschillende soorten textielverf die er zijn en een stappenplan voor een stoel verven van stof.

Stof van de stoel belangrijk bij verven met textielverf

In tegenstelling tot een leren stoel verven, wordt er vaak gedacht dat het verven van een stoel van textiel niet mogelijk is. Niets is minder waar: je kunt een stoffen stoel negen van de tien keer verven: we hebben het niet over de stoelpoten en de rugleuning, maar daadwerkelijk over het textiel.

Je dient wel goed te letten op het soort stof waarvan de stoel gemaakt is. Er zijn namelijk verschillende soorten textielverf, die allen bedoeld zijn voor specifieke of meerdere stoffen. Zo is er een speciale leerverf die enkel gebruikt kan worden op leren stoelen, maar zijn er ook krijtverven waarmee je bijvoorbeeld velours kunt verven.

Ook is het soort stof belangrijk om in te schatten hoeveel tijd en hoeveel werk het gaat kosten om de stoel compleet te schilderen. Hiermee kun je vervolgens berekenen hoeveel flesjes textielverf je bijvoorbeeld nodig hebt.

Verschillende soorten textielverf

Op het gebied van textielverf zijn er ongelooflijk veel merken en soorten. Als we echter uitzoomen naar de mogelijkheden, komen er drie belangrijke soorten textielverf naar voren:

  • Wasmachine textielverf ( Bijv. Dylon )
  • Handwas textielverf ( Bijv. Dylon )
  • Multipurpose textielverf ( Bijv. Carte Colori )

Alle varianten vind je vaak bij winkels als Hema en Action, waarbij we je aanraden om altijd ervaringen op het web te lezen voor je over gaat tot aankoop. Het gaat immers wel om het verven van een stoel: je dient goed onderzoek te doen naar de werkwijze en de eventuele gevolgen als het misgaat. Merken als Carte Colori of deze varianten van Dylon zijn vrijwel altijd betere keuzes.

Je kan niet verwachten dat je een stoel slijtvast kunt verven met de textielverf van de Action die eigenlijk bedoelt is om een ‘spijkerbroek’ op te kleuren.

Stappenplan stoel verven met textielverf

Op het internet zijn heel veel stappenplannen en werkwijzen te vinden voor een stoel verven met textielverf. We hebben zelf de beste ervaring met de volgende stappen:

  1. Maak de stoffen onderdelen van de stoel vochtig (kun je bijvoorbeeld doen met een plantenspuit).
  2. Verdun de textielverf goed met water, zodat de verf niet meer heel erg dik is. Het is afhankelijk van het merk en het soort textielverf hoe dik deze ongemengd is.
  3. Controleer of de verf goed ‘opgenomen’ wordt door de stof. Dit is belangrijk, omdat we willen dat de verf goed doordringt in de stof en de vezels daarvan voor het beste resultaat.
  4. Verf de stoel door telkens dunne laagjes aan te brengen. Wanneer je de verf niet goed hebt verdund en dikke lagen aanbrengt wordt de stof hard en kunnen er scheuren ontstaan in de verflaag. We willen juist geen verflaag creëeren op de stoel: daarom dunne laagjes met goed verdunde textielverf, zodat deze goed doordringt.
  5. Laat de stoel na het verven enkele dagen goed drogen, alvorens je de verder gaat met de volgende stappen.
  6. Pak nu wat schuurpapier erbij (de fijnste korrel die je kunt vinden!) en ga heel voorzichtig aan de slag met het schuren van de stoel. Dit is belangrijk om de stof weer flexibel te maken: als deze weer flexibel aanvoelt kun je verder met de volgende stap.
  7. Verwijder de vuiltjes van het schuren door de stoel compleet te stofzuigen. Na het stofzuigen en afnemen van de schuurvuiltjes kun je verder.
  8. Breng nu opnieuw een laag verf aan en ga nu net zolang door met het herhalen van deze stappen tot je de gewenste kleur hebt bereikt op de stoel. Let er altijd op dat je de stoel goed laat drogen: een kleur kan er anders uitzien in een natte situatie, waardoor je snel teveel verft. Eindig met het stofzuigen van de stoel (dus nooit eindigen met een nieuwe laag verf).

We raden je aan om zelfs na het compleet laten drogen van de stoel, een paar keer met een witte doek over het stoel te gaan. Check of deze niet meer afgeeft voor je hem weer in gebruik neemt. Succes!

Let op: hierboven vind je ons advies. Wij raden je altijd aan om contact op te nemen met een expert op het gebied van meubelreparatie of meubels verven wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Lees ook onze uitvoerige gids over het verven van stof