zelf keukenkastjes maken

Zelf keukenkastjes maken

Ben je op zoek naar manieren voor zelf keukenkastjes maken? Op deze pagina geven we een heldere uitleg hoe jij zelf keukenkastjes kunt maken. Zo vind je een handig stappenplan voor zelf keukenkastjes maken, ontdek je diverse tips voor doe het zelf gereedschap en bestudeer diverse bouwtekeningen voor keukenkastjes. Lees hieronder snel verder en ga direct aan de slag!

Stappenplan: zelf keukenkastjes maken

Als je zelf aan de slag gaat met het maken van keukenkastjes, is het slim om een goed plan te hebben. Dit geeft je houvast tijdens het maken van de keukenkastjes, maar vormt ook de rode draad van jouw project. Hieronder hebben we een stappenplan gemaakt voor zelf keukenkastjes maken. (Ps. je kunt natuurlijk ook gewoon oude kratjes kopen, bekijk deze bijvoorbeeld).

 1. Maak duidelijke schetsen van de keukenkastjes: ten eerste is het slim om op papier wat schetsen te maken van de keukenkastjes die je wilt maken. Probeer rekening te houden met diepte, zodat je een goed beeld creëert.
 2. Bepaal de geschikte afmetingen: vul de schetsen vervolgens aan met de juiste afmetingen. Ga met de meetlat naar de keuken en noteer de geschikte afmetingen. Hou rekening met diepte, hoogte en lengte. Besef daarnaast dat keukenkastjes vaak deurtjes hebben die open moeten kunnen.
 3. Ga op zoek naar materialen: als je een goed beeld hebt van de keukenkastjes en de afmetingen hebt genoteerd, is het tijd om de materialen te kopen. Vaak worden keukenkasten gemaakt van hout, vind een type hout wat past bij jouw keuken en je de meeste voordelen biedt (je kunt bijvoorbeeld aand de slag met deze steigerhouten planken).
 4. Verzamel goede gereedschappen: pak nu al het doe het zelf gereedschap bij elkaar voor het zelf maken van keukenkastjes. Geen idee welk gereedschap je kunt gebruiken? Verder op deze pagina geven we je tips.
 5. Zaag de keukenkast onderdelen op maat: zaag de eerder aangeschafte materialen op maat volgens planning.
 6. Schuur de onderdelen goed op: schuur de op maat gezaagde onderdelen goed op voor je begint met de montage. Nu kun je nog overal goed bij en voorkom je straks splinters of oneffenheden in de kastjes. Let op: ga niet voor een korrel lager dan 100, dat kan zorgen voor schade. Bekijk hier een goedkope rol met korrel 100 als je niets in huis hebt.
 7. Behandel de materialen van de keukenkastjes: wanneer je alles goed geschuurd hebt, kun je een beschermlaag aanbrengen op het hout. Denk hierbij aan speciale lak voor hout of een was in een specifieke kleur. Hou hierbij rekening met het interieur van je keuken voor een aansluitend plaatje.
 8. Monteer de keukenkastjes volgens plan: pak tenslotte de bouwtekening er weer bij en ga volgens plan te werk. Monteer de onderdelen van de keukenkastjes.

Het is van groot belang om de schetsen en het plan voor de keukenkastjes goed voor jezelf op een rijtje te hebben. Dit zorgt voor het maken van de juiste beslissingen per stap in bovenstaand stappenplan.

Handig gereedschap voor keukenkastjes maken

Bij het maken van keukenkastjes heb je divers doe het zelf gereedschap nodig. Om te voorkomen dat je straks niet verder kunt, hebben we hieronder al het gereedschap in een tabel gezet. Zorg ervoor dat je dit ten eerste in huis hebt gehaald voor je begint met zelf keukenkastjes maken.

 • Schroevendraaier
 • Boormachine
 • Zaagmachine of handzaag
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Kwasten
 • Meetlat of rolmaat

Voordelen bij zelf keukenkastjes maken

Bij het zelf maken van keukenkastjes zitten veel voordelen. Zo heb je niet alles zelf in de hand: je haalt er ook een uniek meubel mee in huis. Hieronder hebben we alle voordelen van keukenkastjes maken naar eigen hand op een rij gezet.

 • Precies de juiste afmetingen: vaak lever je wat in op afmetingen wanneer je keukenkasten in de winkel koopt. Wanneer je echter zelf aan de slag gaat kun je op de centimeter nauwkeurig de keukenkasten op maat maken voor jouw keuken.
 • Helemaal unieke keuken: met een keukenkastje wat je zelf hebt gemaakt, breng je echt iets unieks in huis.
 • Voordeliger dan keukenkasten uit de winkel: het is vaak een stuk goedkoper om zelf hout te halen en aan de slag te gaan, dan keukenkasten kant en klaar kopen.

Uiteraard kost het bouwen van keukenkasten wel een aantal uren en een hoop voorbereiding. Als je hier echter het plezier van inziet en beseft dat jij straks helemaal zelf een keukenkastje hebt gemaakt, is dit punt snel te verdedigen!

Handig: bouwtekeningen voor keukenkastjes

We raden je aan om een goed plan te hebben voor je start met de werkzaamheden voor keukenkastjes. Hiervoor kun je, zoals we beschreven in het stappenplan, zelf gaan schetsen en opmeten. Echter zijn er online ook heel veel bouwtekeningen te vinden en te kopen.

Ben je op zoek naar gratis bouwtekeningen voor zelf keukenkastjes maken? Dan is hier altijd wel eentje voor te vinden. Je kunt vaak bouwtekeningen vinden op de websites van bouwmarkten. Deze zijn vaak gratis te downloaden, waarna je ze uit kunt printen en aan de slag kunt gaan. Neem eens een kijkje bij bouwmarkten GAMMA, Praxis of Karwei en vind daar diverse bouwtekeningen voor meubels.

Filmpje over zelf keukenkastjes maken

Op YouTube staat een interessante video over zelf keukenkastjes maken. Bekijk de video hieronder.