zelf krukjes maken

Zelf krukjes maken

Zelf krukjes maken van hout hoeft helemaal niet lastig te zijn. Op deze pagina geven we je handige tips voor het maken van krukjes. Je vindt een stappenplan voor zelf krukjes maken, tips voor het geschikte doe het zelf gereedschap en online bouwtekeningen voor een duidelijk bouwplan. Lees alle informatie over zelf krukjes maken van hout en ga direct aan de slag!

Stappenplan: zelf krukjes maken

Het is handig om tijdens het maken van krukjes en krukken een plan bij de hand te houden. Hieronder vind je een handig stappenplan voor zelf krukjes maken.

 1. Schets hoe je de krukjes wilt maken: allereerst is het slim om een schets te maken van de krukjes die jij wilt maken. Probeer zoveel mogelijk voor te bereiden: van de poten van de krukjes tot de zitting.
 2. Bepaal de juiste afmetingen: nadat je een goed beeld hebt geschetst, is het handig om de afmetingen erbij te vinden. Ga na wat geschikte afmetingen zijn. Denk aan de hoogte van de zitting tot de grootte van het zitoppervlakte van de krukjes.
 3. Ga op zoek naar geschikt materiaal: wil je de krukjes van hout maken? Bepaal dan welk type hout het meeste voordelen biedt én wat je het mooiste vindt. Schaf dit materiaal aan in de juiste hoeveelheden op basis van de eerder bepaalde afmetingen.
 4. Zaag alle onderdelen netjes op maat: nadat je het hout in huis hebt gehaald, is het tijd om alles op maat te zagen. Gebruik hiervoor een zaagmachine of handzaag en controleer of je alle onderdelen hebt.
 5. Opschuren van de onderdelen van de krukjes: voor je direct gaat monteren, is het slim om eerst alles netjes op te schuren. Met name zaagranden dienen goed geschuurd te worden. Dit voorkomt dat de krukjes straks vol met splinters zitten.
 6. Behandelen van de materialen: als het hout netjes opgeschuurd is, kun je beginnen met het behandelen hiervan. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de zelfgemaakte krukjes. Breng daarom een beschermlaag aan. Denk hierbij aan houtlak of -was.
 7. Monteren van de krukjes volgens bouwtekening: pak uiteindelijk de bouwtekening erbij en monteer het krukje volgens de planning. Heb je nog geen bouwtekeningen voor zelf krukjes maken? Hieronder geven we tips hoe je hieraan kunt komen.

Het belangrijkste punt van bovenstaand stappenplan is het plan. Zorg voor een duidelijk beeld van de krukjes die wilt maken en volg stap voor stap met dit in gedachten. Op die manier zul je de stappen sneller en beter doorlopen.

Doe het zelf gereedschap voor krukjes maken

Bij het maken van krukjes heb je verschillend doe het zelf gereedschap nodig. Het is goed om onderstaande gereedschappen in huis te hebben of waar nodig in huis te halen.

 • Boormachine of schroevendraaier
 • Zaagmachine of handzaag
 • Schuurmachine of sterk schuurpapier
 • Grote kwasten

Voordelen krukjes maken van hout

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van houten krukjes, geniet je van een aantal voordelen. Niet alleen krijg je enorm veel voldoening uit het zelf maken van meubels: het is vaak ook voordeliger. Bekijk hieronder alle voordelen.

 • Bepaal helemaal zelf hoe de krukjes gemaakt worden: je kunt alles helemaal zelf kiezen. Van het materiaal (type hout) tot de kleur van de krukken. Dit geeft je veel vrijheid!
 • Helemaal unieke krukjes: waar je tegenwoordig allemaal dezelfde meubels ziet, is dit bij zelfgemaakte krukjes een heel ander verhaal. Jij bent straks de enige die deze krukken heeft!
 • Voordeliger dan kopen van een krukje: zelf krukjes maken van hout is vaak veel goedkoper dan wanneer je een kruk koopt in de winkel. Wel daarbij de kanttekening dat er wel wat uren in gaan zitten.
 • Aanpassingen tijdens het maken van de krukjes: kom je er tijdens het maken achter dat het krukje toch wat hoger moet komen? Of dat het hout wat je hebt gekozen eigenlijk niet zo mooi is, als je had verwacht? Dan heb je zelf alle vrijheid om hier nog wat aanpassingen voor door te voeren. Wanneer je een kruk op bestelling laat maken is dit vaak niet meer mogelijk.
 • Vervoer is niet meer nodig: het vervoer van nieuwe krukjes regelen is verleden tijd. Wanneer je zelf krukjes gaat maken, zijn ze eigenlijk al op de plek van bestemming!

Uiteraard is het ook enorm ‘leuk’ om zelf meubels te maken. Zorg wel voor een goed plan en een juiste bouwtekening. Hieronder vertellen we je daar meer over.

Online bouwtekeningen voor zelf krukjes maken

Zoals we al meerdere malen hebben vermeld, is het hebben van een duidelijk plan een must bij zelf krukjes maken van hout. Daarom raden we je aan om op zoek te gaan naar een bouwtekening als je zelf nog geen idee hebt wat voor krukjes je wilt maken. Online zijn er vaak heel veel online bouwtekeningen te vinden van reeds gemaakte krukjes van hout.

Kijk met name op websites van bouwmarkten. Hier vindt je in veel gevallen een legio aan bouwtekeningen voor specifieke meubels. Zo vind je nu een handige bouwtekening voor krukjes bij bouwmarkt Praxis. Update: we hebben een handige lijst gemaakt met de leukste bouwtekeningen voor het maken van een krukje!