zelf nachtkastjes make

Zelf nachtkastjes maken

Zelf nachtkastjes maken is onwijs leuk. Je kunt zelf aan de slag gaan met de juiste afmetingen en ze maken zoals jij ze mooi vindt. Op deze pagina vind je meer informatie over zelf nachtkastjes maken, ontdek je bouwtekeningen en geven we handige tips voor het gebruik van divers doe het zelf gereedschap. Bekijk hieronder meer informatie en ga aan de slag met zelfgemaakte nachtkastjes!

Stappenplan: zelf nachtkastjes maken

Voor het zelf maken van nachtkastjes voor in de slaapkamer zijn een aantal stappen nodig. In onderstaand stappenplan lichten wij je stap voor stap toe hoe jij zelf nachtkastjes maken kunt.

 1. Maak duidelijke schetsen van de nachtkastjes: allereerst is het belangrijk om voor jezelf de gewenste nachtkastjes te schetsen. Probeer zo duidelijk mogelijk voor ogen te krijgen hoe jij de nachtkatjes straks wilt maken.
 2. Neem de juiste afmetingen op en noteer deze: ga vervolgens op pad met de rolmaat en meet de juiste afmetingen op. Hou rekening met de hoogte van het bed en bepaal de juiste afmetingen voor de kastjes.
 3. Koop het juiste materiaal voor de nachtkastjes: ga jij voor hout of MDF? Elk soort materiaal heeft zo zijn eigen voordelen. Ga op pad voor het juiste materiaal voor de nachtkastjes en schaf genoeg aan op basis van de eerder genoteerde afmetingen.
 4. Verzamel al het doe het zelf gereedschap: wanneer je het hout in huis hebt gehaald, is het tijd om al het gereedschap te verzamelen wat je straks gaat gebruiken. Tip: hieronder hebben we een tabel gemaakt met het gereedschap wat je nodig zult hebben.
 5. Zaag de verschillende onderdelen op maat: tijd om gebruik te maken van het gereedschap. Zaag het gekochte hout op maat volgens de afmetingen van de nachtkastjes.
 6. Schuur de onderdelen voor de nachtkastjes glad: na het zagen ontstaan er ruwe zaagranden op de onderdelen van de nachtkastjes. Maak de onderdelen weer mooi glad met een schuurmachine of schuurpapier.
 7. Monteer de nachtkastjes volgens de schetsen: als alles goed opgeschuurd is, kun je beginnen met het monteren van de nachtkastjes. Als je geen bouwtekening of plan hebt, kun je onderaan deze pagina tips vinden.
 8. Werk de nachtkastjes af met verf en lak: als de nachtkastjes in elkaar gezet zijn, kun je het materiaal netjes afwerken. Verf het hout met een mooie kleur wat past bij jouw slaapkamer. Tip: maak ook gebruik van een mooie houtlak om te zorgen voor een mooie afwerking én bescherming.

Gereedschap voor nachtkastjes maken

Bij het maken van nachtkastjes heb je divers gereedschap nodig. Om te zorgen dat je straks alles bij elkaar kunt verzamelen, hebben we hieronder een handige gereedschap-tabel gemaakt. Bekijk hieronder wat je allemaal nodig hebt voor zelf nachtkastjes maken.

 • Zaagmachine
 • Boormachine
 • Schuurmachine
 • Schroeven
 • Kwasten
 • Rolmaat

Voordelen van zelfgemaakte nachtkastjes

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van nachtkastjes, geniet je van een aantal voordelen. Bekijk wat de voordelen zijn in onderstaande lijst.

 • Voordeliger dan nachtkastjes kopen: als je zelf aan de slag gaat ben je vaak voordeliger uit dan wanneer je nachtkastjes in de winkel koopt. Een stapel hout is goedkoper dan een complete nachtkast.
 • Je kunt zelf de nachtkast vormgeven: je hebt alles zelf in de hand, van de kleur van de kastjes tot het materiaal. Bepaal wat voor jouw slaapkamer het mooiste is.
 • Helemaal op maat: lang gezocht naar nachtkastjes in die ene afmeting? Je hoeft niet meer in te leveren op ruimte: bouw zelf nachtkastjes die tot op de centimeter nauwkeurig in jouw slaapkamer passen.
 • Unieke slaapkamer: met zelfgemaakte nachtkastjes maak je je slaapkamer helemaal uniek. Niemand anders heeft de nachtkastjes die jij net gemaakt hebt.

Natuurlijk heb je ook enorm veel plezier bij het maken van nachtkastjes. Je kunt straks trots zijn op je zelfgemaakte nachtkasten naast het bed!

Bouwtekeningen voor zelf nachtkastjes maken

Online zijn er diverse bouwtekeningen te vinden voor het zelf maken van meubels. Vooral bij bouwmarkten als Praxis, GAMMA en Karwei staan veel bouwtekeningen.

Deze bouwtekeningen zijn vaak gratis te downloaden, waarna je ze uit kunt printen en bij de hand kunt houden. Op dit moment heeft Praxis een interessante bouwtekening online staan voor nachtkastjes.

Interessante video: zelf nachtkastjes maken

Zo nu en dan worden er interessante video’s geplaatst voor doe het zelf meubel projecten. Ook voor zelf nachtkastjes maken hebben we er een gevonden van Praxis bouwmarkten. Bekijk de video over nachtkastjes hieronder en ga zelf aan de slag!