steigerhouten kast maken

Steigerhouten kast maken

Wil je zelf een steigerhouten kast maken? Dan ben je hier op het juiste adres. Bekijk op deze pagina diverse doe-het-zelf tips van onze experts en ontdek een handig stappenplan. Daarbij delen we ook waar je gratis bouwtekeningen kunt ontdekken voor een steigerhouten kast maken.

Stappenplan voor het maken van een steigerhouten kast

Hier hebben we een handige stappenplan voor je opgesteld voor het maken van een steigerhouten kast. Lees stap-voor-stap de stappen door en je bouwt eenvoudig je eigen gemaakte kast.

 1. Maak een schets van hoe de kast er uit komt te zien: het is vaak handig om van te voren een schets te maken hoe de kast eruit komt te zien. Dit is handig omdat je een beter beeld van de kast krijgt en je hier later de maten makkelijk op meten.
 2. Bereken de afmetingen van de kast: heb je al een idee waar de kast komt, binnen of buiten? Meet met een meetlint hoe hoog, breed en diep de kast moet worden. Gebruik oude kranten of schilders tape om de maat van de kast op de grond te berekenen. Hierdoor kun je een beeld krijgen hoe groot de kast dient te worden. Noteer de maten op je schets.
 3. Koop steigerhouten planken en latten: je weet nu de afmeting van de te bouwen steigerhouten kast. Bereken hoeveel planken en latten je nodig hebt. Hieronder staan extra tips daarin staat wat een standaard maat is van een steigerhouten plank. Gebruik deze maat voor het bepalen van het aantal blanken dat je nodig hebt. Is de hoogte van je kast 2 meter onthoudt dan dat je ongeveer 50 cm over hebt die kun je gebruiken voor de zijkant.
 4. Zaag alles op maat: heb je alles in huis en ben je klaar om te beginnen. Zaag eerst alles op maat en ga dan pas monteren. Het is handig om eerst alles te zagen zo houdt je overzicht en zo werk je sneller. Vaak kun je bij het kopen van steigerhouten planken bij een bouwmarkt de steigerhouten planken direct op maat laten zagen.
 5. Schuur eventueel de koppen van de planken: na het zagen van de planken kunnen bij de uiteinde splinters ontstaan. Schuur de koppen van de planken en latten daarom even op. Dit ziet er een stuk netter uit en hiermee voorkom je splinters.
 6. Monteren van de steigerhouten kast: eindelijk het echte werk, het monteren van de kast. Je hebt nu alle planken op maat en ze zijn netjes geschuurd. Tijd om alles in elkaar te monteren. Gebruik de mooiste planken voor het aanzicht en de lelijkste planken voor de achterkant. Begin met de achterkant en monteer daarop de zijkanten, boven kant en voorkant.
 7. Breng een beschermlaag of eventueel kleurtje aan: na het monteren van de kast ga je hem behandelen. Je hebt verschillend manieren om een steigerhouten kast te behandelen. Dit ligt een de omgeving en kleur waarin je de kast wilt hebben. Ga je de kast echt buiten zetten dan raden we aan om een beschermlaag aan te brengen. Zo blijft de kast netjes en beschermd tegen het weer.

Extra tips bij een steigerhouten kast maken:

 • Standaard maat steigerhout: houdt bij het berekenen van de kast rekening met de standaard maten van een steigerhoutenplank. De standaard maten van een steigerhouten plank zijn: 250 cm lang, 20 cm breed en 32mm dik.
 • Laat het hout acclimatiseren: steigerhout werkt zonder dat je het doorhebt. Het is belangrijk dat wanneer je een kast voor binnen maakt de planken een paar weken binnen legt. Zo wennen de planken aan de tempratuur en blijven ze de zelfde maat. Maak je de kast buiten dan kan het zijn dat de planken binnen inkrimpen en dat je spleten krijgt.
 • Gebruik RVS materiaal: koop schroeven en scharnieren die roest vrij zijn. Het is niet mooi en ook niet goed wanneer je materialen gaan roesten. Koop je geen rvs schroeven en zet je de kast buiten. Dan gaat die op een gegeven moment roesten.

Gereedschap dat je nodig hebt voor het maken van een steigerhouten kast

Natuurlijk heb je wat gereedschap nodig voor het maken van een eigen kast. Het is niet veel en vaak apparatuur die al in huis hebt. Bekijk voordat je begint even het lijstje hieronder door zodat je zeker weet dat je aan de slag kunt.

 • Handzaag of zaagmachine
 • Schuurpapier of schuurmachine
 • Boormachine
 • Schroeven
 • Schanieren

Voordelen wanneer je zelf een steigerhouten kast maakt

Zelf een kast maken van steigerhout brengt wat voordelen mee. Hieronder hebben we even wat voordelen voor je opgesomd zodat je zeker weet dat het goed is om zelf een steigerhouten kast te maken.

Voordeliger: het is veel voordeliger om zelf iets te maken dan het te laten maken. Bij het laten maken betaal je het materiaal plus de kosten van een dure meubelmaker. Maak je het zelf, dan betaal je alleen het materiaal. Ook betaal je geen verzendkosten om dat je de kast zelf thuis in elkaar zet.

Snel gebouwd: een eigen kast maken is snel voor elkaar. Binnen een dag kun je een zelf gebouwde kast af hebben. Wil je een kast laten maken dan duurt dit soms wel enkele weken voordat deze af is.

Je bent lekker creatief bezig: af en toe is het goed om even lekker creatief bezig te zijn. Zo kun je even aan iets anders denken dan aan je werk. Ook is het gewoon heel cool om aan je omgeving te laten zien wat je zelf gemaakt hebt.

Online bouwtekeningen van steigerhouten kasten

Bij het ontwerpen van je eigen steigerhouten project is het belangrijk om de maat perfect op gemeten te hebben. Gaat dit fout dan koop je te veel of te weinig planken of de kast wordt te groot of te klein. Ben je geen ster in het maken van je eigen bouwtekening download dan een gratis online bouwtekening.

De online bouwtekeningen zijn vaak gratis te downloaden en zijn door een professional gemaakt. Heel gemakkelijk om deze dus te gebruiken. Dit bespaart tijd en je maakt geen fouten met het berekenen van de maat.

Bekijk de video: steigerhouten kast maken

Voordat je begint bekijk even onderstaande video. In de video zie je dat een specialist van vtwonen een steigerhouten kast maakt. Hij geeft handige tips en zegt stap voor stap hoe je dient te werken. Het resultaat mag er wel zijn.