pallet tafel maken

Pallet tafel maken

Steeds vaker worden er van pallets prachtige tafels gemaakt. Op deze pagina geven we je handige tips voor zelf een pallet tafel maken. Volg een eenvoudig stappenplan, bekijk diverse bouwtekeningen voor pallet tafels en controleer het gereedschap wat je nodig hebt. Lees onderstaande informatie en ga aan de slag met het maken van je eigen pallet tafel!

Stappenplan pallet tafel maken

Zelf een pallet tafel maken is heel eenvoudig. In een aantal stappen geniet jij straks van een prachtige pallet tafel. Bekijk hieronder een makkelijk stappenplan voor het maken van pallet tafels.

  1. Vind een geschikte pallet voor de tafel: ga op zoek naar pallets. Deze kun je vaak vinden bij bouwmarkten of supermarkten. Let op: ga niet op zoek naar Euro-pallets. Deze hebben te veel ruimte tussen de latten, waardoor deze een minder geschikt tafelblad heeft.
  2. Schuur de pallet helemaal op: als je een pallet hebt gevonden kun je deze vervolgens helemaal opschuren. Dit voorkomt dat je straks splinters hebt en maakt het oppervlakte van de pallet tafel helemaal vlak.
  3. Breng een beschermlaag aan op de pallet tafel: als de pallet helemaal mooi geschuurd is, kun je een beschermlaag aanbrengen. In veel gevallen kiest men voor een mooie kleur was, zoals ‘grey-wash’. Deze was trekt langzaam in het hout en zorgt voor een industriële look.
  4. Koop vier zwenkwielen voor onder de pallet tafel: een pallet tafel wordt vaak op wielen gezet. Dit ziet er gaaf uit (zie de foto hierboven) en zorgt voor een mobiele tafel. Bij winkels als Action vind je vaak al zwenkwielen voor minder dan een euro per stuk.
  5. Monteer de wielen onder de hoeke van de tafel: bevestig de zwenkwielen aan de hoek van de onderkant van de pallet tafel. Schroef ze goed aan en controleer of ze lekker rollen.

Zoals je ziet is zelf pallet tafels maken helemaal niet moeilijk! Volg bovenstaande stappen op een rustige wijze en je zult zien dat je binnen een dag een prachtige tafel hebt gemaakt.

Gereedschap voor pallet tafel maken

Bij het maken van de pallet tafel heb je verschillend gereedschap nodig. Om ervoor te zorgen dat je niet misgrijpt hebben we het doe het zelf gereedschap in onderstaande tabel voor je op een rij gezet.

Optioneel: velen besluiten om de pallet tafel op wielen te zetten. Dit is een stapje extra. Een setje van vier wielen heb je dan ook nodig. Je vindt ze onder andere hier per vier.

Voordelen maken van een tafel van pallets

Bij het maken van een tafel van gebruikte pallets zitten een aantal voordelen. Het is niet alleen heel erg leuk om aan de slag te gaan, je pakt direct ook de volgende voordelen mee:

  • Een goedkope oplossing voor een tafel: een pallet is vaak gratis over te nemen bij een bouwmarkt of supermarkt. Vaak ben je voor vier zwenkwielen zo’n € 5,- kwijt. Met een klein blikje lak of hout was ben je in totaal zo’n € 10,- kwijt voor de complete pallet tafel. Hier kun je ze ook vinden.
  • Een gaaf plaatje in de woonkamer: met een pallet tafel breng je een gave look in je woonkamer. Het ziet er industrieel uit en modern uit.
  • Makkelijk aan te passen of te vervangen: wil je er andere wielen onder of zit je te twijfelen over een andere kleur? Dan is de keuze bij pallet tafel snel gemaakt: je past het zo aan!

Zoals je ziet kan het geen kwaad om een tafel van pallets te overwegen!

Online bouwtekeningen voor pallet tafel maken

Mocht je aan ons stappenplan voor zelf pallet tafels maken niet genoeg hebben, zijn er online nog heel veel bouwtekeningen te vinden. Vaak zijn deze bouwtekeningen gratis te downloaden.

Tip: kijk naar online bouwtekeningen bij bouwmarkten. Deze hebben vaak bouwtekeningen op hun website staan die je gratis kunt downloaden. Ook bouwtekeningen voor pallet tafels maken vind je bij bouwmarkten als GAMMA en Praxis.

Video: zelf tafel maken van pallets

Op YouTube zijn meerdere video’s te vinden over zelf pallet tafels maken. In deze video’s neemt een meubelmaker je mee bij het maken van dit soort tafels. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande video van Praxis over het maken van een gave pallet tafel.