steigerhouten koffietafel maken

Steigerhouten koffietafel maken

Zelf een steigerhouten koffietafel maken is voor jou geen probleem meer als je deze pagina helemaal doorgelezen hebt. Het is natuurlijk super als je in de ochtend het eerste bakje koffie drinkt aan je eigen gemaakte steigerhouten koffietafel. Lees deze pagina goed door want hier vind je een stappenplan hoe je dit zelf kunt doen en we geven je een paar handige tips.

Stappenplan: Steigerhouten koffietafel maken doe je zo

Als je iets zelf wilt maken heb je natuurlijk altijd een plan nodig. Om dit zelf te bedenken kost natuurlijk weer tijd dus die tijd besparen we je alvast. Volg de volgende stappen en je steigerhouten koffie tafel maken was nog nooit zo makkelijk.

 1. Bepaal eerst waar je de steigerhouten koffietafel wilt hebben: misschien weet je het al, maar misschien ook niet. Maar ga eerst op zoek naar een geschikte locatie voor je koffietafel. Zorg dat je een plek vind met een stabiele ondergrond en dat je niet in de loopruimte zit.
 2. Meet wat de juiste afmetingen zijn: bepaal met je rolmaat hoe hoog, breed en diep de tafel moet worden. Belangrijk is dat je ook rekening houdt met de omgeving. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat de tafel te dicht bij de bank komt te staan en dat de tafel niet te hoog wordt. Teken dit uit en reken uit hoeveel hout je nodig hebt.
 3. Koop steigerhouten planken en latten: bij vorige stap heb je precies gemeten hoeveel meter hout je nodig hebt. Haal dit bij een bouwmarkt en geef eventueel je maten door aan een medewerker. Vaak is het ook mogelijk om direct alles op maat de laten zagen, dit scheelt jou weer tijd. Latten koop je vaak per één of twee meter die kun je het best zelf thuis zagen. Zorg wel dat je planken ruim inkoopt, mocht er een foutje zitten in je berekeningen hoef je niet helemaal terug naar de bouwmarkt.
 4. Zaag alle planken en latten op maat: de planken op maat laten zagen? Dan kun je deze stap overslaan. Het handigste is om alles direct op maat te zagen. Zo houdt je het meeste overzicht en dit bespaart tijd.
 5. Schuur de planken en laten: na het zagen de planken kunnen splinters ontstaan, haal er dus even een schuurpapiertje overheen om splinters in je handen en voeten te voorkomen. Zelf gebruik ik altijd schuurpapier met korrel 80.
 6. Monteer de steigerhouten planken aan elkaar: nu komt het echte werk. Alles is gezaagd en klaar om in elkaar te zetten. Leg eerst de planken voor het bovenblad neer, zorg dat de mooiste kant onderop komt te liggen (dit wordt je tafelblad). Schroef de latten aan de onderkant van het blad. Door de latten aan het blad te bevestigen blijft het bovenste tafelblad één geheel en je kunt aan de latten weer steigerhoutenplanken bevestigen. Zorg dat je de latten 2 cm van de buitenkant af houdt zodat de steigerhoutenplanken gelijk aansluiten met het tafelblad. Nu de latten erop zitten kun je de planken bevestigen aan de latten en zo de zijkant van de tafel afmaken.
 7. Afwerking van de steigerhouten koffietafel: de laatste stap van de steigerhouten koffietafel maken is de afwerking. Belangrijk is dat wanneer een tafel buiten komt te staan er een juiste beschermlaag op komt. Dit zorgt ervoor dat de tafel zo lang mogelijk goed blijft. Voor binnen is het minder van belang hiervoor kun je kiezen voor een lak of olie laag.

Extra tips voor het maken van een steigerhouten koffietafel

 • Voorboren is niet noodzakelijk, maar kan wel splijten voorkomen. Dit doe je door met een houtboor een gaatje te maken die kleiner is dan de schroef waarmee je de planken bevestigd.
 • Met schuren gebruik ik korrel 80, korrel 80 is perfect voor steigerhouten planken.
 • Gebruik RVS schroeven voor buiten, deze roesten niet.

Benodigde gereedschap voor een steigerhouten koffietafel maken

Voor het maken van je eigen koffietafel heb je natuurlijk wat gereedschap nodig. Hieronder vind je een tabel met de gereedschap die nodig hebt.

 • Schuurpapier
 • Zaagmachine of handzaag
 • Boormachine
 • Schroeven

Voordelen wanneer je zelf een steigerhouten koffietafel maken gaat

Het kost natuurlijk wat energie om zelf een steigerhouten koffietafel te maken maar het levert ook veel voordelen op. Hieronder hebben we de voordelen van het zelf creëren van een steigerhouten koffietafel opgesomd.

 • Het is voordelig: het is natuurlijk een stuk voordeliger om zelf iets te maken dan het iemand anders voor je te laten maken. Je betaald nu alleen de kosten van het materiaal. Anders betaal je de kosten van het materiaal en het uurloon van een medewerker.
 • Je kan zelf te maat bepalen: je bepaald zelf hoe hoog je de steigerhouten koffietafel maakt. Zo sluit de tafel perfect aan op je bank en omgeving.
 • Je bent lekker creatief bezig: het is af en toe even goed om creatief bezig te zijn met je handen. Dit zorgt ervoor dat je even lekker je hoofd kunt leegmaken en even aan iets anders denken dan alleen werk. Ook is het natuurlijk wel heel mooi om je eigen creatie aan je omgeving te laten zien.

Online bouwtekeningen van steigerhouten koffietafels

Wil je er helemaal gemakkelijk van af komen dan zijn er ook kant-en-klare bouwtekeningen online te vinden. Deze online bouwtekeningen zijn vaak eenvoudig en gratis te downloaden via bouwmarkten. Op deze online bouwtekeningen staan dan alle maten al voor je uit getekend.

Het makkelijke van deze online bouwtekeningen is dat je ook direct kan zien hoeveel steigerhoutenplanken, latten en schroeven je nodig hebt. Zo’n tekening zou je alleen al kunnen gebruiken als boodschappen lijstje voor de bouwmarkt.

Video met voorbeeld hoe je een steigerhouten koffietafel maakt

Heb je niet veel ervaring dan kan het heel handig zijn om eerst even naar het onderstaande video te kijken. Hierin laat een professional zien hoe je stap voor stap een steigerhouten tafel in elkaar zet. Luister ook goed naar de handige tips die hij geeft. Ga daarna zelf lekker aan de slag!