steigerhouten bank maken

Steigerhouten bank maken

Zelf een steigerhout bank maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Daarbij is het een voordelige oplossing voor een tuinbank. Op deze pagina geven we je allerlei doe het zelf tips voor het maken van een steigerhouten bank en delen we een handig stappenplan met je. Bekijk onze tips en ga aan de slag met het maken van een steigerhouten bank!

Stappenplan voor een steigerhouten bank maken

Voor het maken van een steigerhouten bank zijn een aantal stappen benodigd. We zetten de doe het zelf stappen hieronder voor je op een rij.

 1. Maak duidelijke schetsen van de bank van steigerhout: ga aan de tekentafel zitten en maak voor je zelf duidelijke schetsen van de steigerhouten banken die je maken wilt.
 2. Meet de juiste afmetingen op: ga vervolgens met de rolmaat naar de tuin waar je de bank strakjes wilt neerzetten. Meet op wat de mogelijke afmetingen zijn. Hou hierbij rekening met de zithoogte, de diepte van de bank en de totale lengte. Noteer deze afmetingen bij je schetsen voor een duidelijke bouwtekening.
 3. Koop steigerhouten planken en latten in de bouwmarkt: tijd om naar de bouwmarkt te gaan voor genoeg planken van steigerhout en latten. Vaak vind je deze planken achterin het filiaal, waarna je het eventueel ook gelijk op maat kan laten zagen. Ga ook direct op zoek naar houten latten. Neem dus voor de zekerheid je bouwtekening mee naar de bouwmarkt.
 4. Op maat maken van de steigerhouten planken: niet op maat laten zagen? Dan kun je nu zelf aan de slag met het opmaat zagen van de verschillende onderdelen. Denk aan de zijkanten van de bank, de rugleuning en de complete zitting.
 5. Schuur het steigerhout netjes op: bij het zagen ontstaan er ruwe zaagranden. Daarbij kan het voorkomen dat gebruikt steigerhout splinters kan vertonen. Tijd om de schuurmachine er even over heen te halen voor een mooi glad resultaat.
 6. Monteer de steigerhouten onderdelen: het is tijd om de bouwtekeningen weer erbij te pakken. Leg alle onderdelen uit op de plek waar je bank straks wilt plaatsen en ga daar aan de slag met het monteren van de steigerhouten bank. De latten heb je nodig om tegen het steigerhout te schroeven, waarna je vervolgens een andere steigerhouten plank weer in het latje kunt schroeven.
 7. Werk de steigerhouten banken netjes af: zorg voor een beschermlaag op de onderdelen met behulp van een goede hout wash. Hiermee geef je de bank niet alleen een beschermlaag, ook krijgt hij op deze manier een mooie uitstraling.

Opmerking: het is ook mogelijk om de steigerhouten onderdelen eerst te bewerken met een hout wash of beits, alvorens je monteert. Hierdoor kun je nog makkelijk overal bij. Hou er wel rekening mee dat het eerst goed moet drogen voor je over gaat tot montage (kost dus meer werktijd) en dat bij het monteren boorgaten kunnen zorgen voor beschadiging aan de beschermlaag.

Gereedschap voor een steigerhouten bank maken

Bij het maken van een steigerhouten bank komt divers doe het zelf gereedschap kijken. In de tabel hieronder hebben we het nodige gereedschap op een rij gezet.

 • Schuurmachine
 • Zaagmachine of handzaag
 • Boormachine
 • Schroeven

Voordelen bij zelf steigerhouten bank maken

Wanneer je lekker zelf aan de slag gaat met een steigerhouten bank, geniet je niet alleen van heel veel plezier. Er zijn namelijk nog een aantal voordelen bij het zelf maken hiervan:

 • Voordeliger dan een bank kopen: een stapeltje steigerhouten planken is veel voordeliger dan een complete bank in de woonwinkel. Uiteraard kost het wel wat uren werk, maar als je daar het plezier van in ziet heb je een win-win situatie te pakken!
 • Je bepaalt helemaal zelf de afmetingen: hoe lekker is dat, tot op de centimeter nauwkeurig een geschikte afmetingen maken voor jouw tuin. Lever niet in op comfort met kant en klare afmetingen, maar bepaal zelf wat de juiste afmetingen zijn.
 • Geen vervoer van bestelling: je kunt op de plek waar je de bank straks wilt hebben aan de slag met het monteren. Hierdoor hoef je niet te slepen en te sjouwen met een net binnengekomen bestelling.
 • In jouw stijl en smaak: wil je een aparte kleur, afwerking of model? Je bepaalt van begin tot eind hoe jouw steigerhouten bank eruit komt te zien!

Online bouwtekeningen voor het maken van een steigerhouten bank

Als je nog helemaal geen plan hebt of niet weet hoe je dit het beste kunt doen, zijn er gelukkig online kant en klare bouwtekeningen te vinden. Deze bouwtekeningen zijn vaak gemaakt door doe-het-zelf experts die met steigerhout prachtige meubels realiseren.

Met name bouwmarkten hebben vaak een ruim aanbod in online bouwtekeningen. Vaak zijn deze nog gratis te downloaden ook, waarna je ze uit kunt printen en bij de hand kunt houden. Momenteel vind je bijvoorbeeld bij Praxis een bouwtekening voor steigerhouten banken maken.

Video waarin een steigerhouten bank gemaakt wordt

Het is ook onwijs interessant om met eigen ogen te zien wat voor werk er komt kijken wanneer je een steigerhouten bank maakt. Daarom kan het nooit kwaad om op YouTube naar verschillende video’s te kijken. Onderstaande video kwamen wij bijvoorbeeld tegen van Praxis, waarin een bank van steigerhout stap voor stap gemaakt wordt.