steigerhouten loungebank maken

Steigerhouten loungebank maken

Bij het maken van een loungebank van steigerhout kun je een aantal stappen volgen. Op deze pagina vind je handige doe het zelf tips bij een steigerhouten loungebank maken. Ook geven we je handige tips voor het ontdekken van een bouwtekening voor loungebanken en delen we verschillende voordelen wanneer je deze meubels zelf maakt.

Stappenplan steigerhouten loungebank maken

Voor het maken van een steigerhouten loungebank hebben wij een stappenplan gemaakt. Volg de verschillende stappen en werk toe naar een prachtige loungebank van steigerhout.

 1. Schets hoe jij de loungebank wilt hebben: allereerst is het van groot belang om een idee te hebben bij wat voor soort loungebank je wilt maken. Maak duidelijke schetsen en probeer diepte te tekenen, zodat er een duidelijk beeld ontstaat van de loungebank.
 2. Noteer afmetingen van de loungebank: ga naar de tuin waar jij straks de steigerhouten loungebank neer wilt zetten. Pak de rolmaat erbij en noteer de geschikte afmetingen voor de loungebank. Hou rekening met de gewenste zithoogte, de lengte en de diepte van de bank. Zet deze afmetingen vervolgens bij de schetsen.
 3. Koop voldoende steigerhout en houten latten: met behulp van de afmetingen kun je nu op pad gaan voor het kopen van steigerhouten delen. Ook is het slim om gelijk houten latten te kopen: deze maken het straks mogelijk om de houten steigerdelen met elkaar te verbinden.
 4. Zaag de verschillende onderdelen op maat: nu je het steigerhout in huis hebt gehaald kun je de planken op maat gaan zagen. Hou de schetsen erbij, zodat je geen onderdelen over het hoofd ziet.
 5. Schuur het steigerhout om splinters te voorkomen: de gezaagde stukken kun je nu gaan opschuren. Gebruik hiervoor een schuurmachine of stevig schuurpapier. Met name de zaagranden kunnen veel splinters hebben: schuur deze dan ook extra op.
 6. Monteer de steigerhouten loungebank: tijd om te gaan monteren! Pak de boormachine erbij en schroef latjes aan de binnenzijde van de steigerhouten delen. De latten zorgen ervoor dat je twee delen met elkaar kunt verbinden.
 7. Breng een beschermlaag en kleur aan: met behulp van beits of houtlak breng je een beschermende laag aan. Dit is niet alleen goed voor de levensduur van de loungebank, ook krijgt hij hiermee een mooiere kleur.

Steigerhout tip: laat de steigerhouten planken minimaal een dag buiten liggen, voordat je deze gaat zagen. Vaak moet hout wennen aan het buitenklimaat en zorg je ervoor dat je straks geen lengte verschillen krijgt.

Doe het zelf gereedschap voor stoelen maken

Bij het in elkaar zetten en bewerken van een steigerhouten loungebank heb je divers gereedschap nodig. Bekijk het benodigde gereedschap van een steigerhouten loungebank maken in onderstaande tabel.

 • Boormachine
 • Zaagmachine
 • Schuurmachine
 • Rolmaat

Voordelen bij een zelfgemaakte steigerhouten loungebank

Wanneer je zelf aan de slag gaat voor een loungebank van steigerhout, geniet je van verschillende voordelen. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

 • Zelf maken is goedkoper dan kopen: wanneer je een complete loungeset in de winkel koopt, ben je vaak meer kwijt dan wanneer je deze zelf gaat maken. Uiteraard kost het je wel wat uren werk.
 • Maak de loungeset zoals jij hem wilt: je kunt van begin tot eind bepalen hoe de steigerhouten loungeset eruit komt te zien. De kleur, de afwerking en de afmeting: je bepaalt het allemaal zelf!
 • Geen zorgen over bezorging en vervoer: als je de steigerhouten loungebank monteert op de plek waar je hem straks wilt hebben, hoef je je hier al geen zorgen meer over te maken!
 • Steigerhout is een trend in de tuin: steeds vaker worden er tuinmeubels gemaakt van steigerhout. Je haalt hiermee ook een echte trend in de tuin!

Naast de voordelen hierboven is het natuurlijk ook ontzettend leuk en gaaf om zelf een loungebank te maken!

Bouwtekening steigerhouten loungebank maken nodig?

Wanneer je geen idee hebt hoe je moet beginnen met het maken van schetsen of simpelweg een kant en klaar model wilt bouwen, kun je op zoek gaan naar bouwtekeningen. Vaak zijn deze gratis te downloaden bij diverse websites.

Veel bouwmarkten hebben een bouwtekening online staan voor een steigerhouten loungebank maken. Download de bouwtekening en print deze uit, waarna je hem bij de hand kunt houden voor de stappen uit het stappenplan!

Video: zelfgemaakte loungebank

We kwamen op YouTube een interessante video tegen van Gadero TV. Hierin wordt het maken van een steigerhouten loungebank centraal gezet.