steigerhouten loungeset maken

Steigerhouten loungeset maken

Steeds vaker zien we loungesets in tuinen staan die zijn gemaakt van steigerhout. Niet alleen gaaf, ook super voordelig! Op deze pagina geven we je handige tips voor zelf een steigerhouten loungeset maken. Volg ons stappenplan om niets over het hoofd te zien en lees onze tips voor het ontdekken van gratis bouwtekeningen voor een loungeset van steigerhout!

Stappenplan: steigerhouten loungeset maken

Voor het maken van een steigerhouten loungeset dien je een aantal stappen te doorlopen. Van het verzamelen van afmetingen tot het bewerken van de steigerhouten delen. Hieronder leggen we je stap voor stap wat er komt kijken bij zelf loungeset van steigerhout maken.

 1. Schets hoe jij de loungeset wilt maken: ga allereerst aan de slag met pen en papier en maak een schets van de loungeset die jij wilt maken. Probeer waar mogelijk driedimensionaal te schetsen, zodat je voor je zelf een zo duidelijk mogelijk plaatje creëert.
 2. Meet de juiste afmetingen op voor in jouw tuin: ga met de rolmaat naar de plek waar jij de loungeset strakjes neer wilt zetten. Meet op wat de mogelijke afmetingen zijn en noteer dit bij de schetsen.
 3. Schaf voldoende steigerhout aan: ga vervolgens naar de bouwmarkt en schaf, op basis van jouw afmetingen, voldoende steigerhouten planken aan. Koop daarbij ook houten latjes, waarmee je de houten steigerdelen strakjes aan elkaar kunt bevestigen.
 4. Zaag alle onderdelen op maat: pak je bouwtekening met de afmetingen er weer bij en zaag de steigerhouten planken op de juiste maat.
 5. Schuur de steigerhouten onderdelen: na het zagen ontstaan er ruwe zaagranden op de steigerhouten planken. Schuur deze netjes op, zodat de kans op splinters minimaal is.
 6. Monteer de loungeset op de plek waar je hem wilt hebben: monteer vervolgens de loungest volgens jouw tekening in elkaar. Doe dit op de plek waar je hem ook wilt hebben staan: zo voorkom je onnodig gesjouw.
 7. Werk de steigerhouten loungeset af met beits: als de steigerhouten loungest gemonteerd is, kun je hem afwerken met een beschermlaag. Je kunt hierbij het best gebruik maken van beits: dit zorgt niet alleen voor bescherming, het geeft jouw steigerhouten loungeset ook een mooie look.

We raden je aan om het steigerhout enkele dagen te laten liggen op de plek waar je de loungeset wilt hebben staan. Zo kan het materiaal wennen aan de temperatuur en voorkom je lengte verschillen bij het monteren van de onderdelen.

Handig gereedschap voor steigerhouten loungeset maken

Bij zelf steigerhouten loungeset maken komt verschillend doe het zelf gereedschap kijken. Hieronder hebben we al het geschikte gereedschap in een overzichtelijke tabel gezet.

 • Zaagmachine of handzaag
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Boormachine
 • Kwasten
 • Rolmaten of meetlinten

Voordelen van loungeset gemaakt van steigerhout

Bij het maken van een loungeset van steigerhout zitten een aantal voordelen. Zo ben je niet alleen voordeliger uit, je haalt ook een trend in de tuin! Hieronder zetten we alle voordelen voor je op een rij.

 • Vaak een stuk goedkoper dan een loungeset kopen: bij zelf een loungeset maken ben je vaak voordeliger uit. Uiteraard gaat er wel wat tijd in zitten, maar dat weegt niet op tegen de kosten die je ermee bespaart.
 • Maak de loungeset helemaal zoals jij hem wilt: in een aparte kleur? Een specifiek soort bewerking of in een hele rare afmeting? Geen probleem. Jij bepaalt van begin tot eind hoe de loungeset van steigerhout erbij komt te staan.
 • Helemaal uniek: wees niet bang dat de buren straks dezelfde loungeset in de tuin hebben staan. Jouw loungeset is helemaal uniek!

Daarnaast is het natuurlijk ook een voordeel dat je geen rekening hoeft te houden met het vervoer van de set. Monteer hem waar jij hem wilt hebben en hij staat gelijk op de goede plek!

Bouwtekening steigerhouten loungeset maken

Als je werkelijk geen idee hebt waar je moet beginnen of wat slimme technieken zijn bij het bewerken van steigerhout, raden we je aan om op zoek te gaan naar bouwtekeningen. In veel gevallen kun je deze gewoon gratis downloaden en uitprinten.

Vooral bouwmarkten als GAMMA en Praxis hebben legio bouwtekeningen voor steigerhouten loungesets maken beschikbaar gesteld. Neem een kijkje op de websites voor gratis bouwtekeningen.

Video van zelf steigerhouten loungeset maken

Wil je eens zien hoe het maken van een loungeset in elkaar steekt? Op YouTube kwamen we een gave timelapse tegen van iemand die er zelf eentje in elkaar zet. Bekijk de video en ga aan de slag met zelf steigerhouten loungeset maken!