steigerhouten stoel maken

Steigerhouten stoel maken

Wanneer je zelf een steigerhout stoel gaat maken dien je stapsgewijs te werk te gaan. Op deze pagina geven we handige tips voor het maken van steigerhouten stoelen en vind je een handig stappenplan. Volg de verschillende stappen en ga aan de slag met zelf een steigerhouten stoel maken!

Stappenplan steigerhout stoelen maken

Het maken van stoelen van steigerhout bestaat uit verschillende stappen. Bekijk onderstaand stappenplan.

 1. Maak schetsen van de steigerhout stoel: zet op papier hoe jij de stoelen strakjes ongeveer wilt hebben. Probeer zoveel mogelijk driedimensionaal te schetsen, zodat het beeld duidelijk is.
 2. Meet de juiste afmetingen van de stoel op: vervolgens dien je de schetsen aan te vullen met de juiste afmetingen. Ga naar de plek waar je steigerhout stoel strakjes neer wilt zetten en meet op hoe hoog, breed en diep de stoel kan zijn. Natuurlijk dien je ook rekening te houden een juiste zithoogte.
 3. Koop voldoende steigerhout en latten*: op basis van de afmetingen kun je de juiste hoeveelheid steigerhout aanschaffen. Vergeet ook niet om een aantal latten van hout te kopen: hiermee bevestig je de steigerhouten delen mooi aan elkaar.
 4. Monteer de steigerhouten stoelen volgens plan: pak het gereedschap erbij (later in dit artikel geven we een overzicht weer van het juiste gereedschap) en ga aan de slag. Leg je bouwtekening erbij om stap voor stap de steigerhouten stoel te maken.
 5. Werk de stoel van steigerhout netjes af: maak gebruik van een lak of houtbeits voor een goede beschermlaag. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de stoel. Met beits krijgt de steigerhout stoel niet alleen een beschermlaag, ook een mooier jasje.

* Latten schroef je aan de binnenkant van de steigerhouten delen, om hier vervolgens andere delen tegen aan te kunnen schroeven. Op die manier kun je steigerhouten planken van de stoel met elkaar verbinden op een stevige manier.

Handig gereedschap voor een steigerhouten stoel maken

Bij het zelf maken van steigerhouten stoelen kan goed gereedschap niet ontbreken. Denk aan boren van gaten, het schuren van zaagranden en het opmeten van de juiste afmetingen. Hieronder hebben we al het gereedschap voor het werken met steigerhout overzichtelijk in een tabel gezet.

 • Boormachine
 • Zaagmachine of handzaag
 • Schuurmachine of sterk schuurpapier
 • Kwasten
 • Rolmaat of meetlint

Voordelen van zelfgemaakte steigerhouten stoel

Het maken van een steigerhouten stoel is niet alleen leuk, het brengt ook wat voordelen met zich mee. Bekijk hieronder alle voordelen van zelf een steigerhouten stoel maken.

 • In veel gevallen een stuk goedkoper: wanneer je zelf aan de slag gaat, ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je robuuste tuinstoelen in de woonwinkel koopt.
 • Trend voor buiten in de tuin: het is niet alleen leuk om te maken, het is ook daadwerkelijk een trend in de tuin. Gebruik van steigerhout bij meubels wordt steeds vaker toegepast.
 • Maak de stoelen zoals jij ze wilt: je kunt de stoel qua kleur, materiaal en afmeting maken zoals jij het mooi, handig en aansluitend vindt. Lever niet in op bepaalde kenmerken!
 • Vervoer is niet meer nodig: ergens stoelen kopen en vervolgens thuis blijven om te zorgen dat ze afgeleverd kunnen worden is verleden tijd. Ook het heen en weer sjouwen van de winkel naar de auto en vervolgens naar de tuin is niet meer van toepassing. Monteer de stoel op de plek waar jij deze straks wilt hebben en hij staat gelijk goed!

Naast alle voordelen hierboven, is het natuurlijk ook onwijs leuk om zelf meubels te maken.

Bouwtekeningen voor stoel van steigerhout

Als je nog geen idee hebt wat voor soort stoelen je wilt maken of liever niet zelf schetsen maakt, kun je online veel bouwtekeningen ontdekken. Vaak zijn er websites die bouwtekeningen voor zelf een steigerhouten stoel maken online hebben staan.

Onze tip: ga op zoek naar websites van bouwmarkten. Bouwmarkten hebben heel veel kant en klare bouwtekeningen van meubels gratis aangeboden middels hun webshop. Download en print de bouwtekeningen om ze bij de hand te houden tijdens het maken.