steigerhouten tafel maken

Steigerhouten tafel maken

Zelf een steigerhouten tafel maken? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Wij geven je namelijk een aantal handige tips voor het maken van een steigerhouten tafel. Zo ontdek je een handig stappenplan, diverse bouwtekeningen voor stoelen maken en een lijst met doe het zelf gereedschap. Ga aan de slag met je eigen steigerhouten tafel maken!

Stappenplan: zelf steigerhout tafel maken

Bij het maken van een tafel van steigerhout raden we je aan om een stappenplan of een bouwtekening aan te houden. Dit geeft je houvast bij elke stap die je maakt. Hieronder hebben we een handig stappenplan beschreven voor het maken van steigerhouten tafels.

 1. Schets hoe jij de steigerhouten tafel wilt hebben: allereerst is het slim om op papier te zetten hoe jij de tafel wilt maken. Probeer de schetsen zoveel mogelijk driedimensionaal te maken: dit geeft een duidelijk beeld van de tafel van steigerhout.
 2. Ga op pad voor de juiste afmetingen van de tafel: het is belangrijk om de juiste afmetingen op te meten. Hou hierbij rekening met de hoogte van het tafelblad. Ook de totale breedte en lengte van de tafel dien je op te meten. Vermeldt deze afmetingen bij de eerder gemaakte schetsen.
 3. Koop voldoende steigerhout en houten latten: op basis van de afmetingen kun je voldoende steigerhouten delen aanschaffen. Koop daarbij ook losse houten latten: deze kun je gebruiken voor het aan elkaar kunnen bevestigen van de losse steigerhouten planken.
 4. Zaag de planken in de juiste afmetingen: pak de zaag of zaagmachine erbij en zaag de steigerhouten planken voor de tafel op juiste maat. Bekijk op de bouwtekening of je geen onderdelen mist.
 5. Schuur de gezaadge stukken netjes op: wanneer je alles op maat hebt gezaagd, kun je er met de schuurmachine overheen gaan. Vooral de zaagranden kunnen zorgen voor splinters, schuur deze dan ook extra goed op.
 6. Monteer de steigerhouten tafels volgens bouwtekening: pak de bouwtekening erbij (als je deze nog niet hebt geven we hieronder tips hoe jij ze gratis kunt vinden) en monteer de steigerhouten tafel volgens plan.
 7. Werk de steigerhouten onderdelen netjes af: als de steigerhouten tafel gemonteerd is, kun je houten planken netjes afwerken met een lak of een houtbeits. Dit zorgt niet alleen voor een goede bescherming, het geeft de steigerhouten tafel ook een mooie kleur.

Dit gereedschap heb je nodig voor het maken van een tafel van steigerhout

Bij het maken van een steigerhouten tafel komt verschillend gereedschap kijken. Bijvoorbeeld voor het boren van gaten in de planken, maar ook voor het glad krijgen van ruwe schuurranden. Bekijk hieronder alle gereedschappen voor tafels maken van steigerhout in de tabel.

 • Boormachine
 • Schuurmachine
 • Zaagmachine
 • Schroeven

Voordelen van een zelfgemaakte tafel van steigerhout

Een eigen tafel maken brengt veel voordelen met zich mee. Hieronder hebben de voordelen bij het maken van een steigerhouten tafel zelf maken op een rij gezet:

 • Je bent goedkoper uit: het is vaak veel voordeliger om zelf te gaan klussen, dan wanneer je meubels kant en klaar koopt. Uiteraard kost het je wel werktijd.
 • Het is ontzettend leuk om te maken: daarnaast is het maken van een steigerhouten tafel enorm leuk. Bedenk maar eens hoe trots jij kunt zijn op je zelfgemaakte tafel!
 • Je kunt de tafels maken zoals jij ze wilt: in een specifieke afmeting of met een apart kleurtje? Je bepaalt zelf van begin tot eind hoe de tafel eruit komt te zien.
 • Geen gedoe met vervoer: het vervoeren en laten bezorgen van tafels is verleden tijd. Monteer de tafel van steigerhout waar jij hem wilt hebben staan en je hoeft nog geen eens te sjouwen.
 • Aanpassingen voer je zelf makkelijk door: kom je er tijdens het bouwen achter dat de grijze tuinbeits eigenlijk helemaal niet zo mooi is? Dan kun je dit zelf eenvoudig nog wijzigen. Wanneer je een tafel op bestelling laat maken, kan dit in veel gevallen niet meer.

Gratis bouwtekening voor steigerhouten tafels

Als je geen idee hebt wat voor soort tafel van steigerhout je wilt maken of simpelweg niet zo handig bent met schetsen, hebben wij goed nieuws voor je. Op veel verschillende websites vind je namelijk verschillende bouwtekeningen die je kunt downloaden.

Vooral bij websites van bouwmarkten zijn deze bouwtekeningen vaak te gratis te downloaden. Print ze vervolgens uit en laat dit de rode draad zijn van je project!

Video: steigerhouten tafel maken

Op YouTube staan diverse video’s over een steigerhouten tafel maken. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande video van vtwonen in samenwerking met Karwei.