smart meubels

Column: smart meubels in opkomst?

Als lokale meubelmaker in een klein dorp in Zuid-Holland, krijg ik wekelijks te maken met aanvragen voor op maat meubels. Denk aan een hoekkast met een specifieke afmeting, zodat de bank er precies naast geplaatst kan worden en een salontafel die net hoog genoeg is om de benen op te leggen. Echter valt me de laatste tijd wat op: men is steeds meer op zoek naar slimme meubels. Zo kreeg ik onlangs de vraag of ik een wandkast kon maken, waarbij de verlichting automatisch aan gaat als de kast geopend wordt.

Smart meubels: twee zaken komen samen

Zelf heb ik het begrip smart meubels maar in het leven geroepen. Ik twijfel al enkele weken om hier zelfs een speciale sectie voor in te richten in mijn website. Eigenlijk is er niet zoveel nieuws aan dit type meubels: het is een samenkomst van twee zaken die niet weg te denken zijn uit het huis: elektronica en meubels. Als meubelmaker hoef je helemaal niet veel kennis te hebben op het gebied van domotica of smart home om aan de wens van de klant te voldoen. Ik zal een voorbeeld geven van mijn project van afgelopen maand, waarbij ik een smart kast heb afgeleverd bij een klant uit Woerden.

“Ik maakte een kast voor nog geen tientje smart”

De wens was een smalle, hoge wandkast voor in de keuken. Puur bedoeld voor voorraad, zodat de plankjes in de keuken mooi leeg zouden blijven. Ik volgde voor het realiseren van de kast de normale stappen die ik zou nemen en besloot om het smart principe naderhand te bekijken. Na het realiseren van de kast ging ik twijfel om de kast te voorzien van een fitting voor lampen en een mooie afwerking van bedrading via de achterzijde van de kast. Ik besloot om het idee nog even te laten bezinken.

Toen ik ’s avonds boodschappen ging doen, kwam ik in de supermarkt terecht bij de actieschappen. Ja, daar verkopen ze spullen die je nooit in een supermarkt zou verwachten (bij mij zit een Hoogvliet om de hoek, wellicht ken je deze schappen). Als fervent klusser kijk ik hier toch altijd even in, soms ligt er nog wel eens wat interessants tussen. En ja hoor: er lag dit keer een LED strip die werkte op een motion sensor. PERFECT!

LED strip als kastverlichting is makkelijke oplossing

Ik besloot de proef om de som te nemen en deze vorm van slimme verlichting met een prijs van € 8,99 aan te schaffen. Oke, eerlijk is eerlijk: ik stond er wel even van te kijken dat er 4 AAA batterijen in de motion sensor gingen, maar dit is alsnog de schrijn van de totale prijs die ik verwachtte bij dit project.

Bij thuiskomst ben ik gelijk de werkplaats ingedoken en heb ik de lichtstrip aan de binnenzijde van de kast geplakt (was met een handige plakstrip). Na het bevestigen van de motionsensor was ik klaar met het ‘smart’ gedeelte van de kast!

Klant blij, meubelmaker blij!

Toen ik de kast uiteindelijk afleverde bij de klant, keek hij me aan met een zorgelijke blik. Ik vroeg hem wat er aan de hand was en hij vertelde me “Ik heb niet nagedacht over een stopcontact in de buurt van de kast”. Ik lachte hem toe en liet hem zien hoe het werkte. De klant was enorm blij, helemaal omdat er geen sprake was van een extra hoge prijs bij zij nieuwe kast voor het slimme gedeelte en daarbij dat er ook niets aan de buitenkant van de kast te zien was!

Of meubels nu echt smart zijn, dat is natuurlijk de vraag. In mijn ogen is het een kwestie van het combineren van twee zaken en daar gewoon goed over nadenken!

Dit is een aangeleverde column. Ook een column aanleveren? Mail ons!