Update: sinds kort is er speciale leerverf van HG. Deze leerverf is beschikbaar in verschillende kleuren. Bekijk prijzen.

Een leren stoel heeft als groot voordeel dat deze lang (lees: heel lang!) mee kan gaan. Door het duurzame materiaal kan het zeker tegen een stootje en kun je er werkelijk jarenlang van genieten. Een nadeel: ze zijn vaak ongelooflijk duur. Hierdoor denk je wel even twee keer na voor je bent uitgekeken op een leren stoel. Het kan dan onwijs interessant zijn om te overwegen of je de leren stoel wilt verven. In deze handleiding zetten we tips op een rij voor het verven van leren stoelen en helpen we je op weg!

Redenen om je leren stoelen te verven

Hoewel we hierboven spreken van uitgekeken zijn op de stoelen, zijn er ook nog tal van andere redenen om te kiezen voor een nieuwe kleur of het opknappen van deze meubels. Zo kun je met speciale leerverf:

 • Versleten stukken leer opknappen
 • De stoelen een totaal andere kleur geven
 • Verkleurde stukken bijkleuren
 • Gebarsten stukken leer opvullen en herstellen

Daarbij kan leerverf ook diverse beschadigingen op de leren stoelen bedekken, zodat je hier niets meer van ziet. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Penstrepen of permanente strepen
 • Krassen of scheuren van huisdieren
 • Vet- of morsvlekken

Tip: bekijk hier goede leerverf van HG!

Let op: verschil tussen leerverf en leercrème

Wanneer je op zoek zult gaan naar middelen om je leren stoelen te verven, zul je hoogstwaarschijnlijk ook middelen van leercrème tegenkomen. Ook hiermee kun je je meubels aanpakken, maar niet als het gaat om het geven van een andere kleur. Velen denken ook dat je textielverf kunt gebruiken, wat niet waar is! Dit kun je allen toepassen bij een stoel verven van stof, niet van leer of leder!

In welke kleuren kun je de stoelen verven?

Je hebt bij verfkleur alle mogelijkheden voor een specifieke kleur. Vaak zijn er dan ook partijen die speciaal kleur voor jou kunnen mengen. Hoewel de keuze enorm is, is het afhankelijk van de huidige kleur van de leren stoelen welke je het beste kunt kiezen.

Eigenlijk is hetzelfde van toepassing bij het verven van een muur: van een zwarte muur naar wit is bijna onmogelijk, tenzij je onwijs veel lagen verft. Zo is bij leerverf van een bordeaux rode stoel naar een spierwitte variant ook een lastige klus.

Zaken die mis kunnen gaan bij leren stoelen verven

 • Toch niet de juiste kleur: helaas koopt men vaak leerverf via internet. Dit kan lastig zijn, gezien de kleur van jouw computerbeeldscherm kan verschillen met de realiteit.
 • Leren stoel bleek te beschadigd: je kunt met leerverf stukken beschadigingen onzichtbaar maken, maar niet herstellen. Helaas wordt dit vaak gedacht, waarna er een raar resultaat ontstaat. Laat je meubels altijd checken door een meubelmaker, voor je met leerverf aan de slag gaat.
 • Kleur dekt toch niet goed genoeg: het kan zijn dat je de kleurverschillen te groot zijn. Zo kan de oorspronkelijke kleur op den duur tevoorschijn komen.
 • Verkeerde verf gebruikt: kijk altijd of het gaat om leerverf en niet om andere soorten verf. Leerverf is echt het enige type verf wat goed blijft zitten op de stoelen en wat zorgt voor een goede bescherming! Je hebt met sommige verf ook kans dat je heel de stoel in onherstelbare schade brengt.

Wat heb je nodig voor het verven van leren stoelen?

Naast de juiste leerverf zijn er nog een aantal zaken die je in huis moet halen voor je kunt starten met het verven. Zo wil dienen de stoelen eerst goed gereinigd te worden en dient de huidige coating van het leer eraf geschuurd te worden. We zetten hieronder op een rij wat je nodig hebt:

Heb je alles in huis? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken!

Stappenplan zelf leren stoelen verven

Wanneer jij verzekerd bent van het juiste soort leerverf en ook de kleur 100% hebt goedgekeurd, kun je beginnen met het verven van je stoelen. Onderstaande stappen geven je een goed beeld wat er van je verwacht wordt:

 1. Stofzuig de complete stoel en vergeet ook de ruimte tussen de armleuning en de zitting niet.
 2. Reinig de leren onderdelen van de stoel met ledercleaner (bekijk hier een goede van Rapide), deze eventueel verdunnen met water en laat de stoelen goed drogen.
 3. Wanneer de stoelen droog zijn kun je beginnen met het licht opschuren van het leer. Doe dit met heel fijn schuurpapier (korrel 400) en let er goed op dat je de naden van niet mee schuurt.
 4. Verwijder na het schuren alle schuurresten en neem de stoelen af met een goede droge doek.
 5. Meestal dient de leerverf goed geschud te worden, alvorens je deze kunt aanbrengen. Schud het flesje verf goed door elkaar of roer het verfblik goed door met een latje.
 6. Schenk de verf uit in een verfbakje, zodat je straks makkelijk de verf kunt verspreiden op de verfroller.
 7. Maak met de verfroller een streep op de stoelen. Niet gelijk te veel! Pak vervolgens de schuurspons en gebruik de groene (schuur)zijde om draaiende bewegingen te maken om het verf in het leer te poetsen.
 8. Wanneer je overal een ‘grondlaag’ van leerverf hebt aangebracht kun je nu met de verfroller de stoelen voorzien van een volgende laag verf. Let erop dat je ook hier niet te snel wilt gaan: verf dunnere lagen en doe liever meerdere keren een dunnere laag om te zorgen voor een mooi en beter resultaat. Hou de verfroller rustig in je handen en zet niet teveel druk tijdens het verven.

Bovenstaand stappenplan is een advies. Het verven van de leren stoelen is uiteraard op eigen risico en we raden je dan ook aan om bij leer en meubelexperts te raden te gaan als je hier geen ervaring mee hebt. Dit advies geven we tevens bij een leren stoel opknappen.

Daarbij is het ook afhankelijk hoeveel schade het leer heeft en wat voor soort leer het is (het kan ook gaan om nep leer of Skai-leder) om te bepalen wat de beste wijze is voor het verven van leren stoelen.