Wanneer jij een stoffen stoel in de kamer hebt staan, kun je wel eens toe zijn aan een nieuw kleurtje. Hoewel je ervoor kunt kiezen om de complete stoel opnieuw te laten bekleden, is het ook mogelijk om net als zelf stoelen maken, om zelf de stof van de stoel te verven! Dit kan namelijk met speciale textielverf (bijvoorbeeld deze) die gemaakt is om bijvoorbeeld stoelen eenvoudig in een ander kleurtje te creëeren. In deze handleiding leggen we je uit hoe jij eenvoudig een stoel van stof kun verven en waar je op moet letten.

Welke soorten verf kun je gebruiken bij een stoel van stof?

Je kunt voor het verven van stoelen van stof (maar ook banken en andere stoffen meubels) eigenlijk enkel textielverf gebruiken. Daarbij dien je goed te letten op het feit of het écht gaat om slijtvaste textielverf, zodat je niet na enkele maanden opnieuw met de kwast in de hand aan de slag hoeft te gaan.

Je kunt op drie verschillende manieren een stoffen stoel verven:

  • Stof met de hand wassen in verf
  • Gebruik maken van stencils
  • Verf op de stoel stempelen

Het is afhankelijk van onder andere of je de stof van de zitting af kunt halen om een juiste manier van verven te vinden. In veel gevallen wordt een stoffen stoel geverfd met de kwast en wordt er gebruik gemaakt van bijvoorbeeld kalkverf. Kussentje verfen? Doe inspiratie op met ‘mandela’s’. Check hier een mooi voorbeeld van een kussentje!

Annie Sloan Chalk Paint voor stoffen stoelen

Met name krijtverf (ook wel Chalk Paint genoemd) is een interessante oplossing voor het verven van een stoel van stof. Een van de betere verfsoorten voor het verven van meubels van stof, is Annie Sloan Chalk Paint (check hier alles van Annie Sloan). Je kunt deze textielverf op veel verschillende plekken aanschaffen (zowel doe-het-zelf-zaken als meubelzaken). Dit type verf is reukloos, waardoor de stoelen strakjes niet ontzettend naar verf gaan ruiken. Daarbij is het een groot voordeel dat je voor het gebruiken van deze verf de stoelen niet hoeft voor te behandelen. Uiteraard is een schone droge lap over de stoffen zitting en rugleuning van de stoel altijd een goede zet.

Stappenplan stoel van stof verven

Wanneer jij krijtverf voor stof van Annie Sloan gaat gebruiken voor het verven van de stoelen, kun je daarvoor de volgende eenvoudige stappen volgen.

  1. Maak het stof van de stoel wat je wilt verven vochtig: dit is beter voor de krijtverf, die er op deze manier makkelijker intrekt.
  2. Giet een beetje kalkverf in een verfbakje en verdun het met wat water: het is noodzaak om de kalkverf te verdunnen alvorens je dit aanbrengt op het stof van de stoel.
  3. Breng een hele dunne laag aan en laat het intrekken: de verf dient echt goed in te trekken. Maak gebruik van dunne laagjes, zodat de verf niet door de stof heen gaat.
  4. Maak boenende bewegingen met de kwast: maak bij het verven van de stoffen stoel boenende bewegingen.
  5. Laat de stoel van stof enkele dagen drogen: hou er rekening mee dat het zeker 3 tot 4 dagen nodig heeft voor de stoel goed droog is. Een paar dagen extra wachten kan zeker geen kwaad.

Video: stoel van stof verven met Annie Sloan

Benieuwd hoe het verven van stof er nou uit ziet voor je aan de slag gaat? Bekijk dan onderstaande video waarin de textielfverf van Annie Sloan aangebracht wordt op een rugleuning van stof. Interessant om te zien!