stoel verven met textielverf

Stoel verven van stof

Wanneer jij een stoffen stoel in de kamer hebt staan, kan deze stoel wel eens toe zijn aan een nieuw kleurtje. Hoewel je ervoor kunt kiezen om de complete stoel opnieuw te laten bekleden, is het ook mogelijk om zelf de stof van de stoel te verven!

Stof verven kan redelijk eenvoudig met speciale textielverf / krijtverf die gemaakt is om bijvoorbeeld stoelen eenvoudig van een andere kleur te voorzien. In deze handleiding leggen we je uit hoe jij eenvoudig een stoel van stof kun verven en waar je op moet letten.

Wij hebben op Meubelblog met onze meubel renovatie ervaring een onderzoek gedaan naar de beste textielverf om meubelstof te verven. Zie hier onze top 3 meubelverf oplossingen.

Stof Verven: De beste Textielverf – Top 3

Merk VerfGeschiktheid voor Verven StofOnze Rating*
Creotime TextielverfZeer goede reviews / Goed dekkende verf8.9
Creall TextielverfAlleen geschikt voor stoffen shirtjes, niet voor meubels.6.7
Dylon TextielverfAls je de stof van de meubels kan krijgen via handwas of wasautomaat. 8.4

* Onze rating is gebaseerd op de geschiktheid van de verfsoorten die deze merken verkopen als toepassing op meubels. Sommige van deze merken hebben als kern focus het verven van kleren. Deze rating gaat niet over die match.

** Bovenstaande merken zijn wel weer uitermate goed geschikt voor het stof verven van bijvoorbeeld kleding. Het verven van stof van meubels is een stuk complexer.  

Welke soorten verf kun je gebruiken bij een stoel van stof?

Je kunt voor het stof verven of het textiel verven met een kwast eigenlijk alleen textielverf gebruiken. Daarbij dien je goed te letten of het echt gaat om slijtvaste textielverf, zodat je niet na enkele maanden opnieuw met de kwast in de hand aan de slag hoeft te gaan. Erg handig zijn de reacties onder de producten bij Bol.com, hier kan je vaak zien of de verf wel of niet slijtvast is geweest:

Bij Dylon Textielverf zie je bijvoorbeeld vaak in de reacties dat men te weinig van de verf heeft gekocht en daardoor de kleur wat afwijkt. Let hier goed op bij een aankoop!

Hoe verf je een meubel of een stoel?

Je kunt op vijf verschillende manieren een stoffen stoel verven:

 • De stof verven met textielverf.
 • De stof verven met bijvoorbeeld Kalk of Krijtverf. ( Deze zeer matte poederige verf is geschikt voor elke ondergrond ). Deze manier van verven is niet waar de producten vaak oorspronkelijk voor gemaakt zijn, dus let wel goed op, je moet wel weten wat je doet.
 • Stof met de hand wassen in verf.
 • Gebruik maken van stencils.
 • Verf op de stoel stempelen.

Het is afhankelijk van onder andere of je de stof van de zitting af kunt halen om een juiste manier van verven te vinden. In veel gevallen wordt een stoffen stoel geverfd met de kwast en wordt er gebruik gemaakt van bijvoorbeeld kalf of krijtverf.

Let wel op met het verven van stof: Het kan zo maar zijn dat er bij een stoffen stoel een polyester draad doorheen verweven zie en hierdoor moeilijker hecht. Ook weet je niet wat er met de stof is gebeurd. Zaken als ‘vuilwerend chemisch materiaal’ kunnen het project al behoorlijk tegen zitten en het verven van stof van meubels heeft dus een bepaald risico!

Let dus goed op het product waar je verf op wilt toepassen, bekijk ook goed in de omschrijvingen of u krijtverf of kalkverf nodig heeft, ook is het verven van stof met polyester of viscose geen aanrader.

Verf voor stoffen stoelen

De beste verfsoort voor het verven van stoelen is textielverf. Toch is voor de kenners ook krijtverf interessant (ook wel Chalk Paint genoemd).

Dit type verf is reukloos, waardoor de stoelen niet ontzettend naar verf gaan ruiken. Daarbij is het een groot voordeel dat je voor het gebruiken van deze verf de stoelen niet hoeft voor te behandelen.

Stappenplan stoel van stof verven

Wanneer jij krijtverf gaat gebruiken voor het verven van de stoelen, kun je daarvoor de volgende eenvoudige stappen volgen.

 1. Maak het stof van de stoel wat je wilt verven vochtig: dit is beter voor de krijtverf, die er op deze manier makkelijker intrekt.
 2. Giet een beetje kalkverf in een verfbakje en verdun het met wat water: het is noodzaak om de kalkverf te verdunnen alvorens je dit aanbrengt op het stof van de stoel.
 3. Breng een hele dunne laag aan en laat het intrekken: de verf dient echt goed in te trekken. Maak gebruik van dunne laagjes, zodat de verf niet door de stof heen gaat.
 4. Maak boenende bewegingen met de kwast: maak bij het verven van de stoffen stoel boenende bewegingen.
 5. Laat de stoel van stof enkele dagen drogen: hou er rekening mee dat het zeker 2 tot 4 dagen nodig heeft voor de stoel goed droog is.

Tips voor het verven van stof

 • Gezien je vaak de stof inclusief de houten stoel zelf verft: Let op dat je allereerst het houtwerk schuurt en vervolgens alles stofvrij en vetvrij maakt.
 • Gebruik minimaal 2 lagen voor mooi resultaat.
 • Wees zuinig met de verflagen: Voorkom dikke klodders.
 • Niet al het krijtverf en kalkverf is geschikt voor meubels.