geverfde rotan stoelen

Rotan Stoel Verven en Opknappen

Wanneer jij in de tuin of in de berging nog een oude rotan stoel hebt staan, hebben wij goed nieuws voor je! De rotan stoel is weer helemaal terug van weggeweest en wordt op veel interieur blogs genoemd als de nieuwe woontrend. In dit artikel gaan wij in op: rotan stoel verven, verf verwijderen van een rieten stoel en dus het in het geheel opknappen van jouw rotan stoel.

Uiteraard wil je na deze klus een rotan stoel waarbij de verf goed blijft zitten en er nieuw en strak uitziet: tijd om de rotan stoel op hoog niveau op te knappen!

Rotan Stoel Verven Methode #1: Krijtverf

Om direct maar met de nieuwste techniek in huis te vallen: Voor het verven van rieten stoelen ( ook bijvoorbeeld als er vergrijzing van riet heeft plaatsgevonden ) en dus Rotan Stoelen kun je het beste werken met Krijtverf. Er is één merk wat met kop en schouder boven de andere merken uitsteekt en dat is Abbondanza, verkrijgbaar in veel verschillende wit-tinten bij Bol.com.

Over het verven van rotan stoelen met krijtverf:

 • Met 0,5 liter kan je met enige ervaring 3 eetkamerstoelen verven.
 • Reinig eerst de stoelen, dit kan door een hogedrukreiniger te gebruiken met een zachte straal ( of een gewone tuinslang met een harde straal ) of als dit niet lukt met een doekje goed boenen.
 • Beter nog is het gebruiken van St Marc verfreiniger, maar dit is niet noodzakelijk maar zorgt wel voor beter resultaat.
 • De verhouding: 2,5 deel verf en 1 deel water zorgt voor het beste resultaat bij Abbondanza & rotan rieten stoelen.
 • Koop altijd wat extra verf zodat je de stoelen na wat jaren weer goed kan bijwerken in precies dezelfde kleur.
 • Met krijtverf krijg je een prachtig poedermat effect. Krijtverf kan op vrijwel iederen ondergrond worden aangebracht. Wil je hier meer over weten? Bekijk ook ons artikel over stof verven.

Rotan stoel opknappen: #2 White Wash

De andere goede en praktische manier om een rieten stoel of rotan stoel in een nieuw jasje te steken, is door deze te voorzien van een nieuwe verflaag, namelijk whitewash. Wij adviseren de volgende white wash  (Whitewash Bol.com).

Meubels verven met white wash heeft veel voordelen, waaronder:

 • White wash is slijtvast
 • Het zal niet snel gaan bladeren
 • Heeft een unieke look
 • Je kunt zelf bepalen hoe dik je verft
 • Wel werkt het niet zo goed als krijtverf

Extra tips bij de stoel opknappen met white wash

Wanneer jij daadwerkelijk gebruik gaat maken van white wash bij het opknappen van de rotan stoel, is het van groot belang dat je de verf verdund met water. Bij rotan is er vaak sprake van kleine kiertjes en geultjes en we willen natuurlijk de complete stoel opknappen.

White wash verdunnen met water zorgt ervoor dat het wat vloeibaarder is. Hierdoor kruipt het sneller in kiertjes en is straks alle rotan voorzien van een white wash laagje. Ook heb je zeker 2 lagen nodig.

witte stoel rotan
Strakke witte rotan stoelen

Voorbereiding bij het opknappen van rotan

Voor je gelijk begint met het opknappen van de stoel, is het raadzaam om het rotan eerst netjes voor te behandelen. Zo voorkom je dat vuil in de verflaag terechtkomt en er geen sprake is van een egaal effect.

 1. Maak de complete rotan stoel helemaal schoon: zorg ervoor dat er geen vuil meer zit tussen de rotan stengels en haal er een stevige stoffer overheen. Je kunt hiervoor prima gebruik van een stofzuiger om vuil er tussenuit te zuigen of een bladblazer om vuil er tussenuit te blazen. Ook een hogedrukreiniger op een lage stand werkt goed.

In onze inbox kregen wij mails met vragen als: “maar hoe verwijder je die oude verflaag nou goed? en Verf verwijderen van rotan stoel hoe moet dan?” Je kan hierbij geen gebruik maken van standaard oplossingen als verf afbijt, je hebt hiervoor een kunststof reiniger nodig.

 1. Ontvet het rotan voor je gaat verven: om te zorgen dat de verf strakjes goed hecht dien je het rotan goed te ontvetten. Hiervoor is St Marc simpelweg het beste (prijs / kwaliteit ) wat er te verkrijgen is. Zorg na het ontvetten er wel voor dat de rotan stoel helemaal droog is. Neem hem dus af met een droge doek.

Laat het opknappen van het rotan beginnen!

Na de voorbereiding kun je aan de slag met het opknappen van de rotan stoel. Maak bij het schilderen met white wash gebruik van een zo’n dik mogelijke kwast. Hoeveel lagen er nodig zijn is afhankelijk hoe dun jij de white wash hebt gemaakt. Breng altijd dunnere laagjes aan en wacht enige tijd voor je begint met de volgende laag.

Behandel de rotan stoel tenslotte met een laklaag

Wil jij de rotan stoel strakjes buiten zetten en bovenstaande stappen volgend jaar niet nog een keer hoeven volgen? Dan is het slim om de stoel netjes af te werken met een laklaag. Ook kun je kiezen voor een transparante beits (hier vind je een goede goedkope variant), wat geen invloed heeft op de kleur van jouw nieuwe rotan stoel.