Wanneer jij in de tuin of in de berging nog een oude rotan stoel hebt staan, hebben wij goed nieuws voor je! De rotan stoel is weer helemaal terug van weggeweest en wordt op veel interieur blogs genoemd als de nieuwe woontrend. Uiteraard wil je niet een rotan stoel waarbij de verf er half vanaf gebladerd is in de woonkamer zetten: tijd om de rotan stoel op te knappen! In deze handleiding vind je tips voor een rotan stoel opknappen en wat je hiervoor allemaal nodig hebt.

Rotan stoel opknappen met white wash

De enige goede en praktische manier om een rotan stoel in een nieuw jasje te steken, is door deze te voorzien van een nieuwe verflaag. Hiervoor heb je keuze uit veel verschillende soorten verf, waarbij wij een white wash adviseren (deze verf is zeer geschikt). Meubels verven met white wash heeft veel voordelen, waaronder:

  • White wash is slijtvast
  • Het zal niet snel gaan bladeren
  • Heeft een unieke look
  • Je kunt zelf bepalen hoe dik je verft

Extra tips bij de stoel opknappen met white wash

Wanneer jij daadwerkelijk gebruik gaat maken van white wash bij het opknappen van de rotan stoel, is het van groot belang dat je de verf verdund met water. Bij rotan is er vaak sprake van kleine kiertjes en geultjes en we willen natuurlijk de complete stoel opknappen.

White wash verdunnen met water zorgt ervoor dat het wat vloeibaarder is. Hierdoor kruipt het sneller in kiertjes en is straks alle rotan voorzien van een white wash laagje.

Voorbereiding bij het opknappen van het rotan

Voor je gelijk begint met het opknappen van de stoel, is het raadzaam om het rotan eerst netjes voor te behandelen. Zo voorkom je dat vuil in de verflaag terechtkomt en er geen sprake is van een egaal effect.

  1. Maak de complete rotan stoel helemaal schoon: zorg ervoor dat er geen vuil meer zit tussen de rotan stengels en haal er een stevige stoffer overheen. Je kunt hiervoor prima gebruik van een stofzuiger om vuil er tussenuit te zuigen of een bladblazer om vuil er tussenuit te blazen.
  2. Ontvet het rotan voor je gaat verven: om te zorgen dat de verf strakjes goed hecht dien je het rotan goed te ontvetten. Hiervoor kun je gewoon de allesreiniger uit de keukenkast pakken of een speciale meubelontvetter als deze. Zorg na het ontvetten er wel voor dat de rotan stoel helemaal droog is. Neem hem dus af met een droge doek.

Laat het opknappen van het rotan beginnen!

Na de voorbereiding kun je aan de slag met het opknappen van de rotan stoel. Maak bij het schilderen met white wash gebruik van een zo’n dik mogelijke kwast. Hoeveel lagen er nodig zijn is afhankelijk hoe dun jij de white wash hebt gemaakt. Breng altijd dunnere laagjes aan en wacht enige tijd voor je begint met de volgende laag.

Behandel de rotan stoel tenslotte met een laklaag

Wil jij de rotan stoel strakjes buiten zetten en bovenstaande stappen volgend jaar niet nog een keer hoeven volgen? Dan is het slim om de stoel netjes af te werken met een laklaag. Ook kun je kiezen voor een transparante beits (hier vind je een goede goedekope variant), wat geen invloed heeft op de kleur van jouw nieuwe rotan stoel.