antieke stoel opknappen

Antieke stoel opknappen

Wanneer je een oude antieke stoel nieuw in wilt blazen ben je bij deze handleiding aan het juiste adres. Een antieke stoel opknappen kan op twee manieren: je kunt dit laten doen door een meubelmaker of ervoor kiezen om zelf de handen uit de mouwen te schudden. Let er wel op dat je te maken hebt met een antiek meubelstuk: je wilt geen onherstelbare schade aanbrengen door foutieve maatregelen.

Bekijk de verschillende opties per keuze voor de antieke stoel opknappen en bepaal wat in jouw geval het handigste is.

Antieke stoel opknappen door meubelmaker

Wanneer jij niet zo handig bent met meubels opknappen, is het in veel gevallen verstandiger om een meubelmaker in te schakelen. Deze hebben vaak jarenlange ervaring met antieke meubels en weten precies hoe zij specifieke modellen of varianten als nieuw kunnen maken. Een antieke stoel kan bij een meubelmaker op drie verschillende manieren opgeknapt worden.

Antieke stoel opnieuw laten bekleden

Wanneer de antieke stoel is voorzien van bekleding (bijvoorbeeld op de zitting, rugleuning en soms zelfs de armleuning) is de kans groot dat deze beschadigd is door de jaren heen. Een meubelmaker kan de complete stof vervangen, waarbij je vaak een ruime keuze hebt aan vervangende stoffen.

Antieke stoel laten reinigen

Wanneer de stof niet beschadigd is, is er wel kans op een vervaging van de kleur of het patroon. In veel gevallen zal de meubelmaker dan ook aangeven om de stoel compleet te reinigen. Hiervoor maakt een meubelmaker gebruik van verschillende middelen in diverse volgordes, zodat de stof er straks weer als nieuw uit komt te zien.

De complete stoel laten restaureren

Als de antieke stoel echt in een slechte staat is, kan een meubelmaker ook aangeven dat een complete restauratie een slimmere keuze is. Hierbij maakt de meubelmaker vaak het frame opnieuw of verstevigd hij deze (zie afbeelding hierboven). Let er wel op dat hier veel kosten aan verbonden kunnen zitten. Dit is met name afhankelijk van de volgende factoren:

  • De huidige conditie van de stoel
  • Of de antieke stoel voorzien is van bekleding
  • Het soort hout van de stoel
  • De geschatte aantal uren
  • Wat je precies vervangen wilt hebben en niet

Voor een meubelmaker aan de slag gaat, raden we je aan om een offerte op te vragen en deze te vergelijken bij meerdere meubelmakers.

Zelf een antieke stoel opknappen

Wanneer jij zelf aan de slag wilt gaan met de antiek stoel, is het noodzaak om jezelf in te lezen. Met name bij het verven van de stoelen dien je wel de juiste soorten verf te gebruiken. Zo kun je een stoel van stof verven met textielverf en een leren stoel weer niet.

Antieke stoel opnieuw verven met leer- of textielverf

Al eerder hebben we specifieke handleidingen geschreven voor het verven van stoffen stoelen. Je kunt hiervoor speciale ‘chalkpaint’ gebruiken. Echter is het bij leer weer een ander verhaal. Een leren stoel verven vergt goed onderzoek naar de juiste kleuren en kleuren überhaupt over te schilderen zijn of niet.

Hout van de stoel schuren en opnieuw schilderen

Wanneer de antieke stoel nog een goede bekleding heeft (of wellicht helemaal geen bekleding) kun je ook de stoel opknappen door het frame opnieuw te verven. Hiervoor dien je de complete stoel eerst goed te schuren, tot de beschermlaag eraf is.

Let erop dat dit veel werk is en je dus goed moet oppassen bij beschadigingen.

Behandelen met leercrème bij leren antieke stoel

Wanneer de antieke stoel een leren variant betreft met weinig schade, zou je er ook voor kunnen kiezen om deze te behandelen met leercrème. Dit is een redelijk veilige oplossing, waarbij je vale plekken of hele lichte beschadigingen eenvoudig kunt wegwerken met behulp van de speciale crème.