licht in kast maken

Zelf licht in een kast maken

We hebben weer een handige doe-het-zelf tip: zelf licht in een kast maken! Het komt vaak voor dat wanneer een kast op een wat donkere plek staat, de inhoud van de kast niet meer te zien is. Vaak pakt men tegenwoordig de smartphone erbij voor een zaklamp, maar het kan veel makkelijker! Er zijn tal van manieren om zelf licht in een kast te maken, die we in dit artikel voor je op een rij zetten!

Waarom licht in een kast maken?

Laten we eerst eens inzoomen op de redenen waarom je licht in een kast zou willen hebben. Zoals we al aangaven in de inleiding is de voornaamste reden om de inhoud van de kast te kunnen zien. Denk aan een voorraadkast, waarbij je echt even goed moet kunnen zien wat er allemaal nog in staat. Echter kan er ook voor andere redenen gekozen worden voor kastverlichting:

  • Decoratief licht: wanneer het gaat om een open kast, kun je deze extra eruit laten springen door te kiezen voor decoratief licht.
  • Show licht: met name bij vitrinekasten kan ‘show’ licht interessant zijn. Hierbij wordt de inhoud van de kast goed tentoongesteld.
  • Licht voor betere kijkervaring: ook kan het natuurlijk gaan om TV meubels, waarbij je nog meer wilt kunnen genieten van films en series. Vaak wordt hier gekozen voor een LED strip, die aan de achterzijde van de kast wordt geplaatst.
  • Functioneel licht: uiteraard ook vanuit een functioneel oogpunt kan er gekozen worden voor licht. Hierbij gaat het puur om het ‘kunnen zien’ van artikelen en opslag in desbetreffende kast.

Daarbij zijn er ook nog gave redenen voor licht in een kast maken. Zo is smart home momenteel upcoming en kun je verlichting bedienen met je smartphone!

Manieren voor licht in een kast maken

Om licht in een kast te maken zijn er verschillende oplossingen waar je uit kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een LED strip die werkt op basis van beweging. Ook zijn er goedkope drukknoppen, die draadloos in de kast geplakt kunnen worden met een plakstrip.

De 5 populairste manieren voor licht in een kast maken:

  • LED strip met sensor: een van de populairste manieren om een kast te voorzien van licht, is met behulp van een LED strip. Deze is vaak voorzien van een plakrand, waardoor je hem achter de buitenrand van de kast (aan de binnenzijde) kunt plakken. Zo valt hij niet op. Het wordt helemaal mooi in combinatie met een sensor: doe je de kast open, dan gaat het licht pas aan.
  • Smart home verlichting: er zijn ook tal van slimme lampen en strips die je kunt monteren in een kast. Dit is met name interessant voor in een smart home, waarbij je de slimme verlichting met spraak kunt bedienen. Ook kun je scene’s maken en bijvoorbeeld zeggen dat het enkel het licht in de kast aan moet gaan. We raden je hiervoor wel smart home advies in te winnen van experts.
  • Draadloze drukknop: wanneer jij er niet teveel tijd in wilt steken en zonder te hoeven rommelen licht in een kast wilt maken, kun je in onze ogen het beste kiezen voor een draadloze drukknop. Deze is vaak met behulp van een plakoppervlakte te bevestigen aan de bovenzijde (binnenkant) van de kast. Op de lamp zelf kun je drukken, waarna de verlichting aanspringt. Een nadeel is dat dit type licht vaak geen ‘warm’ licht is. Geen probleem als je puur voor functioneel gaat!

Een goed voorbeeld van zo’n draadloze knop, is deze driedelige lampenset met zelfklevende kastlampen bij Bol.com. Heb jij nog extra advies of ervaringen met het inbouwen van licht in een kast? Laat het weten in de reacties!