zelf stoelen maken

Zelf stoelen maken

Wil je zelf stoelen maken? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Wij geven je namelijk een aantal handige tips voor stoelen maken. Zo ontdek je een handig stappenplan, diverse bouwtekeningen voor stoelen maken en een lijst met doe het zelf gereedschap. Ga aan de slag met stoelen maken!

Stappenplan voor stoelen maken

Voor het zelf maken van stoelen is een stappenplan erg handig. Zo kun je stap voor stap aan de slag gaan met zelf stoelen maken. Bekijk het stappenplan en ga direct aan de slag.

 1. Bereken de juiste afmetingen: allereerst is het slim om je te buigen over de afmetingen van de stoelen. Wat is een geschikte zithoogte, hoe hoog moet de leuning zijn en hoe diep moet de zitting zijn? Meet alles op en hou de afmetingen bij de hand.
 2. Ga op zoek naar geschikt materiaal voor de stoelen: je wilt straks lekker zitten, maar de stoelen moeten ook bij jouw interieur passen. Ga op zoek naar een geschikt materiaal voor om de stoelen van te maken. Let op: hout is er in veel soorten en elk heeft zijn eigen voordelen. Dit soort steigerhouten planken bijvoorbeeld.
 3. Zaag het materiaal op de juiste maten: als je het materiaal gekocht hebt, kun je je vervolgens bezighouden met het op maat zagen van de onderdelen. Denk aan leuningen, stoelpoten, zitting en eventuele versieringen.
 4. Schuur de stoelonderdelen goed op: wanneer alles op maat gezaagd is, ontstaan er wat ruwere kanten. Schuur de onderdelen goed op tot ze helemaal vlak zijn, om splinters in de stoelen te voorkomen. Let op: gebruik nooit een te grove korrel. Dit soort rollen schuurpapier zijn vaak een veilige keuze.
 5. Bewerk het materiaal: als je het materiaal goed opgeschuurd hebt, is het vervolgens tijd om het te bewerken. Bij hout kun je bijvoorbeeld gebruik maken van houtlak of was in diverse kleuren. Dit beschermt niet alleen de stoelen, het kan ook bijdragen aan de look & feel. Denk bijvoorbeeld aan een mooie white wash (bekijk onze favoriet) of een buitenbeits als het gaat om stoelen voor buiten.
 6. Monteer de stoelen zelf middels bouwtekeningen: als het materiaal goed opgedroogd is kun je beginnen met het monteren van de stoelen. Hiervoor kun je gebruik maken van bouwtekeningen. Heb je deze nog niet, dan kun je onderaan deze pagina enkele voorbeelden vinden.

In zes stappen stoelen maken: volg de stappen hierboven en het kan bijna niet meer mis gaan. Wil je de stoelen ook verven? Bekijk dan ook onze handleiding voor een stoel van stof verven!

Doe het zelf gereedschap voor stoelen maken

Voor het maken van stoelen heb je divers doe het zelf gereedschap nodig. Hierbij kun je denken aan een zaag, schuurmachine en kwasten. Maar er is meer dan dat. Bekijk hieronder een overzicht met al het gereedschap wat je nodig kunt hebben.

 • Boormachine en schroevendraaier
 • Zaagmachine of houtzaag
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Kwast en beschermmateriaal
 • Meetlat of rolmaat

Voordelen van bij het maken van stoelen

Wanneer jij zelf stoelen maakt geniet je van veel voordelen. Zo kun je de stoelen helemaal naar wens maken en ben jij straks de enige die ze heeft staan. Hieronder hebben we alle voordelen voor je op een rij gezet.

 • Zelf stoelen maken is voordeliger: je bent vaak minder kwijt voor een stapel planken dan voor een nieuwe set stoelen. Uiteraard kost het je wel tijd, maar als je het plezier ervan in ziet heb je een win-win situatie.
 • Je hebt alles zelf in de hand: bepaal zelf van begin tot eind hoe de stoelen eruit komen te zien. Van kleur tot materiaal en van stijl tot afwerking.
 • Eindelijk in de juiste afmeting: bij speciale afmetingen is de kans groot dat je heel lang moet zoeken om ze ergens te vinden. Als je zelf aan de slag gaat kun je de stoelen precies in de afmetingen maken, zoals jij deze wilt hebben.
 • Aanpassingen op het laatste moment: wanneer je bij een meubelmaker of bedrijf de stoelen laat maken, zijn aanpassingen op het laatste moment vaak niet meer mogelijk. Wanneer je stoelen zelf maakt kun je altijd beslissen om nog het een en ander te wijzigen.

Online bouwtekeningen voor stoelen

Online zijn er diverse (gratis) bouwtekeningen te vinden voor stoelen. Vaak vind je bij de webshops van grotere bouwmarkten diverse bouwtekeningen die je gratis kunt downloaden.

Met een bouwtekening kun je direct aan de slag. Vaak staat er ook bij vermeld hoeveel hout je moet hebben, hoe bepaalde stukken van de stoelen in elkaar gemonteerd kunnen worden en wat voor gereedschap je allemaal nodig hebt.

Bouwtekeningen voor stoelen van Praxis

Op de website van bouwmarkt Praxis vind je een goede bouwtekening voor het maken van stoelen. Deze stoelen bouwtekening is gratis te downloaden. Je hoeft deze alleen nog uit te printen en bij je te houden bij het maken van de stoelen.

Interessante video over stoelen maken

Onlangs was er een interessante aflevering van Het Klokhuis over stoelen maken. Benieuwd hoe dit er aan toe gaat in de fabrieken? Neem hieronder een kijkje en doe inspiratie op voor je eigen stoelen project!

Ps. je maakt de stoelen natuurlijk af met leuke kussentjes. Bekijk hier bergen met leuke, vrolijke en zachte kussentjes voor op jezelf gemaakte stoelen! 🙂