kosten-meubels-laten-maken

Kosten meubels laten maken

Een nieuw meubel laten maken door een meubelmaker? Wat gaat dat kosten? Waar zijn de prijzen om een meubel te laten maken op gebaseerd? Wij hebben onderzoek gedaan naar kosten meubels laten maken. Bekijk hieronder meer informatie en bereken hoeveel jij ongeveer kwijt zal zijn.

Gemiddelde uurloon meubelmaker

Wanneer je een meubel wilt laten maken door een echte ambachtelijke meubelmaker, is het goed om van te voren het uurloon te vragen. In veel gevallen ligt het gemiddelde uurloon van een meubelmaker rond € 50,-  per uur.

Hierbij worden vaak de gemaakte uren van het schetsen van een meubel al meegerekend. Van schets tot realisatie is het afhankelijk van het soort meubel wat je wilt laten maken, hoeveel het eindelijke gaat kosten.

Aantal uren per meubel

Naast het uurloon van een meubelmaker zijn de totale kosten afhankelijk van het aantal uur dat het kost om een meubelstuk te maken. Zo kan het maken van een simpele houten stoel misschien enkele uren in beslag nemen, terwijl een complete kast met allerlei wensen al snel tientallen uren kan bestrijken.

Gemiddeld is een meubelmaker per meubel het volgende aantal uren kwijt om het te realiseren:

 • Houten stoelen: 5 uur
 • Houten salontafels: 5 uur
 • Houten kasten: 10 uur
 • Houten krukjes: 3 uur
 • Houten wandplanken: 1 uur
 • Houten bijzettafeltjes: 3 uur
 • Houten eettafels: 10 uur
 • Houten eetbanken: 4 uur

Uiteraard zijn bovenstaande uren een indicatie. Het is namelijk ook afhankelijk hoe veel speciale wensen jij hebt bij het laten maken van meubels. Hoe meer wensen, hoe meer uur het gaat kosten voor de meubelmaker.

Factoren die totale kosten bepalen

Bovenstaande kosten om meubels te laten maken geven je een indicatie hoeveel je ongeveer kwijt zou kunnen zijn. In deze prijzen is nog niet het eventuele ontwerp opgenomen of voorbereidende werkzaamheden. Denk hierbij aan meubelmakers die met je mee denken of bij je langs komen om in te schatten wat een handige oplossing zou zijn.

Daarbij zijn er nog een aantal factoren die de totale kosten kunnen beïnvloeden, waaronder ook de uurprijs van een meubelmaker. Bekijk hieronder enkele van deze meespelende factoren.

 • Het aantal jaar ervaring van een meubelmaker: hoe meer ervaring een meubelmaker heeft, hoe hoger het uurloon waarschijnlijk zal zijn.
 • Het gekozen van materiaal om de meubels van te maken: het materiaal is bepalend voor de totale kosten van een meubel. Hoe hoger de kwaliteit van het materiaal, hoe hoger de totale kosten zullen zijn.
 • De afwerking van de meubels: de afwerking is een belangrijke factor voor de totale prijs. Hoe verfijnder de afwerking, hoe duurder het zal worden.
 • Voorbereidende werkzaamheden: hoe meer voorbereiding er nodig is voor een meubelmaker, hoe meer tijd het zal kosten om te gaan beginnen met het maken van het meubelstuk.

Zo kun je besparen op je de totale kosten van meubels laten maken

 1. Zelf het meubelstuk afwerken: na afloop afwerken met bijvoorbeeld een wash? Je kunt er voor kiezen om dit zelf te doen, dit kan je een aantal uur aan kosten besparen.
 2. Bereid zelf zoveel mogelijk voor: maak voor jezelf van te voren zoveel mogelijk duidelijk. Denk aan afmetingen, wensen en behoeftes.
 3. Spreek vaste kosten af met de meubelmaker: spreek voor de meubelmaker aan de slag gaat een vast bedrag af. Zo kun je nooit na afloop tegen hoge kosten aanlopen.
 4. Communiceer je budget met de meubelmaker: laat de meubelmaker van te voren weten hoeveel je ongeveer kwijt zou kunnen. Op basis hiervan kan de meubelmaker een geschikte oplossing maken.