zelf tafels maken

Zelf tafels maken

Op zeer eenvoudige wijze kun je zelf tafels maken. Met name tafels van hout worden vaker zelf gemaakt. Op deze pagina leggen wij je uit hoe je zelf tafels kunt maken. Kom erachter wat voor materialen je nodig hebt, welk doe het zelf gereedschap je het beste kunt gebruiken en hoe je stap voor stap aan de slag kunt gaan. Bekijk hieronder onze tips voor zelf tafels maken.

Stappenplan zelf tafels maken

Om je stap voor stap te helpen bij het zelf maken van tafels, hebben we hieronder een handig stappenplan gemaakt.

 1. Bepaal de gewenste afmetingen van de tafel: ga met de meetlat aan de slag en bepaal de juiste afmetingen. Bij een tafel is er sprake van de hoogte van de tafel en de afmetingen van het tafelblad.
 2. Ga op zoek naar passende materialen: heb je al nagedacht van wat voor soort materiaal de tafel wilt maken? In veel gevallen wordt er gekozen voor hout, maar welk soort hout vind jij het mooiste?
 3. Laat de materialen wennen aan de omgeving: voor je aan de slag gaat met zagen en behandelen, is het slim om de materialen (bijvoorbeeld hout) te laten wennen aan de omgeving. Vaak dient hout nog weken te drogen. Dit kun je prima doen door de materialen in een schuur te leggen waar het droog en warm is.
 4. Zaag alles op maat: als je al een idee hebt hoe je je tafel wilt maken, kun je nu alles op maat maken. Denk aan de tafelpoten en het tafelblad.
 5. Behandel de materialen: nadat je alles op maat hebt gemaakt is het een kwestie van het behandelen van de materialen. Schuur waar nodig de zelf gezaagde poten of het tafelblad en behandel het vervolgens met een beschermlaag. Denk aan lak of was. Tip: lees de handleiding voor een eiken houten tafel schuren als je werkt met eiken hout.
 6. Laat de onderdelen goed drogen: heb je de onderdelen behandeld met verf of lak? Dan dien je deze goed te laten drogen voor je ze gaat monteren. Bekijk goed op het behandelartikel hoeveel droogtijd er nodig is.
 7. Bevestig de onderdelen aan elkaar: uiteindelijk kun je wanneer alles goed opgedroogd is, de tafel monteren volgens de bouwtekening.

Doe het zelf tip: Hieronder vind je handige tips voor gratis bouwtekeningen bij bouwmarkten. Als je nog geen idee hebt hoe je je tafel zelf maken moet, kun je daar het best een kijkje nemen.

Gereedschap om zelf tafels te maken

Voor het maken van tafels dien je het juiste gereedschap in huis te halen. Dit gaat verder dan alleen een zaag, een schroevendraaier en wat schroeven. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met handig doe het zelf gereedschap wat je nodig kunt hebben bij het maken van tafels.

 • Zaagmachine
 • Handboormachine
 • Schroeven
 • Schuurmachine
 • Kwasten
 • Meetlint

Voordelen bij zelf tafels maken

Aan het zelf tafels maken hangen diverse voordelen. Zo kun je alles van begin tot eind zelf bepalen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met alle voordelen bij zelf tafels maken.

 • Bepaal zelf de gewenste afmetingen: je hoeft niet meer in de woonwinkel op zoek te gaan naar een tafel in de juiste afmeting. Bij het zelf maken van tafels kun je zelf de juiste afmeting realiseren.
 • Een unieke tafel: je haalt hierbij geen tafel in huis die je elders ook ziet staan. Een zelfgemaakte tafel is helemaal uniek en zul je niet bij andere tegenkomen.
 • Bepaal zelf de kosten: wanneer je een tafel laat maken door een meubelmaker of koopt in de winkel, kan dit aardig kostbaar zijn. Wanneer je zelf tafels maakt kun je de prijs zelf in de hand houden.
 • Wijzigen of aanpassen: als je zelf aan de slag gaat, kan je tijdens het maken van de tafel nog enkele onderdelen op het laatst wijzigen. Bij een meubelmaker is dit vaak ondenkbaar.
 • Vaak gratis bouwtekeningen beschikbaar: online zijn er diverse bouwmarkten die gratis bouwtekeningen beschikbaar hebben gesteld. Zo bespaar je ook op ontwerp kosten.

Uiteraard zijn er ook een paar nadelen te benoemen. Zo is het maar de vraag hoe ‘handig’ je bent en kan er aardig wat tijd in gaan zitten. Al met al wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen in dit geval.

Handige bouwtekeningen voor het maken van tafels

Voor het zelf maken van tafels zijn diverse bouwtekeningen beschikbaar gesteld. Online zijn er veel verschillende bouwmarkten en webshops die handige bouwtekeningen voor zelf tafels maken delen. Deze bouwtekeningen zijn vaak gratis te downloaden.

De bouwtekeningen bevatten handige informatie als de juiste afmetingen, montage mogelijkheden en handige tips tijdens het maken van de tafel.

Bouwtekeningen voor tafels maken van Praxis

Bij bouwmarkt Praxis vind je diverse bouwtekeningen voor het zelf maken van meubels. Zo is er ook een handige bouwtekening voor een tafel te vinden.

Video waarin een tafel gemaakt wordt

Vaak is er op YouTube ook hulp te vinden bij het maken van tafels. In onderstaande video laat een Nederlandse bouwmarkt zien hoe je stap voor stap een prachtige tafel zelf kunt maken.