zelf bijzettafels maken

Zelf bijzettafels maken

Wil je zelf bijzettafels maken? Op deze pagina geven we je handige doe het zelf tips voor het maken van bijzettafels. Je vindt een handig stappenplan, online bouwtekeningen en diverse gereedschapstips. Lees de verschillende stappen en ga zelf aan de slag zelf bijzettafels maken!

Zelf bijzettafels maken stappenplan

Een bouwtekening of een stappenplan is bij zelf bijzettafels maken onmisbaar. Het geeft je houvast en is de rode lijn in het maken van bijzettafels. Hieronder hebben we een handig stappenplan voor je gemaakt.

 1. Ga aan de slag met afmetingen van de bijzettafels: heb je al een idee hoe hoog en hoe groot het tafelblad moet zijn van de bijzettafels? Pak de meetlat erbij en meet zoveel mogelijk op. Komt de bijzettafel naast de bank te staan? Ga dan na wat de ideale hoogte is. Schrijf alle afmetingen op en maak een schets van de bijzettafel.
 2. Bedenk welk materiaal je het mooiste vindt: nadat je alle afmetingen paraat hebt, kun je je hoofd buigen over het materiaal van de bijzettafels. Ga je voor hout: ga dan ook na welk type hout voor jou de meeste voordelen biedt. Denk hierbij ook aan een goede match met het interieur.
 3. Op maat maken van onderdelen voor de bijzettafels: als je het materiaal aangeschaft hebt, kun je beginnen met het op maat maken van de losse onderdelen. Wanneer dit bijvoorbeeld hout is, kun je het best gebruik maken van een zaagmachine.
 4. Behandel de verschillende onderdelen: hout dient behandeld te worden met een beschermlaag. Daarnaast zorgt een laagje ook voor een mooie look en feel. Denk aan producten als houtlak of -was in bepaalde kleur.
 5. Monteer de bijzettafels volgens bouwtekening: nu is het tijd om de bouwtekening er weer bij te pakken. Volg de stappen exact en monteer de verschillende onderdelen op juiste wijze. Heb je nog geen bouwtekening voor zelf bijzettafels maken? Onderaan deze pagina geven we je nog wat tips.

Het is belangrijk om bij het maken van bijzettafels een goed idee voor ogen te hebben. Zo weet je bij elke stap exact wat je moet doen en ga je niet in het midden van je project de mist in.

Onmisbaar gereedschap voor bijzettafels maken

Bij het zelf maken van bijzettafels is bepaald doe het zelf gereedschap onmisbaar. Hieronder hebben we al het geschikte gereedschap wat je kunt gebruiken in een overzichtelijke tabel gezet.

 • Schuurmachine
 • Zaagmachine
 • Schroevendraaier
 • Verfgereedschappen

Voordelen bij zelf bijzettafels maken

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van een bijzettafel, geniet je van een aantal voordelen. Zo kun je alles van begin tot eind bepalen, helemaal zelf! Om de voordelen goed in kaart te brengen hebben we ze hieronder voor je op een rij gezet.

 • Bijzettafels helemaal op maat: je bepaalt zelf hoe de bijzettafels eruit komen te zien. Denk aan bepaalde kleur, een specifiek soort materiaal en de afwerking van de bijzettafels.
 • Aanpassingen of wijzingen tijdens het maken: wanneer je een bijzettafel door een meubelmaker laat maken, kun je vaak geen wijzigingen meer doorgeven. Als je echter zelf aan de slag gaat kun je tijdens het maken nog van alles wijzigen. Kom er bijvoorbeeld achter dat houtlak veel mooier staat dan wanneer je was gebruikt voor de bescherming.
 • Unieke bijzettafels: je zult je eigen gemaakte bijzettafels niet bij iemand anders in huis zien staan. Jij bent de enige die deze unieke meubelstukken heeft staan. Helemaal uniek!
 • Voordeliger dan kopen van bijzettafels: een stapeltje houten planken is vaak minder duur dan een complete bijzettafel. Kanttekening: het kost je uiteraard wel wat voorbereidings- en werkuren.

Als extra groot voordeel is het natuurlijk onwijs leuk om zelf aan de slag te gaan. Hoe trots kun je straks wel niet zijn op een bijzettafeltje wat je helemaal zelf van a tot z hebt gerealiseerd?

Bouwtekeningen voor bijzettafels maken

We raden je aan om bij zelf bijzettafels maken gebruik te maken van een bouwtekening of een duidelijk plan. Als je nog geen idee hebt hoe je de bijzettafels straks gaat realiseren is het slim om online op zoek te gaan naar bouwtekeningen.

Vaak zijn er diverse websites die bouwtekeningen voor zelf bijzettafels maken aanbieden. Deze zijn in veel gevallen gratis te downloaden, waarna je ze kunt printen bij de hand kunt houden.

Tip: kijk bij websites van bouwmarkten. Vaak hebben bouwmarkten als Praxis, GAMMA en Formido handige bouwtekeningen voor meubelstukken online staan. Zo vind je nu bij Praxis een gratis bouwtekening voor bijzettafels maken.

Interessante video over bijzettafels maken

YouTube is een grote bron van bouwinspiratie voor meubels. Ook voor het maken van bijzettafels zijn diverse video’s te vinden, waarbij je een goed beeld krijgt wat er allemaal bij komt kijken.

Momenteel heeft bouwmarkt Praxis een interessante video online staan voor zelf bijzettafels maken. Bekijk hem hieronder en ga direct aan de slag!