zelf banken maken

Zelf banken maken

Zelf banken maken kan enorm gaaf zijn. Je bepaalt zelf de afmetingen, het materiaal en de stijl. Voor het maken van banken hebben wij wat handige doe het zelf tips op een rij gezet. Bekijk ook het stappenplan voor zelf banken maken en bekijk online bouwtekeningen!

Stappenplan zelf banken maken

Voor het maken van banken zijn een aantal stappen benodigd. Hieronder hebben we een stappenplan gemaakt voor zelf banken maken.

 1. Verzamel gewenste afmetingen en maak een plan: allereerst is het belangrijk om de afmetingen van de bank te bepalen. Ga op pad met de rolmaat en maak een duidelijk plan voor het maken van de bank.
 2. Bekijk van welk materiaal je de banken wilt maken: ga vervolgens op zoek naar geschikt materiaal om banken te maken. In veel gevallen is het slim om gebruik te maken van hout. Let op: elk soort hout heeft andere eigenschappen en kenmerken. Bepaal wat jij het mooiste vindt en schaf dit materiaal aan.
 3. Zaag alle onderdelen voor de banken op maat: wanneer je het materiaal in huis hebt gehaald, kun je beginnen met alles op maat zagen. Zorg ervoor dat je van te voren een duidelijke lijst hebt gemaakt wat je allemaal nodig hebt voor zelf banken maken.
 4. Schuur de onderdelen goed op: voorkom splinters en ga aan de slag met een schuurmachine of schuurpapier. Schuur de houten onderdelen van de banken mooi glad, vooral de zaagranden.
 5. Behandel het hout voor je gaat monteren: het is slim om van te voren het hout goed te behandelen. Denk hierbij aan houtlak of was om het hout te beschermen en gelijk een mooi laagje te geven.
 6. Monteer de banken op basis van je plan: pak je bouwtekening er weer bij en volg stap voor stap het plan voor het maken van de banken. Nog geen bouwtekening? Onderaan de pagina vind je tips voor gratis online bouwtekeningen.

Bij de stappen hierboven is het goed om een duidelijk plan te hebben. Dit zorgt ervoor dat je elke stap bij het zelf maken van banken goed en bedacht uitvoert.

Gereedschap voor het maken van banken

Bij het maken van banken komt divers doe het zelf gereedschap kijken. Bekijk hieronder een lijst met geschikt gereedschap en zorg ervoor dat je alles in huis hebt als je begint met bouwen.

 • Zaagmachine
 • Boormachine
 • Schroeven
 • Kwasten of verfrollers
 • Houtlijm

Voordelen van zelf banken maken

Bij zelf banken maken zitten aardig wat voordelen. Helemaal als je dit vergelijkt met het kopen van een bank in de woonwinkel. Hieronder zetten we de voordelen op een rij.

 • Minder prijzig: het kopen van een bank kan aardig kostbaar zijn. Bij het maken van banken ben je in veel gevallen minder kwijt. Het kost je uiteraard wel wat uren werk.
 • Bepaal alles zelf: je hoeft niet in te leveren op afmetingen of materiaal-wensen. Wanneer je zelf banken maakt kun je van begin tot eind de banken zelf realiseren zoals jij ze wilt.
 • Eindelijk de juiste afmeting: heb je lang gezocht naar banken in die specifieke afmeting? Dat is verleden tijd! Nu heb je de mogelijkheid om die bank in de perfecte afmeting te maken.
 • One-of-a-kind banken: wees niet bang dat je de banken straks overal terug ziet. Bij zelf banken maken haal je een uniek meubelstuk in huis.
 • Aanpassingen of wijzigingen in het plan: terwijl je gaat maken kunnen er andere wensen ontstaan. Zo kun je opeens gaan voor een hogere armleuning of kies je toch voor houtlak in plaats van was. Wanneer je zelf aan de slag gaat kun je dit allemaal last minute nog doorvoeren. Bij een meubelmaker is dit vaak niet meer mogelijk.

Naast alle voordelen hierboven is het natuurlijk ook onwijs leuk en gaaf om zelf een prachtige bank te maken. Een bank waar je straks met veel trots op kunt gaan zitten.

Bouwtekeningen voor het maken van banken

We raden je aan om gebruik te maken van een bouwtekening of duidelijk stappenplan bij het maken van banken. Dit geeft je houvast en het zorgt ervoor dat je niets vergeet.

Wanneer je zelf geen plan hebt zijn er online bouwtekeningen te vinden voor het maken van banken. Deze zijn vaak gratis te downloaden, waarna je deze uit kunt printen en op de werkbank kunt leggen.

Tip: vind bouwtekeningen bij bouwmarkten

Voor bouwmarkten zijn bouwtekeningen een mooie gelegenheid om te zorgen voor koopstimulans bij het materiaal wat ze verkopen. Daar vind je hier vaak gratis bouwtekeningen voor diverse meubels, waaronder banken.

Video: stap voor stap een bank maken

Niet alleen bij bouwmarkten vind je inspiratie voor het maken van banken. Ook YouTube is een grote bron van bouw-inspiratie. Zo heeft vtwonen in samenwerking met Karwei een interessante video geplaatst voor zelf banken maken. Bekijk hem hieronder en ga zelf aan de slag!