meubelmakerij de schrijn

Interview met de mensen van Meubelmakerij De Schrijn

Op Meubelbedrijven.nl zetten we passie voor het maken van meubels centraal. Waar worden meubels gemaakt? Wie zijn degene achter een meubelmakerij? Onlangs hebben wij Meubelmakerij de Schrijn geïnterviewd. Drie mannen met liefde voor hout en ambacht die dit perfect samen weten te brengen. Lees het interview hieronder!

Hoe is Meubelmakerij De Schrijn ontstaan?

De Schrijn is gestart door drie mannen die de liefde voor hout en ambacht met elkaar gemeen hadden.

Voor de mensen van De Schrijn staat het maken van meubels van massief hout in een eeuwenoude ambachtelijke traditie waarbij je nog als “heel” mens wordt aangesproken. Dit vinden ze een kostbaar goed en daarom willen ze het ambacht meubelmaken graag behouden en met anderen delen. Naast het maken van meubels worden er vanaf het begin in 1992 cursussen meubelmaken gegeven in de werkplaats in Langbroek.

“Aan het bewerken van hout, aan de weerstand van het materiaal, kun je je als mens ontwikkelen en daarbij maak je gebruik van je hoofd, je hart én je handen”.

Het speciale karakter van wat ze doen hebben ze geprobeerd uit te drukken in de naamgeving van hun bedrijf. De naam “De Schrijn” bevat meerdere lagen: het is een kist, één van de eerste meubelstukken, maar het wordt ook gebruikt voor een ruimte waarin kostbare zaken worden bewaard, zoals een kapel die relikwieën bevat. En een schrijnwerker is een houtbewerker, iemand die kasten en meubels maakt.

Na enkele jaren combineren van meubels maken en les geven, hebben ze ervoor gekozen om zich geheel te richten op de overdracht van het vak meubelmaken. In de loop van de jaren is De Schrijn uitgegroeid tot een veelzijdige en professionele aanbieder van workshops, cursussen en opleidingen meubelmaken. Op dit moment wordt er wekelijks praktijkles gegeven aan zo’n 130 tot 140 cursisten en leerlingen door 12 ervaren meubelmakers, zowel mannen als vrouwen.

“Onze docenten werken in de praktijk allemaal als meubelmaker en geven daarnaast gemiddeld één dag per week les bij De Schrijn”.

Kan iedereen meubelmaker worden?

Niet iedereen kan meubelmaker worden, maar iedereen kan zich wel bekwamen in de verschillende technieken van het meubelmaken en zich daarmee het werken met hout eigen maken. Het doel dat daarbij voorop staat is dat er met plezier gewerkt wordt.

“Het mooie van het werken met hout is dat, als je met aandacht de verschillende handeling in het proces verzorgt, er altijd een goed werkstuk ontstaat, een werkstuk dat eigen en uniek is.”

Wat voor diensten bieden jullie allemaal aan?

Bij De Schrijn worden verschillende richtingen aangeboden die voortkomen uit de aard van het vak meubelmaken en die aansluiten bij de wensen van de cursisten en leerlingen.

Via een modulaire opbouw, de cursussen meubelmaken, gedurende een periode van 3 of 4 maanden één dagdeel in de week, is het mogelijk om je in verschillende richtingen van het meubelmaken te bekwamen: ambachtelijk meubelmaken, machinaal meubelmaken en meubelrestauratie. Het is mogelijk om dit op verschillende opeenvolgende niveaus, basis-, vervolg- en als gevorderde te doen, waarbij toe wordt gewerkt naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om een traject te volgen van een jaar, waarbij je één dag in de week les krijgt. Dit is de praktijkopleiding, het praktisch leerjaar meubelmaken en dan is er nog de vervolgopleiding waarin de geleerde technieken worden bestendigd en verder verdiept.

Om te ervaren of houtbewerken iets voor je is organiseren ze bij De Schrijn de praktijkdag ambachtelijk meubelmaken. Je kunt dan in één dag kennis maken met het ambacht meubelmaken.

Wat als iemand klaar is met zijn opleiding?

De meeste leerlingen van de praktijkopleiding willen voor zichzelf onderzoeken of het meubelmaken iets voor ze is waar ze mee verder willen, op wat voor manier dan ook. Voorbeelden van wat mensen zoal doen met hetgeen ze geleerd hebben kun je lezen op

www.cursusmeubelmaken.nl/meubelmaken-in-de-huidige-tijd

In iedere praktijkopleiding zitten altijd wel een paar leerlingen die met meubelmaken hun geld willen gaan verdienen. Dat is echter nog niet zo eenvoudig in de huidige tijd. Het is echter verrassend om te zien hoe creatief mensen zijn met het meubelmaken een plek te geven in hun leven.

Waar is de meubelmakerij te vinden?

Waar je hart je naartoe leidt…

Meubelmakerij De Schrijn VOF

Werkplaats voor mens, hout en ambacht

Langbroekerdijk A 46a

3947 BJ LANGBROEK

Telefoon: 0343 56 28 29

Website: www.cursusmeubelmaken.nl

E-mail: info@cursusmeubelmaken.nl

Gerelateerde berichten