tafelonderstel

Alles over een tafelonderstel: Dit zijn de opties

Een tafelonderstel is verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, maten, materialen en afwerkingen en er is voor ieder wat wils. Bij het kiezen van een tafelonderstel is het belangrijk om te weten welke stijlen er zijn en welke geschikt zijn voor jouw smaak en functie van de tafel. Deze zaken zullen wij in dit blogartikel gaan behandelen.

Waar je aan moet denken bij het kopen van een tafelonderstel

  • Locatie: Waar staat de tafel? Voor een tafel in de woonkamer zal je een ander tafelonderstel nodig hebben dan in de eetkamer.
  • Stabiliteit: Is het onderstel stabiel genoeg voor jouw tafelblad? Je omgeving is hierbij ook belangrijk, met kinderen bijvoorbeeld zal je misschien meer stabiliteit nodig hebben.
  • Hoogte: De hoogte is van belang omdat deze in verhouding moet zijn met de stoelen/krukken die eronder geschoven moeten worden.
  • Afwerking: Kijk of het onderstel past bij de rest van je huis.
  • Vloeroppervlak: Ook is het belangrijk om naar het vloeroppervlak te kijken. Het kan noodzakelijk zijn om verstelbare voeten of stabilisatoren aan het onderstel te bevestigen wanneer je de tafel vaak verplaatst. Dit om schade te voorkomen.

Verschillende soorten tafelonderstellen

Tafelonderstellen zijn verkrijgbaar in een zeer breed scala aan stijlen, maten, materialen en afwerkingen. Omdat dit er zoveel zijn zullen wij er een aantal gaan benoemen met daarbij kenmerken en materialen waarvoor je kan kiezen. in onderstaande tabel kan je makkelijk de verschillende soorten zien, met daarbij de voor- en nadelen en de beschikbare materialen waarin het onderstel te koop is.

Soort tafelonderstelVoordelenNadelenMeest voorkomende materialen
Traditionele pootStabielMinder ruimte voor stoelenStaal, verschillende soorten hout, gietijzer
U-pootStabiel, veel ruimte aan de lange kantenKan ruimte aan korte kanten wegnemenStaal, verschillende soorten hout
X-pootStabiel, trendyKan ruimte voor stoelen wegnemenStaal, eikenhout
A-pootStabiel, trendyKan ruimte voor stoelen wegnemenStaal
V-pootTrendy, veel ruimte voor stoelenMinder stabiel, onhandig voor mensen met lange benenStaal, eikenhout
Matrix-pootStabiel, veel ruimte voor stoelenOnhandig voor mensen met lange benenStaal, eikenhout
WangpootStabielWeinig beenruimte aan korte zijdeStaal, eikenhout

Naast de aangegeven tafelonderstellen in bovenstaande tabel zijn er nog andere onderstellen die tegenwoordig wat minder populair zijn. Dit zijn onderstellen met rechte poten, schuine poten, buisframe poten, vierkant onderstel en de kloostertafel onderstel. Daarnaast zou u ook nog een eigen design kunnen maken.

Traditionele poot

De meeste tafels die je tegenkomt hebben de traditionele tafelpoten eronder zitten. De traditionele poten zitten bij elke hoek van de tafel, dit zullen er meestal dus vier zijn. De vier tafelpoten geven een mooie look aan je tafel, je kan hierbij zelf het materiaal en de dikte onder je tafelblad zetten die jij wilt waardoor je helemaal je eigen draai aan je tafel kan geven. Wel is het een nadeel wanneer je tafelpoten wat dikker zijn, dit neemt namelijk best veel beenruimte en ruimte voor de stoelen weg.

Ben je geïnteresseerd in deze tafelonderstellen bekijk dan even de traditionele tafelpoten op Bol.com.

U-Poot

De U-Poot, die ook wel sledepoort genoemd wordt, is een soort tafelonderstel dat aan beide koppen van de tafel bevestigt wordt. Aan de onderkant zitten de poten aan elkaar vast waardoor ze de letter u vormen (zie afbeelding). Dit tafelonderstel ziet er erg leuk uit en het oogt erg ruimtelijk. Het enige nadeel van de U-Poot is dat het wat ruimte voor stoelen kan wegnemen doordat het tafelblad moet uitsteken ten opzichte van de poten.

U poten tafelonderstel

Wil je zien wat voor U-poten Bol.com aan te bieden heeft, klik dan even op deze link: U-poten bij Bol.com

X-Poot

Een x-poot wordt, net als de u-poot, aan beide kop kanten van de tafel bevestigd als twee delen. Zoals de naam al zegt zijn de poten x-vormig, wat inhoudt dat de poten in het midden meer ruimte opvult. Hierdoor kan het gebeuren dat er minder beenruimte overblijft. Ook doordat het tafelblad moet overlappen met de poten, neemt het wat ruimte voor stoelen weg. Natuurlijk houd je er wel een mooie uitstraling aan over en heb je lekker veel beenruimte aan de lange kanten van de tafel.

Bol.com heeft een groot aandeel aan x-tafelpoten. Klik maar eens op deze link om ze te bekijken: X-tafelpoten bij Bol.com

x-poot tafelonderstel

A-Poot

De A-poot is erg vergelijkbaar met de X-poot in de zin van dat het wat ruimte voor stoelen wegneemt door de overlapping van het tafelblad (zie afbeelding hieronder). Het mooie van een A-poot is dat het makkelijk en snel op je tafel te monteren is en het biedt daarbij erg veel stabiliteit en ondersteuning. Qua vorm lijkt hij op de U-poot maar de onderste balk ligt wat hoger, dit vinden veel mensen fijn omdat het de mogelijkheid geeft om je voeten hierop te steunen.

Bekijk alle A-tafelpoten die Bol.com aan te bieden heeft met de volgende link: A-tafelonderstellen bij Bol.com

a-poot tafelpoot

V-poot

Het mooie van de V-poot is dat het gemonteerd zit in het midden van het tafelblad. Dit oogt ten eerste erg mooi ruim maar het geeft daarbij ook extra ruimte om stoelen om de tafel heen te zetten. Doordat de poten aan het midden van de tafel bevestigt is merk je wel dat de beenruimte van degene die aan het lange eind van de tafel zitten afneemt, terwijl de ruimte voor mensen aan de korte kant groter is. Het is dus wel belangrijk om hier aan te denken wanneer je een tafel met dit onderstel zou willen kopen.

 

Wil je verschillende soorten V-poten zien die Bol.com aan te bieden heeft? Bekijk ze hier: V-tafelpoten bij Bol.com

V-poot

Matrix-poot

Een matrix-poot is in tegenstelling tot de meeste andere tafelonderstellen niet bevestigt aan de hoeken van het tafelblad, maar aan de kanten (zie afbeelding). De matrix-poot is een echte eye-catcher. Dit kan een voordeel zijn omdat het simpelweg erg mooi kan zijn, maar het neemt ook wel erg veel beenruimte in beslag. Waar wel een voordeel in zit is dat er genoeg ruimte is om stoelen aan te kunnen zetten. Er zitten dus echt wel wat voordelen en nadelen aan dit tafelonderstel verbonden maar als je het echt mooi vind dan zal je er heel veel plezier uithalen.

Klink op deze link om alle matrix-poten bij Bol.com te bekijken: Bol.com matrix-tafelonderstellen

matrix tafelonderstel

Wangpoot

De wangpoot is heel anders dan eerder genoemde onderstellen omdat het qua vorm eigenlijk geen ‘poot’ is. Een wangpoot zit aan beide kop kanten bevestigt en is een gesloten geheel. Dit biedt voordelen omdat het extra stevig is maar een nadeel hiervan is dat mensen die aan de kopkant zitten erg weinig beenruimte kunnen hebben. In onderstaande afbeelding is te zien wat er bedoelt wordt met gesloten tafelpoten.

Bol.com heeft wat betreft wangpoten niet veel te bieden maar je zou eens naar deze kunnen kijken: Meubella eettafelLet erop dat dit een hele tafel is en niet alleen de poten.

wangpoot tafelonderstel

Andere opties om je tafel als nieuw te maken

Zoek je nog naar een manier om je tafel een nieuw look te geven lees dan eens dit artikel over meubelolie advies.