Genietend op een bank

Een bank schoonmaken: wat moet ik weten?

Je bank schoonmaken is een belangrijke taak. Goede verzorging en de juiste schoonmaakmiddelen in huis zorgen ervoor dat jouw bank er jarenlang mooi uitziet. In het geval van morsen, vlekken of algemene slijtage is het goed om te weten wat je het beste kunt doen. Volg daarom onze tips voor het schoonmaken van een bank.

Bereid je goed voor als je een bank schoonmaakt en lees de instructies van de fabrikant

Als je een bank gaat reinigen, zijn de instructies van het schoonmaakmiddel belangrijk om te lezen. Minstens zo belangrijk is de informatie die je vindt op het label van de bank, waar je een schoonmaakinstructie of een lettercode vindt. De lettercodes vertellen je welke reinigingsmethoden veilig op je bank kunnen worden gebruikt.

In veel gevallen is het gebruik van een stoomreiniger een goed idee, daarom zou het verstandig kunnen zijn om een stoomreiniger aan te schaffen. Wij zouden de Steam-it 2 in 1 stoomreiniger aanraden door het handige hulpstuk.

Deze stoomreiniger zou je later ook nog kunnen gebruiken voor het schoonmaken van jouw vloer of de badkamer.  Mocht je nou niet zo van het schoonmaken van jouw bank houden dan kan het handig zijn je eens te verdiepen in het impregneren van jouw bank. Lees daarvoor dit artikel eens: Een bank impregneren: Is het de moeite waard?

De 3 beste manieren om een stoffen bank schoon te maken

Volgens ons zijn er drie goede manieren om een bank schoon te maken, namelijk met azijn, baking soda en een stoomreiniger. Deze methoden zullen hieronder goed voor je worden uitgelegd zodat je zeker weet welke manier de beste voor jouw bank is.

#1 Bank schoonmaken met azijn

Om vuil snel en gemakkelijk van je bank te kunnen verwijderen kan je hierbij schoonmaakazijn gebruiken. Deze methode is uitstekend omdat het ook nog eens een muffe geur kan verwijderen. Wanneer je voor de methode gaat is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen.

 1. Vul een plantenspuit voor ongeveer een derde met schoonmaakazijn en de rest met lauw water. Wij raden Rio schoonmaakazijn aan (zie onderstaande afbeelding).
 2. Spray het mengsel op de plek waar vuil te vinden is.
 3. Dep de plek droog met een papieren doekje (niet wrijven!)
 4. Laat de plek rustig opdrogen voordat je weer gaat zitten.

Rio Schoonmaakazijn

#2 Je bank schoonmaken met baking soda

Voor wat hardnekkigere vlekken is het handig om het gebruik van baking soda eens te proberen. Vaak is dit voor mensen een succes omdat het, in tegenstelling tot veel andere middelen, zonder risico gedaan kan worden. Dit is natuurlijk wel mits je het schoonmaakproces goed uitvoert. Hieronder zullen we stap voor stap uitleggen hoe dit gedaan kan worden.

 1.  Vul een emmer met twee scheppen baking soda en lauw water, wij raden Arm & Hammer Baking Soda aan.
 2. Neem een (zachte) spons en laat deze het mixje goed absorberen.
 3. Wrijf zachtjes met de spons over de vlek op de bank. Maak de bank niet al te nat, anders duurt het lange tijd voordat het opgedroogd is.
 4. Dep de vlek droog met een schone (hand)doek en wacht verder tot de vlek helemaal opgedroogd is.

#3 Maak je bank schoon met een stoomreiniger

Een erg goede manier om je bank schoon te maken en houden kan gedaan worden met een stoomreiniger. Doordat een stoomreiniger met heet stoom reinigt dringt de stoom tot diep in de vezels door, zodat zelfs de meest hardnekkige vlekken verwijderd kunnen worden. In de stappen hieronder zullen beschreven worden hoe je thuis, zonder risico, jouw bank kan stoomreinigen.

 1. Maak eerst je bank schoon door hem grondig te stofzuigen en te vegen. Hierdoor zullen de vezels in de bank al zo schoon mogelijk zijn voordat het proces met de stoomreiniger begint.
 2. Hierna is het handig om vlekken in de bank met een van de methoden te behandelen die hierboven benoemd zijn. Mocht je dit niet willen is het handig om iets naar beneden te scrollen naar onderstaande video. Deze kun je bekijken over hoe je verder te werk kan gaan.
 3. Gebruik bij de stoomreiniging het juiste hulpstuk. Bij deze stoomreiniger wordt deze erbij geleverd.
 4. Ga met een enkele veeg over de stof van de bank heen zodat deze niet te nat wordt.

Wat moet je doen bij ouderdomsvlekken?

Als je een oude vlek gaat behandelen met een reinigingsmiddel, test dit dan van tevoren op een kleine, verborgen plek van je bank. Als je bank met water kan worden schoongemaakt, gebruik dan een stomer om vuil of vlekken te verwijderen die niet anders kunnen worden aangepakt. Zorg ervoor dat je overtollig water wegveegt met een schone handdoek en laat het goed drogen om te zien of de vlek is verwijderd. Als de vlek blijft zitten, probeer dan met een hardere reiniger de vlek te verwijderen. Als je een droog oplosmiddel gebruikt zoals baking soda, gebruik dan een klein beetje. Laat je niet verleiden om een grote hoeveelheid reiniger te gebruiken. Soms is het de kunst om de stap een paar keer te herhalen voordat de vlek verdwijnt.

Bank schoonmaken: dit zijn de beste producten

Nu weet je wat je moet doen als je jouw bank wilt reinigen. Er zijn hier zoals eerder vernoemd een aantal goede producten voor, namelijk deze:

Mocht je nou niet het antwoord gevonden hebben waar je naar zocht? Kijk dan eens op omaweetraad.nl