Voorbeeld bank impregneren

Een Bank impregneren: is het de moeite waard?

Het impregneren van je bank kan goed van pas komen, bijvoorbeeld op de hoes van een bank. Vuil en vocht vinden dan geen steun op het geïmpregneerde oppervlak en kunnen niet binnendringen in de vezels. Dit maakt het gemakkelijker om het oppervlak van de bank schoon te maken en voorkomt de vorming van blijvend en hardnekkig vuil.

Hoe werkt het impregneren van mijn bank?

Impregnatie komt vooral veel voor in outdoor materialen zoals schoenen, jassen en tenten, maar ze zijn ook voor meubels beschikbaar. Veel mensen hebben bijvoorbeeld goede ervaringen met het impregneren van hun bank met producten van HG, Protexx of Pronto. De middelen van deze fabrikanten hebben aanvankelijk een vloeibare toestand, maar harden snel uit op het object. Ze beschermen de vezels, verstoppen de poriën en zorgen voor gladde oppervlakken die nauwelijks hechting bieden. Op zo’n beschermd oppervlak druipt het water er gewoon af en vlekken kunnen eenvoudig met een doekje worden verwijderd. Regelmatig schoonmaken van de bank is ondanks het impregneren nog steeds nodig, maar door de coating veel gemakkelijker.

Zoek je een impregneerspray oftewel coating die op textiel, leder en suède werkt? Nanocoating (van de specialist) werkt zeer goed als je een bank wilt impregneren.

De toepassing van de spray kan verschillend zijn per bank en/of spray. Lees dus per spray altijd goed de voorwaarden door.

De juiste impregneerspray bij de stof van mijn bank

Banken bestaan uit veel verschillende soorten textiel of leersoorten, waarvan sommige gevoelig zijn voor chemicaliën. Een algemene aanbeveling is: gebruik geen producten op basis van oplosmiddelen, deze hebben soms een ontkleurende werking, maar zijn zeker niet gezond voor jou als gebruiker. Let er dus wel op dat het impregneren van een bank schadelijk kan zijn als je het niet goed doet of als je gebruik maakt van een middel dat niet geschikt is voor je bank.

Om er zeker van te zijn dat jouw bank niet beschadigd raakt door de impregnering, kun je het beste de fabrikant raadplegen voor de juiste middelen. Vaak bieden de individuele bedrijven precies passende verzorgingsproducten aan zoals HG. Twijfel je over het wel of niet impregneren, voer dan eerst een test uit op de rugleuning van de bank of aan de onderkant. Behandel het hele gebied alleen als alles goed gaat.

Voordelen van het impregneren van uw bank

Een goed middel is een betrouwbare bescherming tegen morsen en vlekken door ze niet op het oppervlak van je meubels te laten nestelen. Het is volkomen veilig om te gebruiken op delicate stoffen zoals zijde en wol. Als je een nieuwe bank koopt, bevelen verschillende experts aan om eerst met de fabrikant te overleggen of de bank met een beschermend middel geïmpregneerd kan worden. Ook wordt vaak aangeraden om je bank minstens één keer per jaar door professionals te laten reinigen, het belang van schoonmaakbeurten kan niet onderschat worden. Je bank blijft langer goed en ziet er beter uit.

Na elke behandeling is het raadzaam om een stoffen beschermer in de vorm van een impregnatie toe te passen. Hierdoor blijven vlekken niet voor altijd aan je bank kleven. Een beschermlaag zorgt ervoor dat als je een glas wijn op de stof morst je het makkelijk af kunt nemen. Dat geldt ook voor andere soorten vlekken die op het meubel komen en met een goede impregnatie maak jij het jezelf een stuk makkelijker.

Heeft u nou geen zin in het impregneren van uw bank maar zoekt u wel naar een manier om uw bank mooi schoon te houden? Dan kunt u ook overwegen om een goede bankhoes aan te schaffen. Mocht dit u meer aanspreken klik dan op de volgende link om meer te weten te komen over het nut van een goede bankhoes.

Het impregneren van een bank in 5 stappen

1. Begin met reinigen van de bank

Zuig eerst grondig het oppervlak schoon met een stofzuiger. Mocht je al ergens vlekken tegenkomen, verwijder deze dan en laat eventueel vocht eerst goed opdrogen.

2. Kies een impregneer product

Vervolgens is het belangrijk dat je een product kiest die het beste geschikt is voor jouw bank. Hieronder hebben wij een aantal producten geplaatst die wij het beste vinden. Mocht uw bank niet van textiel (stof) of leer zijn, kijk dan onder alle impregneersprays voor een geschikt product voor uw bank.

3. Lees de instructies goed door

Voordat je het door jou gekozen product gaat gebruiken op je bank is het belangrijk dat je eerst de instructies goed doorleest. Zo kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn op welke afstand je de bank moet inspuiten en hoe lang het kan duren voordat het product opdroogt.

4. Verspreid de impregnering gelijkmatig

Begin vervolgens met het impregneren van je bank. Let er hierbij op dat je de impregnering gelijkmatig verdeeld, anders kunnen er vlekken ontstaan. Voor de hoeveelheid je hierbij moet gebruiken, zie de instructies van het door jou gekozen product.

5. Laat de impregnering opdrogen

Voordat je de bank weer kan gaan gebruiken is het belangrijk dat je de spray goed laat drogen. Als je plaats neemt op de bank wanneer het product nog nat is, is de kans groot dat je vlekken op je kleding krijgt en dat de impregnering op deze plekken niet zal werken.

Geniet langer van uw bank door hem te impregneren

Of je nu voor stof of leer gaat, het gebruik van een impregneermiddel is een van de beste manieren om jouw bank tegen vuil te beschermen. Misschien is jouw bank bekleed met een kwetsbare stof als linnen, of misschien is het een kostbare antiek meubel. Bijna alle experts zijn het erover eens dat de beste manier om je bank te beschermen, een goede impregnatie beurt is. Gebruik dus bovenstaande tips en onderstaande middeltjes om te zorgen dat uw bank langer meegaat.

Zoek je een impregneerspray oftewel coating die op textiel, leder en suède werkt? Nanocoating (van de specialist) werkt zeer goed als je een bank wilt impregneren.

Veel gestelde vragen over een bank impregneren

Hoe lang moet ik de impregneerspray laten drogen als ik mijn bank geïmpregneerd heb?

Meestal heeft het product zo’n 12 uur nodig om goed op te drogen. Daarom kan het een goed idee zijn om dit ’s nachts te doen zodat de bank in de ochtend helemaal klaar en beschermd is.

Wat is het beste impregneermiddel voor een bank?

Het ligt vooral aan de stof van jouw bank welk impregneermiddel het beste voor jouw bank geschikt is.
Zie het kopje: ‘Kies een impregneer product’ hierboven voor het antwoord op de vraag.

Hoe vaak moet ik een bank impregneren?

Vaak wordt een bank met een impregneerlaag geleverd. Toch is het belangrijk om zo nu en dan een nieuwe impregneerlaag aan te brengen. Hoe vaak je dit doet is vooral afhankelijk van hoe veel de bank gebruikt wordt. Om volledige bescherming te bieden zouden wij aanraden om eens in het jaar vooral de zittingen te impregneren. De rest van de bank is minder belangrijk en zou je met eens in de 2 jaar ook goed mee weg moeten komen.

Kan ik zelf mijn bank impregneren?

Het korte antwoord op deze vraag is: Ja, je kan zelf je bank impregneren. Als je je afvraagt hoe je dit het beste kan doen, kan je dat in dit artikel hierboven lezen, daar staat het stap voor stap uitgelegd.

Mocht je niet comfortabel zijn bij het impregneren van de bank omdat je bang bent de bank te ruïneren, dan kan je het beste een professional inhuren. Dit is de meest veilige optie.

Wat zijn de kosten van een bank laten impregneren?

Vaak krijg je in de winkel de vraag gesteld of je jouw bank wilt laten impregneren door de verkoper. Dit kan ideaal zijn als je er snel vanaf wilt zijn. Vaak wordt er door de winkel rond de 50 euro in rekening gebracht per zitplaats. Het kan je dus wel een hoop kosten schelen door het zelf te doen met de stappen in dit artikel.