Tafel verven/schilderen

Een Tafel schilderen: dit is wat je moet weten

Keukentafels worden na verloop van tijd minder mooi en een tafel schilderen kan dan het verschil maken. Je eettafel heeft het elke dag zwaar te verduren. Uiteindelijk denken veel mensen er daarom aan om hun keukentafel opnieuw te schilderen. Het is goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe tafel en het mooiste is dat je hem precies maakt zoals jij hem wilt. Het schilderen van een keuken- of eettafel hoeft niet moeilijk te zijn, maar als je niet weet wat je doet, kan het een grote puinhoop worden. Voordat je aan de klus begint moet je dus rekening mee houden met een aantal zaken. Wij geven in deze blog een aantal handige tips zodat jouw eettafel er weer top uitziet na een verfbeurt.

Vóórdat je gaat verven

  • Bij het verven van je tafel komen nog een aantal andere klusjes naar voren die noodzakelijk zijn om een mooi resultaat te kunnen zien. Om te beginnen zal je de tafel moeten gaan schuren, en dus zal je schuurpapier nodig gaan hebben. Wij raden SAM-schuurpapier aan omdat deze relatief goedkoop is en lange tijd mee zal gaan.
  • Daarnaast is het handig om een ontvetter aan te schaffen. Het eindresultaat zal namelijk een stuk mooier zijn wanneer je begint met een schone tafel. De Alabastine Verfreiniger is hier een goed product voor, het is goedkoop en werkt net zo goed als een soortgelijk duurder product.
  • Als laatste is grondverf belangrijk om te hebben. Grondverf dient als een onderlaag voor de verf die je op je tafel zult gaan verven en zorgt ervoor dat deze verf makkelijker aan de tafel bindt. De Wijzonol grondverf is een goede optie omdat deze te bestellen is in jouw gewenste kleur of simpelweg wit.

De best geschikte verf voor het schilderen van je tafel

Nu je weet wat de nodige producten zijn voordat je gaat beginnen met verven is het tijd om het over de verf te gaan hebben. Omdat er veel verschillende soorten tafels en verven zijn, leek het ons een goed idee om een overzichtje te maken van de beste opties. Hierin kan je gemakkelijk zien welke verf het beste past bij de look die jij de tafel wilt gaan geven.

VerfkleurWinkelsPrijsrangeOpmerkingen
ZwartPraxis of online op Verfwinkel.nl€20 - €25Mat zwart, waterbasis, geschikt voor diverse ondergronden
WitWehkamp, Praxis of online op Verfwinkel.nlOngeveer €25Waterbasis, geschikt voor diverse ondergronden
BetonlookVerftotaal.nl of Verfwinkel.nl€20 - €35Laat u goed informeren voordat u aan de slag gaat
KrijtkleurVerf.nl of Verfwinkel.nl€10 - €30Poedermat, goed informeren voor gebruik
Andere kleurenPraxis, Gamma of online op Verfwinkel.nl€20 - €40Verfwinkel geeft mogelijkheid elke gewenste kleur te kiezen

4 Voorbeelden van geschilderde tafels

Hieronder hebben wij wat foto’s van net geschilderde tafels verzameld, zodat je alvast wat inspiratie op kan doen.

#1 Een lichtblauw tafeltje

Blauw tafeltje

#2 Een betonlook tafel

Bronbetonlook tafel

#3 Een witte eettafel

Bronwitte eettafel

#4 Zwarte eettafel

bronzwarte eettafel

Zo kan je thuis je eigen tafel schilderen in 4 stappen

  1. Begin met het schuren van je tafel. Door je tafel eerst te schuren zorg je ervoor dat de verf zich veel beter aan de tafel hecht.
  2. Zorg dat de tafel vrij is van vet door ontvetter te gebruiken.
  3. Voordat je begint met verven moet je tenminste één laag grondverf aanbrengen. Zorg er hierbij voor dat grondverf op basis van water gebruikt wordt voor latex en grondverf op basis van olie op een oliebasis.
  4. Begin nu met schilderen/verven. Let er hierbij op dat je verflaag niet te dik is, daarbij vergroot je de kans dat de verf af zal gaan breken. Werk hierbij in dunne laagjes tot je tevreden bent over het resultaat. Meestal zal je tussen de 3 en de 5 lagen nodig hebben.

In 4 stappen kan je dus gemakkelijk thuis je eigen tafel verven/schilderen, zolang je dit zorgvuldig doet en goed kijkt naar de instructies van de door jou gebruike verf. Een aantal producten zijn noodzakelijk wanneer je aan de slag wilt gaan met jouw tafel, deze hieronder nogmaals opgesomd.

In plaats van je tafel te schilderen kan je meubel oliën ook een erg leuk en vernieuwend idee zijn. Lees hiervoor eens: Meubelolie advies: Welke is geschikt?