hoevaak moet een olijfboom water

Hoevaak moet een olijfboom water?

Oke, oke. Het is geen meubel, maar zoals je wellicht al eerder hebt gezien op onze blog schrijven we ook over planten en bloemen. Inspiratie voor planten in de woonkamer of in de tuin vind je ook op onze blog! Dat is natuurlijk ook een essentieel onderdeel van de inrichting van jouw huis of tuin. In deze blog hebben we onderzoek gedaan naar hoevaak een olijfboom water moet krijgen. Moet je nu wel of geen speciale plantenvoeding hebben, moet je hem dagelijks water geven of om de week? Kortom: hoevaak moet een olijfboom water krijgen?

Hoevaak moet een olijfboom water krijgen

Een olijfboom dient twee tot drie keer per week water te krijgen. Dit is een ander verhaal als de olijfboom buiten staat en het een regenachtig seizoen is. Of natuurlijk een Nederlandse zomer met veel regen. Als het wat droger is, zorg dan minimaal voor twee keer per week voor een goede dosis water.

geef olijfboom twee keer per week water
Geef olijfboom minimaal twee per week water

Hoevaak een olijfboom water moet krijgen hangt ook een klein beetje af van de ondergrond. Als de boom gepland is in een zanderige en lichtere bodem, dan dien je hem vaker water te geven dan een donkere ondergrond van aarde of bijvoorbeeld potgrond. Voor de wat luxere oplossing kun je ook kiezen voor ‘druppelirrigatie’ (check hier goedkope oplossingen). Met een automatisch systeem krijgt de olijfboom geregeld water.

Beste temperatuur voor een olijfboom

We hoeven je vast niet uit te leggen dat de olijfboom oorspronkelijk uit het zuiden van de wereld komt. In landen als Italië, Turkije en Griekenland groeien deze prachtige bomen met olijven in de natuur. En daar doen ze het goed! De temperatuur van deze landen verschilt natuurlijk enorm van onze eigen temperatuur.

Wanneer een olijfboom nog redelijk jong is, dien je deze in de winter dus goed in te pakken. Vaak gebeurt dit met bubbeltjes-plastic onder aan de plant. Uiteraard is het in sommige gevallen slimmer om de olijfplant binnen te zetten. Geen bubbeltjes-plastic? Hier vind je geschikte en voordelige noppenfolie.

Zorg voor de juiste ondergrond

Zoals we hierboven al aangaven bij hoevaak een olijfboom water dient te krijgen, maakt het soort ondergrond uit. In veel gevallen zet men de olijfboom gewoon in de grond. Een tegel uit het pad en hop: je hebt een mooi plekje voor je nieuwe boom met olijven.

Echter is het slim om je zelf kort te verdiepen in het soort grond. Er zijn tuincentra die speciale grond verkopen voor bomen en planten die warmere temperaturen en andere soorten ondergrond gewend zijn (dit soort zakken mediterrane potgrond). Dit kan zeker ten gunste komen van de groei van de boom.

Snoeien en bijknippen van de olijfboom

Om de boom goed te laten blijven groeien is het niet alleen noodzaak om deze de juiste hoeveelheid water te geven. Het is ook enorm belangrijk om de boom bij te houden door deze te snoeien en bij te knippen.

olijfboom snoeien

Bij olijfbomen is het knippen van de takken geen enorme ‘must’. Wel kun je de langere takken, die vaak uit de boom steken, snoeien. Hiermee hou je de vorm van de olijfboom goed in orde. Hiermee is de kans ook groter dat de boom er voller uit komt te zien.

Olijfboom binnen in huis water geven

Bovenstaande informatie over de verzorging van de olijfboom, is met name voor als je ze buiten neerzet. Wanneer je de olijfboom binnen zet is het van groot belang dat hij genoeg licht krijgt. Zet hem dus op een plek waar de gehele dag een goede lichtinval is.

De olijfboom kun je het beste water geven als de grond van de boom droog is. In ieder geval als de eerste drie centimeter van de grond droog is. Hoe snel de grond droog wordt is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De temperatuur in huis
  • Hoevaak water die je de olijfboom geeft
  • De hoeveelheid licht de boom ontvangt
  • De tijd van het jaar

Hou de boom goed in de gaten. Je zult al snel een goed patroon ontdekken waarmee je de olijfboom groeiend en levend houdt. Dus hoevaak moet een olijfboom water krijgen, hangt af van een aantal factoren.