zelf tv meubel maken

Zelf TV meubels maken

Voor het maken van TV meubels ben je bij deze pagina op de juiste plek. Je ontdekt hier namelijk een handig stappenplan, waarbij we je stap voor stap uitleggen hoe je aan de slag kunt gaan. Daarbij vind je ook handige tips voor het juiste doe het zelf gereedschap!

Stappenplan zelf TV meubels maken

Bij zelf TV meubels maken kun je het beste stapsgewijs aan de slag gaan. Wij hebben hieronder een handig stappenplan gemaakt voor het maken van TV meubels. Bekijk de stappen hieronder.

 1. Maak een schets van de gewenste TV meubels: ten eerste is het belangrijk om een schets te maken van de TV meubels die je zelf wilt maken. Hou ook rekening met lades en kastdeurtjes. Probeer de schetsen te maken met diepte, zodat je een goed beeld krijgt wat je wilt maken.
 2. Meet op wat de gewenste afmetingen zijn: als je een duidelijk beeld hebt wat jij wilt maken kun je vervolgens met de rolmaat afmetingen gaan verzamelen. Hou rekening met openslaande deurtjes en uitschuifbare lades van de TV meubels.
 3. Ga op zoek naar het juiste materiaal voor de TV meubels: nu is het tijd om op zoek te gaan naar geschikt materiaal. Denk vooral aan materialen als hout en MDF. Deze kun je makkelijk zelf bewerken. Probeer een mooie aansluiting te vinden met de rest van je interieur.
 4. Zaag alle onderdelen op maat: pak nu de afmetingen er weer bij die je net hebt geformuleerd voor de TV meubels. Zaag het ingekochte hout op maat volgens de juiste afmetingen per onderdeel.
 5. Schuur de afgezaagde onderdelen netjes op: zagen zorgt voor ruwe zaagranden. Schuur daarom de onderdelen netjes op, zodat je splinters voorkomt en het oppervlakte netjes glad wordt.
 6. Monteer de TV meubels: leg alle onderdelen bij elkaar en pak de bouwtekening en het plan erbij. Monteer de TV meubels nu netjes in elkaar.
 7. Geef de TV meubels een mooi laagje verf: maak het meubelstuk af met een mooi laagje verf. Dit is niet alleen een stuk mooier: het is direct ook een goede beschermlaag.

Bovenstaand stappenplan is opgesteld voor degene die zelf aan de slag gaan met het ontwerpen van TV meubels. Onderaan de pagina geven we echter tips voor het vinden van gratis kant en klare bouwtekening voor zelf TV meubels maken.

Gereedschap voor het maken van TV meubels

Bij het realiseren van prachtige TV meubels heb je verschillend doe het zelf gereedschap nodig. Dit gaat verder dan een schroevendraaier en een stukje schuurpapier. Bekijk hieronder alle gereedschappen voor het maken van TV meubels.

 • Zaagmachine
 • Boormachine
 • Schuurmachine
 • Rolmaat
 • Schroeven
 • Houtlijm

Voordelen van TV meubels maken naar eigen hand

Bij het zelf aan de slag gaan met TV meubels zitten veel voordelen. Hieronder brengen we de voordelen voor je in kaart.

 • Voordeliger dan TV meubels kopen: een stapel hout of MDF is voordeliger dan een kant en klaar TV meubel kopen. Je bent daarom een stuk voordeliger uit wanneer je zelf TV meubels maken gaat.
 • Perfect op maat gemaakt: stop maar met zoeken naar die ene afmeting. Als je ze zelf gaat maken kun je op de centimeter nauwkeurig de TV meubels maken.
 • Helemaal uniek TV meubel: wees niet bang dat je het meubel tegenkomt bij de buurman. Jij bent straks de enige die dit meubelstuk in huis hebt staan.
 • Goede aansluiting bij jouw interieur: je bepaalt zelf in welke kleur en van welk materiaal de TV meubels gemaakt worden. Dit geeft je alle vrijheid om het naadloos aan te laten sluiten op je huidige interieur.

Bij de voordelen zit wel een kanttekening. Hoewel het veel voordeliger is om zelf aan de slag te gaan, zitten er wel veel manuren in het maken van een TV meubel.

Online bouwtekeningen voor TV meubels

Als je zelf geen idee hebt hoe je aan de slag moet gaan, zijn er gelukkig online diverse bouwtekeningen te vinden. Met name bouwmarkten bieden veel gratis versies aan die je gewoon kunt downloaden.

Ook voor zelf TV meubels maken zijn er online bouwtekeningen beschikbaar. Zo vind je bijvoorbeeld een bouwtekening voor TV meubels op de website van Eigen Huis & Tuin.