voordelen van steigerhouten meubels

Voordelen van steigerhouten meubels

Al enkele jaren lijkt er trend te zijn ontstaan op het gebied van steigerhouten meubels. In veel gevallen kun je zelf aan de slag met meubels van steigerhout, wat natuurlijk niet alleen ontzettend gaaf is, maar er ook voor zorgt dat je het van a tot z zelf kunt bedenken. Dit zijn nog maar enkele voordelen van steigerhouten meubels. In deze nieuwe meubelblog zetten we alle voordelen op een rij!

#01 Je kunt de steigerhouten meubels zelf maken

Een van de grootste voordelen van steigerhouten meubels is natuurlijk het feit dat je ze zelf kunt maken. Je kunt rekening houden met allerlei factoren en hoeft niet urenlang te zoeken naar een bank of stoel die precies in jouw tuin past!

Het is wel slim om van te voren een goed plan te hebben. Zo kun je een boodschappenlijst maken met wat je allemaal nodig hebt en kun je bij diverse bouwmarkten op zoek gaan naar handige bouwtekeningen voor steigerhouten meubels.

#02 Steigerhout is een stuk voordeliger dan andere soorten hout

In tegenstelling tot andere soorten hout, val je van de prijs van steigerhout niet steil achterover. In de bouwmarkten vind je vaak steigerhoutenplanken van twee en een halve meter, die allemaal dezelfde breedte hebben. Wat we wel opvallend vinden is dat juist de oudere steigerhouten planken (vaak met oude stempels of oude bevestigingsonderdelen) juist duurder zijn dan de wat nieuwere modellen.

Je moet ongeveer denken aan een gemiddelde prijs van € 8,50 per 2,5 meter steigerhout. Dat is echt een aanzienlijk lager bedrag dan de prijs per meter voor eikenhout of grenen. Win!

#03 Steigerhouten meubels zijn makkelijk te bewerken

Wanneer je een grenen stoel of een eikenhout buitenbank wilt opknappen, ben je vaak uren bezig met het bewerken hiervan. Dat moet ook wel, gezien deze houtsoorten minder goed tegen een stootje kunnen. Helemaal als het gaat om meubels voor buiten.

Steigerhouten meubels hebben als voordeel dat je ze heel makkelijk kunt bewerken. In veel gevallen wordt het hout afgewerkt met een wash. Wij zijn voorstander van steigerhouten meubels bewerken met grey wash, omdat je daarmee echt een uniek plaatje kunt maken. Je kunt daarbij zelf bepalen hoe dik je het verft, omdat steigerhout de verf snel in zich opneemt. Hou sowieso rekening met drie dikke lagen wash.

#04 Meubels van steigerhout kunnen tegen slechte weersomstandigheden

We benoemden het net stiekem al een beetje. Steigerhout kan heel goed tegen slechte weersomstandigheden. Dagenlang regen is dan ook geen enkel probleem voor de buitenmeubels, mits je ze goed behandeld hebt.

Om weer terug te komen op de grey wash: wanneer je de steigerhouten meubels hiermee bewerkt, is het slim om ze vervolgens af te beitsen. Er zijn ook transparante houtbeitsen, waarmee je de oorspronkelijke kleur van de steigerhouten meubels intact houdt.

#05 De meubels van steigerhouten zien er gaaf en uniek uit

Als een van de laatste belangrijke voordelen van steigerhouten meubels: ze zijn gaaf en uniek! Niet alleen omdat je zelf hebt gemaakt, maar ook omdat het hout zorgt voor een uniek plaatje. Je bereikt het meest unieke plaatje door ze zelf te behandelen en licht op te schuren.

Wat wij helemaal gaaf vinden is het maken van een complete steigerhouten tuinset, waarbij alle meubels mooi op elkaar aansluiten en een uniek zithoekje creëeren in jouw tuin.

En, ga jij aankomend jaar voor steigerhouten meubels? Let us know!