steigerhouten tuinset maken

Steigerhouten tuinset maken

Als je op zoek bent naar een nieuwe tuinset, kun je overwegen om deze zelf te maken. Het is namelijk helemaal niet lastig om een steigerhouten tuinset te maken, mits je de juiste stappen volgt. Op deze pagina vind je handige doe het zelf tips, een stappenplan en delen wij waar je bouwtekeningen voor steigerhouten tuinsets kunt downloaden. Lees mee en ga aan de slag met een steigerhouten tuinset maken!

Stappenplan: steigerhouten tuinset maken

We hebben een stappenplan gemaakt voor een steigerhouten tuinset maken. Volg de verschillende stappen en hou overzicht tijdens je project!

 1. Maak schetsen van de tuinset: ten eerste is het belangrijk om duidelijke schetsen te maken van de tuinset die je wilt maken. Het is slim om de schetsen zoveel mogelijk driedimensionaal te maken, zodat je een goed plaatje creëert voor jezelf. Doe dit voor elk soort meubel van de tuinset: banken, stoelen en tafels.
 2. Noteer de geschikte afmetingen van de tuinset: ga de tuin en in probeer de juiste afmetingen op te meten. Gebruik hiervoor een rolmaat en ga na hoe hoog de tafel moet zijn en de zithoogtes van de stoelen en/of banken. Noteer vervolgens deze afmetingen bij de gemaakte schetsen.
 3. Koop voldoende steigerhouten planken en latten: op basis van de afgemeten tuinset onderdelen kun je steigerhouten planken kopen. Vergeet ook niet om houten latten erbij aan te schaffen: door deze aan de binnenkant van de planken te schroeven kun je steigerdelen met elkaar verbinden.
 4. Laat het steigerhout acclimatiseren: wanneer je het steigerhout gekocht hebt is het vervolgens belangrijk om het buiten te leggen. Hout krimpt en zet uit: wanneer je in een keer gaat zagen bij hout wat in de bouwmarkten binnen heeft gestaan, kan er een paar dagen later sprake zijn van een lengte verschil wanneer de tuinset buiten komt te staan.
 5. Zaag de onderdelen op maat: als het steigerhout gewend is aan de temperatuur, kun je alle onderdelen op maat zagen. Gebruik hiervoor een zaagmachine voor mooie vloeiende zaagranden. Hou de schetsen bij de hand om te zorgen dat je niets over het hoofd ziet.
 6. Schuur alles netjes op: het is tijd om de zaagranden netjes op te schuren. Ook het hele oppervlakte van de losse planken kunnen goed geschuurd worden om splinters en oneffenheden in de steigerhouten tuinset te voorkomen.
 7. Monteer de steigerhouten tuinset: als alles netjes gladgeschuurd is, kun je met het monteren van de steigerhouten tuinset beginnen. Schroef de houten latten aan de binnenzijde van de steigerplanken en bevestig vervolgens steigerhouten delen hieraan. Hiermee hoef je niet direct van steigerplank in steigerplank te boren, wat praktisch onmogelijk is en kan zorgen voor scheuren in de planken.
 8. Werk de tuinset af met een beschermende laag:de laatste stap van steigerhouten tuinset maken is het aanbrengen van een beschermende laag. Dit kan je doen met behulp van houtlak of een goede tuinbeits. Het voordeel van tuinbeits is dat deze beschikbaar is in verschillende kleuren: hiermee steek je de tuinset van steigerhout gelijk in een mooi jasje.

Gereedschap bij het maken van een tuinset van steigerhout

Voor het maken van een meubel van steigerhout komt divers doe het zelf gereedschap kijken. Ook bij een tuinset kun je gebruik maken van verschillend gereedschap als een zaag- en boormachine. Bekijk in de tabel hieronder wat zeker niet mag ontbreken voor een goed gemonteerde tuinset.

 • Boormachine
 • Schroeven (RVS)
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Zaagmachine of handzaag
 • Meetlint of rolmaat

Voordelen wanneer je zelf een tuinset maakt

Zelf aan de slag met het maken van een steigerhouten tuinset biedt veel voordelen. Hieronder zetten we het voor je op een rij:

 • Minder kosten bij een tuinset maken: bij het zelf maken van een tuinset ben je in veel gevallen minder kwijt qua kosten, dan wanneer je een complete tuinset aanschaft.
 • Een unieke tuinset in jouw tuin: jouw tuinset is straks helemaal uniek. Wees niet bang dat je buurman straks dezelfde steigerhouten tuinset heeft (tenzij hij wilt dat jij hem ook voor hem maakt)
 • Helemaal op maat naar jouw wens: je hoeft niet meer in te leveren op bijvoorbeeld de afmetingen, omdat de winkel geen grotere variant heeft. Jij kunt nu de tuinset tot op de centimeter nauwkeurig maken voor in jouw tuin.
 • Plezier en voldoening: het maken en bouwen van een tuinset is een leuke bezigheid. Daarbij haal je er ook veel voldoening uit en kun je straks met trots plaatsnemen in de tuin.
 • Je haalt een trend in de tuin: steigerhouten tuinset is een trend. Steigerhout is een sterk materiaal en heeft een strakke look.

Gratis bouwtekening voor steigerhouten tuinset?

In de eerste alinea hebben we een stappenplan met je gedeeld. Hierbij gaan we ervan uit dat je zelf aan de slag gaat met de schetsen. Als je hier geen idee bij hebt, kun je ook op zoek gaan naar gratis bouwtekeningen.

Diverse websites bieden gratis bouwtekeningen voor steigerhouten tuinsets. Vaak vind je deze bijvoorbeeld bij websites van bouwmarkten, waarbij GAMMA een legio bouwtekeningen online heeft staan. Download deze gratis en print ze uit om bij de hand te houden tijdens het maken van de tuinset. Daarnaast is het gelijk een goede boodschappenlijst voor wat je allemaal nodig hebt!

Video: een tuinset van steigerhout in stappen

Video’s kunnen zorgen voor een flinke dosis inspiratie voor tuinsets van stiegerhout. Zo hebben we hieronder een mooie steigerhouten tuinset gevonden die je zelf zou kunnen maken. Bekijk de video hieronder.