planken aan de muur in plaats van kasten

Planken aan de muur in plaats van kasten

Hoewel een mooie grote kast zorgt voor enorm veel opbergruimte, zorgt het ook voor een volle kamer. Helemaal als het een diepe kast is. Negen van de tien keer zijn kasten ook in een bruine kleur geplaatst tegen de wand: dit maakt het plaatje nóg benauwder. Een tip die wij je willen meegeven: overweeg eens planken aan de muur in plaats van kasten! Je moet daarbij wel met een aantal zaken rekening houden. 

Wandplanken in plaats van kasten tegen de muur

Een plank aan de muur. Misschien wel de oudste manier van berging en opslag. Veel later kwamen pas kasten, toen producten donker of gekoeld geplaatst moesten worden. In huis maakt het niet enorm veel uit: in veel gevallen zijn de kasten gevuld met artikelen die je niet zo vaak nodig hebt.

Wanneer jij kiest voor planken in plaats van kasten, moet je er rekening mee houden dat alles in het zicht staat. Een plank dient niet meer als “ik berg het wel even op”, maar “dat staat leuk om neer te zetten”. Gelukkig zijn er veel meubelstukken die ook bergruimte bieden wat je als alternatief kunt zien. Denk aan een kist als salontafel of een bank met een bergruimte eronder. IKEA heeft eindeloos veel kleine opbergers, waarmee je alsnog bergruimte fikst in huis.

Voordelen van planken aan de muur in plaats van kasten

Er zijn bij planken aan de muur in de woonkamer een aantal leuke voordelen en plusjes.

  • Je kamer wordt direct ‘ruimer’: doordat een kast vaak dieper is als een plank, en een stuk robuuster, zul je met planken een ruimer gevoel creëeren.
  • Overzichtelijk alles bij elkaar: je bent niets meer kwijt en je hoeft niet meer te zoeken in de lades van de kast. Wat op de planken staat, dat is het!
  • Je kunt je mooiste woonaccessoires uitstallen: je mooiste accessoires geef je een mooi plekje op de planken. Direct in het zicht van alles en iedereen.
  • Eindeloos combineren: door de planken van elkaar te laten verschillen in hanghoogte (als de foto hierboven), kun je eindeloos combineren!
  • Het muurtje is opeens niet meer zo saai: ook met een kast kan een muur of een wand nog saai blijven. Met planken maak je het pas echt mooi!

Nadelen van planken in plaats van kasten

Eerlijk is eerlijk. We hebben natuurlijk met planken ook een aantal zaken die we niet meer kunnen doen, dan wanneer we kasten hadden gehad in de kamer.

  • Je kunt niets meer uit het zicht leggen: even iets opbergen, omdat je het veilig uit het zicht wil leggen? Nee, planken showen alles.
  • Even iets opbergen is er niet meer bij: alles zul je zien. Je kunt dus niet dat kerstpoppetje even in een la stoppen. Die zal een andere plek moeten krijgen.
  • Je moet in de muur boren: planken worden aan de muur bevestigd met grote schroeven en pluggen. Dat betekent boren in je mooie woonkamermuur.
  • Je bent minder flexibel met verplaatsen: een kast kun je zo op een andere plek schuiven. Planken bevestig je echt aan de muur.

Dus: planken aan de muur in plaats van kasten? YES! Je moet dan wel op een andere plek zorgen voor een opbergruimte, zodat je alsnog wat zaken uit het zicht kan leggen. Handig bij feestjes of bij seizoensaccessoires ;).