pallet op wielen maken

Pallet op wielen maken is super eenvoudig

Steeds vaker staan ze in de woonkamer: een pallet op wielen. Niet heel gek, want het ziet er fantastisch uit en het kost werkelijk maar een paar euro (en wat moeite). In deze blog laten we je in een paar stappen zien hoe jij thuis binnen een dag een pallet tafel maken kunt. Je hebt hiervoor maar een paar zaken nodig en je kunt eigenlijk gelijk al van start. Benieuwd hoe jij er zelf eentje kan maken? Bekijk dan snel de volgende stappen en materialen die je nodig hebt.

Dit heb je nodig om de pallet te maken

Om van start te gaan met het bouwen van je eigen tafel in de vorm van een verrijdbare pallet, is het slim om het volgende in huis te halen of klaar te leggen.

Materiaal

Tip: ga altijd op zoek naar zogeheten ‘euro pallets’. Deze pallets hebben een vaste afmeting van 120 bij 80 centimeter. Waarom dit belangrijk is? Deze pallets zijn sterker dan wegwerp pallets.

Gereedschap

  • Schuurmachine of schuurpapier (niet ruwer dan korrel 100 om diepe krassen te voorkomen. Bekijk hier een goede rol)
  • Schroevendraaier
  • Kwast

Stap 1: Ga op zoek naar een mooie pallet

Eerst is het natuurlijk belangrijk om een mooie pallet te vinden. Hierbij is het volgende erg belangrijk:

  • Ga op zoek naar een met zo min mogelijk schade. Let hierbij goed op de hoeken en de onderlatten van de pallets.
  • Fiks er eentje zonder teveel ruimte tussen de latten. Wanneer de latten teveel van elkaar af op de pallet gespijkerd zijn, is het minder functioneel als salontafel.
  • Zoals we net al aangaven: vraag de lokale supermarkt of ondernemer of deze wel eens een lading binnenkrijgt op pallets. Vaak gaat het om gratis pallets die je waarschijnlijk zo mag meenemen.

Stap 2: Schuur de pallet om splinters te voorkomen

Tijd om de pallet splintervrij te maken! Pak een schuurmachine (als je deze hebt) of een schuurpapiertje en ga aan de slag. Let er goed op dat je niet een te grote korrel gebruikt (dit is een goed rolletje met P100), dit kan er voor zorgen dat er diepe groeven in het hout ontstaan, wat zonde is. Let ook op uitstekende spijkers en/of schroeven en verwijder deze waar mogelijk.

Stap 3: Verf de gehele pallet met (tuin)beits

Pak een kwast en je pot met beits en begin met het verven van de pallet. Smeer er niet gelijk een dikke laag op, maar werk met dunnere en meerdere laagjes beits voor het beste resultaat. Je zult zien dat na de eerste paar lagen de beits direct in de pallet trekt. Dit is een groot voordeel: je kunt namelijk zelf bepalen hoe donker je de pallet wilt hebben. Belangrijk: wil je hem buiten zetten? Ga dan voor een buitenbeits, bijvoorbeeld deze.

Stap 4: Monteer de wielen op de onderhoeken van de pallet

Schroef de wielen (deze zijn er makkelijk onder te bevestigen) onder pallet, zodat de pallet op wielen strakjes heen en weer kan rollen. Het is slim om de wielen goedkoop te fiksen. Vaak vind je bij de Action al wielen voor nog geen euro per stuk. Onder de wielen zit vaak een gat om een schroef door heen te doen om ze vervolgens in de hoeken van de tafel te schroeven. Doe dit bij alle vier de hoeken en je zult zien dat de pallet op wielen helemaal klaar is!

Zelf een interessant idee of een nieuwe trend ontdekt? Laat het ons weten en wie weet nemen we jouw unieke idee mee op onze blog over zelf meubels maken!