meubelknoppen op kastje
Verschillende knoppen op een kastje kan een erg leuk effect geven

Meubelknoppen: een klein maar opvallend onderdeel van je interieur

Een meubelknopje of deurknopje lijkt op het eerste gezicht een onbeduidend element van een kast of een deur. Toch vallen ze op en hebben ze een belangrijke functie. Je hebt ze nodig om je deuren en lades te openen, aangezien je vingers niet in de openingen van de kast passen voor gebruik. Omdat er ook veel verschillende interieurstijlen zijn, zijn knoppen verkrijgbaar in een overvloed aan stijlen en afwerkingen. Ze hebben dus ook een esthetische functie en helpen het ontwerp van jouw keuken te verbeteren en zorgen voor een passende look van je interieur. Omdat knoppen dus belangrijker zijn dan je denk geven we in deze blog wat tips over knoppen.

Het soort meubelknop voor je kast of lade kiezen

Alles komt in soorten en maten en zo ook meubelknopjes. Wat de soorten betreft is het wel goed om te bedenken dat je voor een knop kunt kiezen of voor een hendel. Een knop kan je met je vingers pakken en openen, terwijl een hendel je hele hand de kast of lader laat opentrekken. Waar je voor kiest kan afhangen van de stijl van je meubels. Het kan ook zo zijn dat je misschien de voorkeur uitgaat naar het gebruik van knoppen voor alle deuren en handgrepen voor alle lades.

meubelknoppen op kastje
Verschillende knoppen op een kastje kan een erg leuk effect geven

Het kan erg comfortabel zijn om een lade te openen met een goede handgreep. Lades kunnen erg zwaar worden dus houd er rekening bij jouw keuze.

Als je jouw interieur dezelfde look wil geven kan het zijn dat je alleen voor knoppen kiest. Het gebruik van alle knoppen is in veel oudere keukens gebruikelijk en geeft het een knusse uitstraling. Kijk tot slot ook goed hoe de knoppen gemonteerd moeten worden. Het kan de keuze ook beperken omdat je niet alles eenvoudig op een deur kan bevestigen.

Past het bij het ontwerp van je meubel

Als je een meubelknop koopt spreekt het voor zich dat de knop ook bij jouw jouw kaststijl past. Let dan op elementen zoals de rand, het gebruikte materiaal en andere belangrijke ontwerpelementen van je kast. Bestaat het ontwerp bijvoorbeeld uit vierkante of gebogen lijnen en welke kleur is het beste te combineren met de materialen. Kijk goed naar de panelen en de contouren om te zien wat voor knop het meest geschikt is. Elke kaststijl is weer anders dus kies iets uit wat er goed op aansluit.

Denk aan materiaal en afwerking

Hoewel veel huiseigenaren kiezen voor chroom of nikkel, zijn er tal van andere afwerkingen van meubelknoppen beschikbaar om jouw keuken mooier te maken. Denk daarbij dat de keuze niet altijd bij jouw kraan hoeft te passen, zolang de afwerking maar een aanvulling is op andere afwerkingen in jouw interieur. Je kunt kiezen uit o.a. afwerkingen van:

 • (antiek) tin
 • hout
 • goud
 • brons (licht tot donker)
 • gesatineerd messing
 • met olie gewreven brons
 • aluminium
 • kunststof
 • keramiek
 • porselein
 • glas

Verschillende soorten lade- en deurknoppen

porselein meubelknop
Deze meubelknop doet het erg leuk op wat klassiekere meubels en kastdeuren.
meubelknop keramiek
Keramieken knopjes zijn er in allemaal verschillende kleuren en met hele leuke opdrukken.
meubelknop glas
Klassiek glas past niet in ieder interieur, maar geeft een hele gave klassieke touch!

 

 

 

deurknop hond teckel
originele meubelknoppen zijn er ook volop!
deurknop messing
Chic en modern tegelijk! Deze leuke messing knop  – die wel erg goud overkomt – geeft zeker cachet aan de kamer.
meubelknop industrieel
Stoere industriële meubelknop voor een wat moderner huis

 

Waar kun je het beste meubelknoppen kopen?

Hoewel je een deurknop het liefste even vasthoudt en van dichtbij bekijkt, is het best lastig om een winkel te vinden waar ze veel deurknoppen verkopen (iemand een tip? Laat het even achter in de reacties). Wij kijken daarom vooral online, maar proberen wel bij de speciaalzaken uit te komen.

Handig zoeken in Bol.com – Bol is tegenwoordig steeds meer een marktplaats. Dat betekent dat je er ook kleinere online winkels vindt die leuke deurknoppen verkopen.

Zoek op termen “deurknop”, “kastknop” of “meubelknop” in combinatie met het materiaal dat je zoekt.

Vergeet een kastknop niet te testen op comfort

Probeer de knop uit of trek aan de hendel voordat je hem koopt. Als je online bestelt, zou je er eerst één kunnen proberen. Raak het materiaal aan, voel het en steek je hand in de hendel om te zien of alles goed past. Voelt het lekker en comfortabel aan? Het kan ook zijn dat het je vingers propt of scherp aan de randen voelt. Als je de knop vastpakt of trekt, heeft deze dan puntige randen of ribbels? Dat kan ervoor zorgen dat het minder prettig wordt als je steeds maar een kastdeur moet openen. Dit soort zaken moet je dus al goed uitzoeken voordat je een meubelknop koopt. Sommige meubelfabrikanten bieden klanten daarom aan om wat voorbeelden uit te proberen zodat je makkelijke een keuze kunt maken. Maak daar gebruik van zodat je zoektocht makkelijker wordt.

Wat is het prijskaartje?

De prijs is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Houd er ook rekening mee dat je krijgt waarvoor je betaalt. Er zijn een handvol bedrijven met goedkope merken en hun afwerkingen zijn ook ondermaats en zien er goedkoop uit. Het kan dus zijn dat een meubelknop daarom maar een korte levensduur zal hebben in jouw keuken. Een tip is dat je in plaats van naar grote winkels, ook op zoek kan gaan naar meubelknopjes bij je plaatselijke loodgieters- of meubelshowroom. Vaak hebben die een grotere variëteit aan soorten en verkopers bij de hand die je goed kunnen helpen. Je moet wel weten dat de prijs is gebaseerd op afwerking en design. Wat je ook kiest, bestel altijd een paar extra’s voor het geval er een schroef breekt of de afwerking begint af te schuren. Zo ben je goed voorbereid voor als er iets gebeurt met jouw meubel.

Koop de Meubelknoppen die bij je passen

Vergeet niet dat je kasten een belangrijk onderdeel vormen van je woning. Een knop moet dus comfortabel zijn en het ontwerp van je meubel verbeteren. Gebruik dus bovenstaande tips en doe goed onderzoek om zo de beste knoppen te vinden voor jouw interieur.