meubel voorzien van meubellak

Goede Meubellak geeft je meubels een nieuw leven

Met een frisse laag meubellak is een stoel, tafel, nachtkastje of bijzonder meubelstuk weer helemaal als nieuw. Een meubel lakken is een geweldig doe-het-zelf-project dat je meubels een unieke uitstraling kan geven met slechts een paar uur werk en wat basisbenodigdheden. Bij het schilderen van jouw meubels heb je veel mogelijkheden. Het type verf is de grootste overweging die je moet maken, aangezien er olie-, latex- en acrylverfopties zijn voor meubels, evenals speciale verven. Elk van deze lakken voor meubels heeft unieke voordelen, en sommige zijn beter geschikt voor het ene type project dan voor het andere. Wij lopen ze in dit artikel na zodat jij weet hoe jij je meubels het beste kan lakken.

Latex gebruiken als meubellak

Latexverf voor meubels is een populaire optie omdat het gemakkelijk is te gebruiken en in bijna elke kleur verkrijgbaar is. Je kunt een halve liter latexverf kopen bij je plaatselijke verfhandel en kiezen uit een verscheidenheid aan verschillende merken en afwerkingen. Het droogt snel, maar heeft veel tijd nodig om uit te harden en behoudt een relatief ‘zachte’ afwerking, wat niet ideaal is voor meubels die intensief worden gebruikt. Een van de grote voordelen van latexverf als meubellak is het brede scala aan beschikbare kleuren. Kies uit de beschikbare staaltjes of laat een aangepaste tint mixen die perfect bij jouw meubelstuk en decor past.

Dit keuzeniveau maakt het gemakkelijk om een kleur te vinden die past bij jouw smaak.

Wat voor soorten Meubellak kan ik kopen?

Je kunt een grote verscheidenheid van lakken in verfwinkels kopen. Elke soort heeft ook eigenschappen die wij hier kort behandelen.

Matte lakken

Deze soort zonder hars in de mix, reflecteert niet veel licht en heeft daarom een mat, bijna fluweelachtig uiterlijk. Het zal echter geen erg duurzame afwerking zijn die bestand is tegen veel stoten, aanrakingen of wasbeurten. Deze afwerking is dus voor een meubel dat niet dagelijks intensief zal worden gebruikt. Voor een duurzamere matte verf kunt je ook overwegen krijtverf te gebruiken.

  • Matte Lak is hier (+/- € 10 ) eenvoudig en goedkoop verkrijgbaar.

Zijdeglans of Halfglans Meubellak

zijdeglans meubellak

Wat is zijdeglans? Zijdeglans zit tussen hoogglans en mat in en wordt ook veel halfglanzend vernoemd. 

Dit is misschien wel de beste verfafwerking voor meubels, aangezien een halfglanzende verf licht goed reflecteert en bestand is tegen wassen en de eisen van intensief gebruik. Door de grotere concentratie harsen in een halfglanzende formule is deze verf duurzamer voor meubels die je daadwerkelijk gaat gebruiken. Veel mensen houden ook van de glanzende afwerking van deze meubellak die bijvoorbeeld door Traelyx wordt vervaardigd

Satijnen laksoorten

Een verf met een satijnen afwerking reflecteert een minimale hoeveelheid licht. Als je het uiterlijk van matte verf mooi vindt, maar een verf voor meubels nodig hebt die duurzamer is, dan is satijnverf misschien de beste keuze voor jou. Als je kiest voor een wasbare formule, zul je het gemakkelijker vinden om deze soort meubellak schoon te houden.

Hoogglans

Dit is een glanzende verfafwerking die jouw meubelstukken het beste bedekt en duurzaam is, maar het vereist ook de meeste voorbereiding. Hoogglans laksoorten reflecteren veel licht en zijn door hun verhoogde concentratie aan harsen bestand tegen veelvuldig gebruik en schoonmaken. Maar pas op: een oppervlak met veel glans zal onvolkomenheden eerder blootgeven. Dus als je kiest voor dit type lak voor meubels, moet je ervoor zorgen dat eventuele onvolkomenheden zijn verholpen.

Als het je lukt om hoogglans mooi op jouw meubels te krijgen heb je wel echt een pareltje in handen!

Aan de slag met de juiste lak en kwast

Nu dat je weet welke verfsoorten het beste zijn voor het lakken van je meubel. Gebruik een latexverf als je iets snel moet verven en het meubel niet intensief wordt gebruikt. Lak je meubel met een verf op oliebasis als er sprake is van intensief gebruik en je niet wil dat verflaag snel beschadigd wordt. Voor betere resultaten, bereidt je het oppervlak voor met schuren en een grondverf en vervolgens kan je beginnen.