opknappen oude stoel

Leuke ideeën voor het opknappen van je eetkamerstoelen

Wanneer je je eetkamerstoelen al een tijdje hebt kunnen ze minder mooi worden of je raakt er gewoon een beetje op uitgekeken. Maar wanneer de stoelen nog wel heel lekker zitten is het zonde om ze weg te gooien en nieuwe te kopen. Daarnaast kan nieuwe eetkamerstoelen kopen erg duur zijn. Oudere stoelen kun je eenvoudig zelf opknappen, zodat ze een 2e leven kunnen krijgen.

Nieuwe bekleding

De kans is groot dat je eetkamerstoelen bekleed zijn. Na een periode van intensief gebruik zal de stof gaan beschadigen. Dit is het perfecte excuus om te ervoor te zorgen dat je eetkamer een nieuwe look krijgt door je stoelen opnieuw te bekleden. Zoek een stof op die jij mooi vindt en die goed slijtvast is. Wees niet bang om de stoelen verschillende kleuren te geven, vooral wanneer je zes stoelen bij de eettafel hebt staan is het erg leuk om twee daarvan een andere kleur te geven. Bij vintage eetkamer stoelen is vaak maar een deel van de stoel bekleed en dit is vastgezet met siernagels. Vergeet dan niet om ook de siernagels te vervangen.

Tip: Wanneer je de oude bekleding van je stoel afhaalt, gooi dan nog niks weg. Het kan namelijk zijn dat je het nog kunt hergebruiken in een later stadium. Zo kan de oude stoffering dienen als mal voor de nieuwe.

Verven of lakken

stoelen verven

Je kunt een eetkamerstoel ook transformeren door ze te voorzien van een nieuw laagje verf of lak. Begin met de stoelen kaal te maken met behulp van een goede afbijt, zodat je de meeste verf eenvoudig kunt verwijderen. Vervolgens schuur de stoelen geheel af met een stuk grof schuurpapier en daarna met een stuk fijn schuurpapier. Daarna kun je de stoelen voorzien van bijvoorbeeld een mooie whitewash of een andere kleur. Wil je dat de stoel zijn mooie hout look behoud? Lak hem dan met een houtlak in de kleur die jij wilt en wat bij de originele kleur van de stoel past. Wil je dat de stoel een vintage look krijgt? Dan is het ook leuk om meerdere lagen verf op de stoelen in verschillende kleuren aan te brengen. Vervolgens schuur je de stoelen om de onderliggende lagen verf te tonen.

Tip: Zien je stoelen er nu heel saai uit? Verf er wat leuke patronen op.

Meubelwielen

Een andere leuke manier om je stoelen nieuw leven in te blazen is door ze te voorzien van meubelwielen. Door meubelwielen krijgen je stoelen een moderne look en kun je de stoel makkelijk verplaatsen. Meubelwielen voor eetkamerstoelen zijn in in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Zo zijn ze er in verschillende kleuren, groottes en montage mogelijkheden. Daarnaast maken meubelwielen het een stuk makkelijker om te stofzuigen onder de tafel. Rol de stoelen opzij en je kunt er zo bij.

Tip: Heb je kinderen die ongewenst heen en weer gaan schuiven tijdens het eten wanneer je meubelwielen onder je stoelen hebt? Zorg dan voor meubelwielen met een rem. Zo kun je de stoelen tijdens het eten vastzetten.