ambachtslieden-in-de-meubelbranche

Ambachtslieden in de meubelbranche tekort

Er is een tekort aan ambachtslieden in de meubelbranche. Naar onderzoek van InRetail blijkt dat er vooral weinig parketleggers, woningstoffeerders en keukenmonteurs zijn. Er is sprake van vergrijzing binnen deze ambachtelijke beroepen, waardoor het vinden van nieuw personeel lastig kan zijn voor meubelbedrijven.
Parketleggers, woningstoffeerders en keukenmonteurs lijken steeds vaker lastiger te vinden. De meubelbranche kampt met een groot tekort aan dit soort ambachtslieden. InRetail deed onderzoek onder ruim 300 respondenten.

In totaal staan er zo’n 1.300 vacatures uit voor deze beroepen, blijkt onder leden van InRetail. Hiervan zijn de meeste vacatures voor woningstoffeerders.

Meubelbedrijven maken veelal gebruik van eigen netwerk

Uit het onderzoek blijkt ook dat ondernemers met name gebruik maken van hun eigen netwerk om deze ambachtslieden in de meubelbranche te kunnen vinden. Slechts een derde van de ondervraagden van het onderzoek van InRetail heeft contact met hogescholen.

De ondernemers die meededen aan het onderzoek laten weten dat ze niet vaak binnen drie maanden een invulling zien van de vacature voor de ambachtslieden in de meubelbranche.

Bert-Jan van der Stelt vindt het van groot belang dat meubelbedrijven huidige medewerkers of zzp-ers er alles aan doen om deze medewerkers aan de organisatie te binden. Hier zijn ‘goede gereedschappen’ en ‘aantrekkelijke primaire arbeidsvoorwaarden’ twee goede voorbeelden die hieraan zouden kunnen bijdragen.

InRetail heeft Taskforce opgericht voor ontwikkelingen en ondersteuning

InRetail heeft besloten om een speciale Taskforce op te richten, die de ontwikkelingen in kaart brengt en ondersteunt waar mogelijk. Die ondersteuning lijken zij gelijk op te pakken door te zorgen voor goed voorlichtingsmateriaal op scholen.

Hierbij kan gedacht worden aan interessante flyers, videomateriaal en presentaties aan vmbo- en mbo-leerlingen. Hoe word je meubelmaker en wat kun je verwachten tijdens een meubelmaker opleiding? Taskforce van InRetail heeft als doelstelling om hier het volgende schooljaar mee te beginnen.

Update: sinds kort is er op Meubelbedrijven.nl een nieuw gedeelte toegevoegd met actuele vacatures in de meubelbranche. Filter op een specifieke beroepen binnen de meubelbranche en bekijk direct beschikbare vacatures.

Gerelateerde berichten