meubelmaker opleiding

Meubelmaker opleiding

Ben je goed met je handen of altijd al de droom gehad om je eigen meubels te maken? Het is goed te doen om je eigen steigerhoutenbank te maken zonder daar les in gehad te hebben. Maar als je een echte meubelmaker wilt worden dan moet je de juiste technieken leren. Dit doe je natuurlijk op een meubelmaker opleiding. Benieuwd welk niveau je nodig hebt en welke kanten je op kunt gaan met de meubelmaker opleiding? Lees hieronder verder voor meer informatie.

Meubelmaker opleiding Amsterdam

Een instelling die een meubelmaker opleiding aanbiedt is het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Ook wel het HMC genoemd. Het HMC is een relatieve kleine zelfstandige mbo vakschool en is sinds 1929 actief en is gevestigd in Amsterdam. Zo is het mogelijk om een opleiding te volgen in de stad Rotterdam. Verder in de tekst staat een tabel met een duidelijk overzicht welke meubelmaker opleidingen in Amsterdam (A) of Rotterdam (R) gegeven worden. Sommige opleidingen kunnen op beide locaties gevolgd worden.  Zo wordt de opleiding werkvoorbereider meubelindustrie niveau 4 alleen gegeven in Rotterdam.

Als je dus alle kneepjes van het meubelmakers vak wilt leren dan ben je bij deze school op het juiste adres. Het HMC leidt leerlingen op voor de volgende richtingen: meubel & hout, interieur & wonen en design & modeaccessoires. Hier onder vind je een overzicht met de opleidingen die je daar kunt volgen.

Meubelmaker opleiding mbo

De meubelmaker opleidingen worden aangeboden op mbo-niveau. Het verschilt dan ook weer per opleiding hoe zwaar het niveau is. Zo kunnen er opleidingen gevolgd worden op niveau 2 t/m 4 en per opleiding verschilt het ook weer hoe lang deze duurt. Hieronder is een duidelijk overzicht met welke opleidingen er aangeboden worden op het college:

OPLEIDING NIVEAU LEERWEG LOCATIE DUUR
Meubelmaker / interieurbouwer (scheeps) 2 BOL/BBL A/R 2 jaar
Allround meubelmaker / interieurbouwer (scheeps) 3 BOL/BBL A/R 3 jaar
Ondernemend meubelmaker / interieurbouwer (scheeps) 4 BOL A/R 4 jaar
Werkvoorbereider meubelindustrie / interieurbouwer (scheeps) 4 BOL/BBL R 1 jaar

Meubelmaker opleiding BBL

Zoals je in het tabel hierboven ziet kun je ook een keuze maken of je voor BOL of BBL leerweg gaat. De BOL leerweg is een afkorting voor beroeps opleidende leerweg in. Bij BOL ben je het meeste van de tijd te vinden op school en voer je praktijkopdrachten uit op school. Vaak moeten voor deze leerweg ook stages gelopen worden, maar het meeste tijd is de leerling aanwezig op school.

Ga je toch liever direct werken en geld verdienen? Dan kun je ook kiezen voor de BBL leerweg. BBL is de afkorting beroeps begeleidende leerweg. Bij de BBL leerweg heb je een arbeidsovereenkomst met een werkgever wat inhoudt dat je betaald krijgt voor je werk. Wel zul je ongeveer één dag per week naar school moeten. Bekijk alle vacatures in de meubelbranche.

Klaar om meubelmaker te worden?

Bekijk hier een leuk filmpje met meer informatie over de opleiding tot meubelmaker: