Wat kost inrichting huis

Totale Kosten Inrichting Huis

Hoeveel gaat het inrichten van een compleet huis ongeveer kosten?

Een huis inrichten is buiten de kosten om het leukste wat je doet als je een nieuw huis hebt gekocht. Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan en dit kan erg oplopen.In deze blog leggen we je aan de hand van gemiddelde prijzen in de markt uit hoeveel een totale inrichting van een huis ongeveer gaat kosten. Om direct maar met de deur in huis te vallen:

Huiseigenaren geven gemiddeld € 15.215,- uit aan inrichting  voor een huis met 3 slaapkamers. De grootste kostenposten zijn waarschijnlijk een bank, televisie, keukenblok, koelkast en een oven. Het inrichten van uw eerste woning kan een dure aangelegenheid zijn. Vergeet niet: het hoeft niet allemaal tegelijk te gebeuren.


Verschillende zaken die gepaard gaan met de kosten

Natuurlijk hangen de kosten af van een aantal factoren. Zo kun jij een nieuwbouw huis gekocht hebben, waarbij je van vloer tot plafond opnieuw moet inrichten. Bij een huis waar iemand eerder in gewoond heeft kan er een prachtige laminaatvloer liggen die jij makkelijk kunt overnemen.

Kortom, er zijn een aantal factoren die bepalend zijn voor het kostenplaatje. Bekijk hieronder enkele zaken.

Nieuwbouw woning of niet: Wanneer jij een nieuwe woning hebt gekocht en dit een nieuwbouwwoning betreft, moet je er rekening mee houden dat het huis kaal is. Er is geen vloerbedekking of laminaat, geen verlichting en in sommige gevallen dien je ook van te voren al te kijken naar de keuze voor een keuken en/of een badkamer. Hoewel je bij bijvoorbeeld de badkamer mooi je wensen voor een hangend toilet kunt aangeven, is dit bij woningen waar ieder iemand in gewoond heeft al gewoon gerealiseerd.

 • Overname woonartikelen: Als jij geen nieuwbouw woning hoeft in te richten, maar een huis betreedt van een eerdere bewoner, is de kans aanwezig dat je een aantal zaken kunt overnemen. Vaak gaat het om bijvoorbeeld raambekleding, wat in veel gevallen op maat gemaakt is. Voor de eerdere bewoner is het niet mogelijk om de op maat gemaakte gordijnen mee te nemen, waardoor jij deze vaak zult kunnen overnemen. Hetzelfde geldt voor de vloer en eventuele verlichting.
 • Aantal verdiepingen: Hoe meer verdiepingen een huis telt, hoe meer kosten dit uiteraard met zich mee zal brengen. Ditzelfde geldt voor het aantal kamers en de totale grootte van het huis. Hoe meer oppervlakte, hoe meer vloerbekleding je bijvoorbeeld nodig zult hebben. Hou bij een groot huis dus rekening met meer kosten voor in de inrichting dan een klein appartement.
 • Hoeveelheid bewoners: Ook het aantal bewoners is een factor wat meespeelt bij de prijs. Hoe meer bewoners een huis heeft, hoe meer woonartikelen in termen van meubels aangeschaft dienen te worden. Denk hierbij aan bedden en nachtkastjes, maar ook een grotere eetkamertafel en meerdere stoelen en banken.
 • Keuze van materiaal en kwaliteit: Voor elk woonartikel of meubelstuk is er keuze uit ontelbaar veel verschillende soorten. Niet alleen op het gebied van kleur of materiaal, maar uiteraard ook op het gebied van kwaliteit. En het is maar net hoe hoog jij kwaliteit in het vaandel hebt staan: hoe beter de kwaliteit, des te meer je uiteindelijk kwijt zult zijn. En ook de keuze voor een webshop speelt hierin een rol.
 • Uitzet of meubelstukken uit eerdere woning: Wat neem je strakjes mee wat je al hebt liggen? Dit zal straks allemaal schelen onderaan de streep bij de totale kosten van de inrichting. Als jij tevreden bent met je Oosterse tapijten vloerkleden voor op de vloer die je momenteel al hebt, hoef je niet op zoek te gaan nieuwe. Ook is de kans groot dat je al een matras hebt en dus niet op zoek hoeft te gaan naar het juiste matras.

Inschatting totale kosten van de inrichting

Als we uiteindelijk gaan kijken naar de kosten van de inrichting van een huis, zijn er een aantal punten die onmisbaar zijn. We hebben hieronder een tabel gemaakt met deze zaken, waarbij we randassortiment als woondecoratie of andere vormen van kleinere woonartikelen ten behoeven van de sfeer weg hebben gelaten. Neem hieronder een kijkje en krijg een goed beeld van de gemiddelde prijs van de totale inrichting.

Kostenpost

Omschrijving

Gemiddelde kosten

Meubels Kasten, tafels, bedden, bureaus, stoelen, eethoek, banken € 5.000 – € 10.000
Badkamer Bad, douche, wastafels, spiegel, toilet, kranen € 3.000 – € 8.000
Keuken Keukenkasten, gootsteen, warmtebron, oven, keukenapparatuur € 3.000 – € 6.000
Verlichting Lichtbronnen en lampen € 1.000 – € 1.500
Raambekleding Gordijnen, horren, zonneschermen € 900 – € 1.300
Vloeren Laminaat, hout, zeil of vloerbedekking, plinten € 1.000 – € 3.000
Accessoires Woondecoratie, woonaccessoires en kunst € 500 – € 1.000
Totaal € 14.400 – € 30.800
bespaar op huis inrichten
Let goed op de kosten: Je hoeft niet alles direct aan te schaffen.

Als we naar de totale gemiddelde kosten voor de inrichting van een nieuw huis kijken, schommelen de  gemiddelde kosten tussen de € 14.400 en € 30.800. Het is goed om hier rekening mee te houden bij de koop van een nieuwe woning. Volgens de statistieken zijn de gemiddelde kosten echter 15.215,-

Zo bespaar je op de kosten inrichting huis

Onze woonexperts hebben een handige lijst gemaakt met manieren om heel simpel te besparen op de kosten inrichting huis. Neem een kijkje en bespaar op een slimme manier:

 1. Kijk altijd naar gratis verzending mogelijkheden bij het kopen van nieuwe meubels
  Er zijn heel veel woonwinkels en webshops die jouw bestelling gratis thuisbezorgen. Vaak hier sprake van een gratis verzending als je een besteding doet van een maximaal bedrag (bijvoorbeeld vanaf € 50,-). Dit kan je al snel tientallen euro’s besparen op je totale inrichting.
 2. Ga op zoek naar actuele aanbiedingen of showroom modellen voor je inrichting
  Diverse shops hebben vaak speciale aanbiedingen voor meubels. Denk aan showroom modellen, waarbij je een bank vaak voor de helft van de prijs kunt aanschaffen. Als je dit bij meerdere meubels voor je inrichting weet te fiksen, kun je écht veel minder kwijt zijn.
 3. Vergelijk altijd meubels en woonartikelen voor je deze koopt
  Het grote voordeel van online je interieur samen stellen, is dat je toegang hebt tot elke woonwinkel! Daarom is het slim om daar gebruik van te maken: zorg ervoor dat je altijd het meubel check bij meerdere shops. Wellicht heeft een andere webshop deze wel in de aanbieding staan.
 4. Neem zeker een kijkje bij de lokale kringloopwinkel
  Tegenwoordig is een retro inichting een trend. En laat je nou net bij de kringloopwinkel veel van dit soort meubels tegenkomen. Het kan écht geen kwaad om een kijkje te nemen bij de lokale kringloop winkel om daarmee kosten voor je inrichting te verminderen.
 5. Geef een housewarming en vraag vrienden om spullen die je mist
  Het is slim een lijst te maken met spullen die nog missen in jouw interieur of waar je simpelweg nog geen geld voor hebt. Wanneer jij een housewarming geeft kun je het lijstje als cadeautip bijvoegen. Wellicht heeft iemand nog wel iets staan voor jouw inrichting!
 6. Spaar voordat je een nieuw huis koopt alvast een uitzet bij elkaar
  Je kunt elke verjaardag nieuwe schoenen vragen, maar het is natuurlijk een stuk interessanter om alvast je uitzet bij elkaar te sparen! Als je enkele jaren voor je verhuist begint met het verzamelen van je inrichting heb je echt een grote besparing te pakken als het moment daar is.
 7. Richt je huis eerst minimalistisch in
  De berekening van de totale kosten inrichting huis is gebaseerd op alles wat in een huis kan komen te staan. Echter hoef je nog niet in het begin alles al te hebben bij een goede inrichting. Maak een lijst van nodige zaken en schaf pas veel later meer aan, wanneer je merkt dat je wat mist.

Gemiddelde kosten inrichting huis ( Vuistregels)

 • Een vloer kost gemiddeld € 50 per vierkante meter.
 • Een badkamer kost gemiddeld ( inclusief sanitair ) ~ € 7.000,-
 • Een Kelder laten bouwen onder het huis:  ~ € 30.000,-
 • Schilderwerk voor het hele huis: ~ € 2500,-
 • Deuren voor het huis ( inc. deurklinken): ~ € 1500,- ( 6 deuren + voordeur)
 • Dakkapel laten aanleggen: ~ € 6000,-
 • Zwembad in de tuin: ~ € 20.000,-
 • Gemiddeld Uurloon van een vakman: ~ € 34,- /  uur
 • Meubels voor het gehele huis: ~ € 9000,-
 • Raambekleding / Gordijnen: ~ € 1000,-
 • Keuken ~ € 6000,-
 • Verlichting in het huis ~ € 1500,-
 • Vloerkleden / Accessoires: ~ € 2000,-

“~” Staat voor ongeveer, precieze prijzen zijn soms handig voor schattingen maar zijn natuurlijk moeilijk te maken.
Met bovenstaande huis inrichting tips kun je flink wat besparen op het totaalbedrag van de kosten!kosten-inrichting-huis