vrijstaand bad

Nadelen van een vrijstaand bad

Eerlijk is eerlijk, een vrijstaand bad is een prachtige keuze voor de badkamer. Het ziet er net even wat mooier en luxueuzer uit dan een ingebouwd bad. Hoewel er steeds vaker gekozen wordt voor een vrijstaand bad kent dit type bad ook een aantal nadelen. In dit artikel zetten wij de 5 nadelen van een vrijstaand bad op een rij, de verkoper u niet vertelt. Check alle nadelen en kom erachter of de keuze voor een vrijstaand bad in jouw situatie nog steeds de juiste is.

Nadelen van een vrijstaand bad die de verkoper niet vertelt


1. Een vrijstaand bad neemt meer ruimte in

vrijstaand bad neemt veel ruimte in

Wanneer je een vrijstaand bad in de badkamer plaatst, neem je meer ruimte in beslag dan wanneer een bad ingebouwd wordt. Een ingebouwd bad wordt namelijk tegen een wand geplaatst, vaak in een hoek. Bij een vrijstaand bad kun je er vaak om heen lopen. Een vrijstaand bad is dus totaal niet praktisch voor kleinere badkamers.


2. Bijna geen vrijstaande baden met een badrand

vrijstaand bad geen badrand

Wanneer je in een ingebouwd bad ligt kun je vaak badzeep of shampoo eenvoudig op de badrand zetten (of op de tegelrand). Bij een vrijstaand bad is er vaak geen sprake van een bredere badrand, waardoor je de douchezeep op de vloer moet zetten tijdens het badderen. Dit kan zorgen voor gladde situaties.


3. Snel last van een gladde en natte vloer

natte vloer bij een vrijstaand bad

Over gladde situaties gesproken: bij een vrijstaand bad wordt de vloer rondom snel nat. Van alle kanten kan namelijk water spatteren bij een vrijstaande versie. Bij een bad die ingebouwd is kun je tevens bij het afspoelen wat dichter bij de badkamermuur gaan staan, wat bij een vrijstaand bad niet mogelijk is.


4. Vaak moeilijke wateraansluiting in de vloer

moeilijke wateraansluiting

Negen van de tien keer is het makkelijk om een water aansluiting via de muur te laten lopen. Bij een vrijstaand bad die midden in de badkamer geplaatst wordt zul je de vloer open moeten breken. De kraan dient namelijk wel boven het bad te hangen, zodat je deze kunt vol laten lopen.


5. Stuk duurder om te monteren dan een ingebouwd bad

monteren van een vrijstaand bad is duur

In tegenstelling tot een ingebouwd bad is een vrijstaande variant plaatsen in jouw badkamer onwijs duur. Het wordt helemaal een prijzig  verhaal wanneer je ervoor kiest om de badkamer te verbouwen en de ingebouwde bad wilt vervangen voor een vrijstaande versie. Zo dien je de muur opnieuw te betegelen waar het bad eerst te vinden was en dien je allerlei aanpassingen te doen op het gebied van wateraansluitingen.


Conclusie: vrijstaand bad een goede keuze?

Naar aanleiding van bovenstaande nadelen van een vrijstaand bad kun je zelf concluderen of het een goede keuze is om een zo’n bad te kiezen of niet. Uiteraard hangt het af van een aantal factoren of bovenstaand nadelen ook spelen in jouw situatie. Zo is het nadeel dat een vrijstaand bad meer ruimte inneemt geen punt wanneer jij een onwijs ruimte badkamer hebt!