Een radiator kopen kan soms lastig zijn omdat je niet weet waar je op moet letten. Niet iedereen is technisch aangelegd, dus voor sommige mensen is het moeilijk om te bedenken waar ze rekening mee moeten houden wanneer ze een radiator of verwarming voor hun huis willen aanschaffen. Wij geven je een paar tips.
Bereken de warmtecapaciteit
Het belangrijkste kenmerk van een radiator is de warmtecapaciteit. Aan de warmtecapaciteit van een radiator kun je zien, hoe groot oppervlak de radiator op een bepaalde temperatuur kan verwarmen. Het is dus belangrijk dat je weet welke warmtecapaciteit je nodig hebt voor je radiator. Gelukkig kun je dit heel makkelijk zelf uitrekenen.
Eerst moet je je bedenken hoe groot de kamer is die je wilt verwarmen. Wat is de inhoud van de kamer? De inhoud reken je uit door de lengte, de breedte en de hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen. Stel de kamer is 5 meter lang, 4 meter breed en 2 meter hoog. Dan is de inhoud van de kamer dus 40 kubieke meter.
Vervolgens moet je bedenken wat de gewenste temperatuur is voor de kamer. Als het bijvoorbeeld om een woonkamer gaat dan is de gewenste temperatuur meestal rond de 22 graden. Het benodigde aantal watts om deze temperatuur te kunnen bereiken, bereken je door de gewenste temperatuur te vermenigvuldigen met 3,86. Voor de woonkamer zou dit bijvoorbeeld 22 keer 3,86 = 85 Watts zijn.
Nu weet je de inhoud van de kamer die je wilt verwarmen en het aantal Watts dat je nodig hebt om de gewenste temperatuur te bereiken. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is deze getallen met elkaar te vermenigvuldigen. Dus in het voorbeeld is het 40 keer 85 = 3400 Watts. Dit is dan de benodigde capaciteit voor je radiator. Een Thermrad Compact 4 Plus is bijvoorbeeld een radiator met een dergelijke warmtecapaciteit.
Vergeet de radiator niet te ontluchten
Nadat je de radiator hebt geïnstalleerd, moet je hem ontluchten. Lucht geleid namelijk geen warmte, dus je radiator warmt minder goed op. Daarbij komt dat lucht in het circuit ervoor kan zorgen dat je radiator vervelende geluiden maakt.